≡ Menu

Remediu anti-mahmureală

Din punct de vedere fiziologic, senzația de mahmureală se manifestă diferit de la persoană la persoană. Simptomele variază: migrene, greață, vomă, vertigo, diaree, transpirație abundentă etc. Atât simptomele cât și felul în care ne revenim din acestea diferă pentru că metabolizarea alcoolului poate fi influențată de mai mulți factori: sex, greutate, vârstă, cantitatea de alcool consumată pe oră, alimentele consumate împreună cu alcoolul, capacitatea ficatului de a produce enzimele necesare metabolizării alcoolului, dar și factori genetici.

Cum ajunge corpul în acest stadiu? Și cum se pot trata aceste simptome? 

Corpul nostru poate metaboliza în mod normal o băutură standard pe oră (aproximativ 0,015g/100ml/oră). Orice bem în plus duce la senzația de beție și va produce invariabil mahmureala ”de după”. Alcoolul care intră în organism nu este digerat ca un aliment ci este privit ca o toxină care trebuie eliminată. Ajuns în stomac, alcoolul care este insoțit de alimente va fi absorbit în fluxul sanguin mai încet dar tot va trebui să treacă prin procesul de metabolizare. Orice truc am folosi: cafea, duș rece, mâncăruri grase etc nu vom putea metaboliza alcoolul mai repede. Tot ce putem face este să ne înviorăm sau să ”părem” mai înviorați. Senzația de mahmureală cu toată simtomatologia menționată mai sus apare când scade la zero nivelul de alcool din sânge. Iată de ce, de mult ori, se recomandă tocmai să bei ceva ca să îți revii, în special un Bloody Mary care conține pe lângă alcool suc de roșii. Dar alcoolul va crește din nou în fluxul sanguin și o poți lua de la capăt dacă nu te oprești după primul pahar.

Există și remediile din totdeauna pentru mahmureală, ca stridiile care continuă să fie contradictorii (pentru anumite persoane funcționează în timp ce pentru altele nu). Dar pentru a găsi remediile potrivite trebuie să luăm în calcul de ce are nevoie corpul pentru a-și reveni.

Metabolizarea alcoolului duce la o puternică deshidratare așa că avem nevoie de multe lichide, în special apă minerală bogată în săruri. Din cauza efortului făcut de corp pentru a elimina toxina, pierdem o cantitate semnificativă de vitamine care trebuie repuse, în special vitamina C și vitaminele din grupul B cu precădere B12. Și, avem nevoie de asemenea de carbohidrați pentru a stimula glicemia. Așa că de multe ori ce ne ajută să ne revenim din mahmureală este să căutăm printre rețetele de smoothie și să combinăm toate aceste elemente:

  • 1 banană
  • 1 sfert de ananas
  • sucul de la 2 portocale și de la o lămâie
  • 1 ceașcă de fructe roșii
  • 1 fiolă de vitamina B12 sau mix de vitamine din grupa B
  • 1 ou crud
  • un vârf de linguriță de sare
  • 1 lingură de zahăr sau miere

Tot acest suc se bea încet și acompaniat de o aspirină sau de ibuprofen în cazul în care există o migrenă puternică. Dacă nu ai tot ce e pe listă, încearcă să pui ce ai, în spacial apă minerală și vitamina C (poate fi efervescentă dacă nu ai suc de portocale sau lămâi la îndemână).

Înainte de a bea o cafea, încearcă să repui lichidele cu apă și cu smoothie-ul de mai sus pentru că, așa cum se știe, cafeaua este diuretică și nu ajută atunci când încercăm să ne rehidratăm rapid. Poți în schimb să bei ceaiuri și infuzii îndulcite, în special de mentă dacă ai și tulburări la stomac.

Ultimele noutăți

Hidroterapia: ce este și la ce ajută
Mar 24th, 2023
No Comments

Hidroterapia (terapia cu apă) este folosită din timpuri străvechi pentru

Mobila de bucătărie: trenduri și funcționalitate
Mar 21st, 2023
No Comments

Ah, bucătăria… Multe s-au schimbat în ultimii ani cu bucătăriile

Ce să iei în calcul înainte să te apuci de sport
Feb 23rd, 2023
No Comments

Fie că vrei să mergi la sală sau să te

Remediu anti-mahmureală
Feb 20th, 2023
No Comments

Din punct de vedere fiziologic, senzația de mahmureală se manifestă

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.