≡ Menu

Cum ne protejăm copiii de pericole

Cele mai dese accidente în care sunt implicaţi copiii mici se datorează în primul rând nesupravegherii. Dar pe lângă supraveghere, cel mai bine este să previi şi să te asiguri că îi protejezi de eventualele pericole.

În casă

În casă accidentele se petrec în special pe scări acolo unde există. Foloseşte întotdeauna opritoare de protecţie la ambele capete ale scării. Sistemul de deschidere / închidere este foarte important pentru a nu le permite copiilor să le deschidă fără ajutorul unui adult.

De asemenea, este extraordinar de important să existe un sistem de închidere la care copilul să nu aibă acces atât la uşi – uşa de la intrare, uşa de la balcon sau terasă, cât şi la ferestre mai ales pentru etajele superioare.

În baie şi în bucătărie copiii trebuie să fie în permanenţă supravegheaţi pentru că există prea multe puncte de risc: în cadă, lângă aragaz sau cuptor, în preajma paharelor sau cuţitelor etc.

Pentru cei care au curte cu piscină, accesul trebuie restricţionat cu închidere specială pentru a nu permite copiilor să ajungă în preajma apei nesupravegheaţi.

Un alt aspect important este mobila: trebuie bine ancorată de perete iar sertarele bine închise. Atunci când cei mici văd ceva interesant pe un raft încearcă să se caţere şi există pericolul de a trage rafturile sau dulapurile peste ei.

Recapitulând, asigură-te că acoperi principalele puncte:

  • opritoare pentru scări
  • mobila bine ancorată
  • sertarele securizate
  • sistem de închidere pentru ferestre şi uşi
  • gard pentru piscină

În parc sau la locul de joacă

Până când deprinde obiceiul de a folosi zonele de joacă, copiii trebuie supravegheaţi şi învăţaţi cum să se descurce. De la leagănele din parc la toboganele de copii, pot trece prin fiecare pentru a se obişnui cu urcatul şi coborâtul, dar şi cu ceilalţi copii din jur.

Este important să respecte şi regulile “nescrise” dintr-un parc sau loc de joacă pentru a evita accidentele: să îşi aştepte rândul, să nu urce pe sensul contrar pe tobogan, să nu se bage în calea leagănului, să nu îşi bage mâinile în zonele de îmbinări ale aparatelor etc.

Dacă ieşiţi cu bicicleta sau trotineta, copiii trebuie să aibă cască de protecţie şi îmbrăcăminte adecvată.

În maşină

Aspectul cel mai important este folosirea unui scaun auto adecvat pentru vârsta şi greutatea / înălţimea copilului. Alegerea unui model potrivit, atât pentru scaun cât şi pentru înălţător auto pentru copii este extrem de importantă. Dar la fel de importantă este fixarea acestuia. Foloseşte sistemul adecvat pentru maşina ta (ISOFIX, sistem de prindere cu centura de siguranţă) şi respectă întotdeauna instrucţiunile producătorilor. Dacă nu te descurci, mergi la dealerul auto care te va ajuta atât cu o recomandare de scaun sau înălţător, cât şi cu instalarea lui.

Tot în maşină este foarte important să nu laşi la îndemâna celor mici pe scaunele pe care stau ei niciun obiect străin care poate provoca accidente: obiecte mici ce pot fi înghiţite, obiecte ascuţite, casante etc. Dacă alegi să îi montezi un ecran pentru a viziona desene animate, mai ales pentru drumurile lungi, foloseşte întotdeauna sisteme de fixare autorizate, nu improvizate.

Ferestrele şi uşile maşinii trebuie să fie controlate doar de şofer pentru a nu le permite copiilor să le deschidă din greşeală în mers. Şi, cu toate că este evident, o să o spunem: nu lăsaţi copiii mici nesupravegheaţi în maşină.

Accidente se pot întâmpla oricum, chiar şi cu supraveghere constantă. Iar copiii trebuie lăsaţi şi să exploreze, să îşi manifeste curiozitatea, să înveţe din propriile experienţe. Important este să se prevină cele mai probabile să se întâmple. Iar noi, părinţii, să fim pregătiţi să reacţionăm atunci când se întâmplă un accident: să putem oferi primul ajutor, să avem la îndemână (în casă, în maşină, în parc) un dezinfectant şi un pansament.

Comments on this entry are closed.

  • Super articolul, multumesc pentru recomandari!

Ultimele noutăți

Fotografii profesionale pentru cariera ta
Mar 26th, 2024
No Comments

Imaginea profesională este esențială în construirea unei cariere de succes,

Alimentația la copii și prevenirea rahitismului
Mar 25th, 2024
No Comments

Rahitismul este o afecțiune osoasă caracterizată de o demineralizare și

Cum să-ți organizezi actele în casă ca să nu le pierzi niciodată
Mar 24th, 2024
No Comments

Organizarea documentelor importante poate fi o sarcină descurajantă, dar este

Deschiderea unui magazin online: Ghid complet
Mar 22nd, 2024
No Comments

Visul de a-ți crea propriul magazin online poate fi o

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.