≡ Menu

Pro şi contra cititului pe telefon

Cum numărul dispozitivelor mobile a crescut în ultimii ani, uneori ne simţim copleşiţi de a ţine pasul cu toate: să fie încărcate, să ai unde să le ţii când pleci, să fie actualizate etc. Aşa că este o tendinţă naturală să mai simplificăm şi să mai renunţăm la anumite dispozitive mai ales că apar din ce în ce mai multe aplicaţii pe care le poţi instala direct pe telefon. Un exemplu este e-readerul. Dar, este bine să citeşti cărţi pe telefon? Îţi afectează vederea? Sunt întrebări pe care multe persoane şi le pun înainte de a renunţa la e-reader.

Marea diferenţă între un e-reader şi un telefon este în primul rând mărimea ecranului. În al doilea rând, multe dintre modele de e-reader au e-ink-technology (cerneală electronică) ceea ce înseamnă că ecranul alb-negru nu are o luminozitate puternică şi este mult mai potrivit pentru citit. Tot această tehnologie îi permite şi să aibă o baterie foarte durabilă pentru că un e-reader nu consumă mult.

Telefonul mobil, în schimb, are luminozitatea puternică a ecranului care îţi poate obosi mult mai repede ochii, iar ecranul fiind mai mic este mai frustrant. Pe de altă parte, telefonul îi ai mereu cu tine şi poţi citi şi cărţi cu ilustraţii pentru că ai ecranul color.

De obicei investim cel mai mult în telefonul mobil pe care ni-l dorim actualizat la ultimele variante de sistem de operare pentru a avea acces la toate aplicaţiile. Marea majoritate ştie să se descurce cu multe din operaţiile pe care trebuie să le faci pe telefon: de la cum să resetezi telefonul la cum să îţi instalezi un antivirus.

Este normal, aşadar, să ajungi să alegi telefonul pentru a citi cărţi electronice chiar dacă experienţa este mai satisfăcătoare pe un e-reader. Iată mai jos câteva sfaturi pentru a-ţi “pregăti” telefonul pentru citit:

  • Foloseşte reading mode. Intră în setările telefonului, în afişare şi alege opţiunea “mod pentru citit”. Reduce mult tonurile reci, albastre, folosind tonuri calde.
  • Tot din setări, alege opţiunea de luminozitate automată care va reduce luminozitatea în funcţie de lumina din jur. Sau redu luminozitatea manual.
  • Caută o aplicaţie bună pentru cărţi electronice. Găsteşti pe net un top aplicaţii pentru cărţi şi poţi vedea ce aplicaţie este mai bine cotată de către utilizatori.
  • Descarcă-ţi cărţile în format mobi sau epub. Sunt mai stabile ca pdf-urile şi se încadrează mai bine pe ecran mai ales atunci când modifici setările aplicaţiei de citit.
  • Foloseşte protecţie de ecran de bună calitate, din sticlă nu plastic, dacă se poate să fie mată, anti-reflex.
  • La fel şi cu ochelarii de vedere dacă foloseşti. Cumpără lentile speciale antireflex.
  • Foloseşte setările aplicaţiei pentru a mări sau micşora fontul paginii, în funcţie de preferinţele tale. Cum ecranul telefonului este mai mic vei da paginile mai des în funcţie de setările pe care le alegi.

Şi nu uita că telefonul mobil, indiferent dacă îl foloseşti pentru citit sau pentru alte lucruri trebuie folosit cu pauze dese. În general se aplică regula 20-20-20 care înseamnă că pentru fiecare 20 de minute petrecute în faţa ecranului trebuie să faci pauză 20 de secunde şi să priveşti în depărtare (la 20 de metri).

Ultimele noutăți

Cum să participi la evenimente fără să dai faliment
Nov 22nd, 2023
No Comments

Evenimentele sociale pot fi o modalitate excelentă de a te

Cadourile de Crăciun: ce să cumperi, când să cumperi și cum să nu depășești bugetul
Nov 20th, 2023
No Comments

Se apropie Crăciunul, sărbătoarea generozităţii şi a bucuriei. Este momentul

Cum să amenajezi o garsonieră pentru a avea mai mult spațiu
Nov 17th, 2023
No Comments

Garsonierele, chiar dacă au spațiu redus, reprezintă încă o opțiune

Supă de pește afumat
Oct 27th, 2023
No Comments

În zilele friguroase o supă este alegerea ideală pentru că

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.