Ce mâncăm influenţează mult starea noastră fizică şi psihică. Condimente, fructe şi legume, ierburi aromatice, oţeturi şi uleiuri – tot ce ai în bucătărie te poate ajuta să îţi menţii sănătatea şi vitalitatea.
O alimentaţie echilibrată, care să asigure pe lângă macronutrienţi (proteine, grăsimi şi hidraţi de carbon) şi micronutrienţii de care avem nevoie (vitamine şi minerale), contribuie substanţial la prevenirea diverselor afecţiuni, în special a celor de sezon.
Ce să ai tot timpul în frigider
Fructe şi legume proaspete, neapărat. De toate culorile şi texturile. Sunt o importantă sursă de vitamine, minerale şi fibră. Dacă nu e nimic proaspăt de sezon, încearcă fructele şi legumele congelate. Legumele verzi – spanac, brocoli, bame, sparanghel, urzici, avocado, varză de Bruxelles – sunt bogate în acid folic , vitamina C, magneziu şi fier.
Tot pentru vitamina C este bine să ai citrice şi roşii. Provitamina A o găseşti în morcovi, dolveac, ardei gras. Surse bune de potasiu sunt bananele, grepfrutul şi ciupercile. După cum vezi, e bine să mânânci cât mai variat, cât mai colorat. Îşi poţi pregăti salate diverse, garnituri pe bază de legume proaspete, coapte, fierte la aburi, la gratăr, prăjite.
Ierburi aromatice. Sunt excelente surse de vitamine şi minerale. Le poţi păstra în frigider când le găseşti proaspete la piaţă, le poţi usca sau congela. Şi le poţi avea în bucătărie în ghiveci dacă eşti un împătimit al bucătăriei.
Ce să ai tot timpul în cămară
Ceapă şi usturoi. Nu numai că dau gust mâncărurilor dar sunt “antibioticul” natural ce te ajută să previi răcelile pe timp de iarnă.
Leguminoasele – fasole, năut, mazăre, linte – sunt foarte importante pentru aportul de vitamina B (vitaminele din grupul B) dar şi ca sursă de fibră. Ai la îndemână multe reţete în care le poţi folosi de la supe şi ciorbe, la tocănuri sau piureuri.
Seminţe şi nuci. Excelente pentru a le consuma ca atare, crude, ca gustare sau în salate, deserturi, pâine, paste şi mâncăruri pe bază de orez. Sursă de proteină vegetală importantă, seminţele şi nucile sunt bogate şi în grăsimi “bune”, care nu duc la creşterea colesterolului. Totuşi sunt bogate şi în calorii, aşa că se recomandă porţii mici şi nu prăjite sau sărate, ci crude.
Ceai verde. E o sursă excelentă de antioxidanţi şi poţi bea o ceaşcă sau două pe zi. E şi un înlocuitor excelent pentru cafea. Ceaiul verde este contraindicat dacă suferi de lipsă de fier (anemie) sau în cazul anumitor tulburări digestive.