≡ Menu

Ce să iei în calcul înainte să te apuci de sport

Fie că vrei să mergi la sală sau să te apuci de alt tip de sport la tine acasă, trebuie să ştii câteva lucruri esenţiale pentru a nu fi luat pe nepregătite. Dar înainte de orice, este bine de precizat că activitatea fizică ajută mult atât corpul cât şi psihicul aşa că este recomandată pentru toate vârstele. Ideal este ca activitatea fizică să fie însoţită de o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă pentru a ajunge şi a menţine o greutate normală. Şi ca orice lucru în viaţă, echilibrul este esenţial: orice tip de exces dacă nu eşti sportiv de performanţă poate duce la accidentări de la cele mai uşoare (tendinita, de exemplu) la unele grave şi care să aibă repercusiuni pe termen lung.

Sursă foto: unsplash.com

Aşadar, iată care sunt lucrurile pe care să le ai în vedere înainte de a te apuca de sport:

Echipamentul

Pentru a face sport la o sală sau acasă nu ai nevoie de echipamente scumpe din prima zi. Dacă, după câteva luni bune de exerciţii, consideri că ai nevoie de ceva echipament profesionist, poţi începe să cauţi dar nu merită investit înainte de a vedea ce îţi place, cât te ţine şi ce efecte are. Dacă te hotărăşti să mergi la sală, la fel: nu investi prea mult de la prima oră în încălţăminte scumpă şi echipament de marcă. Mai întâi vezi cum este la sală, vezi cât de des mergi şi, pe măsură ce te obişnuieşti cu exerciţiile, vei decide uşor de ce ai nevoie pentru a continua. Un alt avantaj în a nu te arunca în cumpărături de la început este că poţi întreba în jur la sală ce marcă este mai bună şi de unde se poate obţine la preţ decent.

Antrenamentul

O altă recomandare importantă este să ai o rutină de antrenament pentru a fi consistent cu activitatea fizică. Când vorbim de rutină nu ne referim neapărat la un orar fix pe săptămână pentru că în funcţie de serviciu şi de familie putem să ne antrenăm şi în zile şi la ore diferite. Ne referim la o sesiune în care să se lucreze mai multe grupe de muşchi şi care să aibă intensitatea potrivită pentru tine. Atunci când alegi o sală de sport, verifcă dacă există monitori sau antrenori care te pot ajuta cu recomandări personalizate şi care îţi pot arăta cum se fac exerciţiile şi cum se folosesc aparatele. Rutina de antrenament trebuie să conţină şi încălzirea şi întinderea muşchilor după antrenament tocmai pentru a evita accidentările. De asemenea, intensitatea şi durata unei sesiuni trebuie să fie adaptate la condiţia ta fizică. Dacă începi să mergi la sală după mai mulţi ani de sedentarism trebuie să începi cu exerciţii mai puţin intense şi să creşti intensitatea pe măsură ce te obişnuieşti cu activitatea fizică. Mai mult, poți alege o sală care are și kinoterapie unde te pot îndruma și ”repara” atunci când este nevoie.

Cu siguranță primele antrenamente vor duce la febră musculară pentru care vei avea nevoie de odihnă de minim o zi și de aplicare de comprese reci (sau duș rece). Cu cât vei continua antrenamentele în mod regulat vei observa că și mușchii se obișnuiesc cu efortul iar febra musculară se va reduce considerabil.

Alimentația și stilul de viață

Așa cum am menționat este foarte important ca atunci când ne apucăm de sport să fim atenți și la ce mâncăm. O alimentație echilibrată și bogată în nutrienți ne va ajuta mult atât pentru a avea energia necesară la sală dar și pentru a permite corpului să ardă grăsimea veche și să se tonifice. De asemenea, un stil de viață sănătos fără excese zilnice de tutun și alcool este un punct în plus atunci când vrei să ai o viață activă. Un alt aspect important este somnul: cu cât te odihnești mai bine și respecți necesarul de somn cu atât vei avea mai multă energie pentru a te antrena. Iar efortul, la rândului lui, va duce la producerea de serotonină, hormonul fericirii, care este un promotor a melatoninei, hormonul somnului. Cu un stil de viață sănătos vei avea destulă energie pentru a duce la bun sfârșit sesiunile de antrenament și recomandarea este să nu apelezi la prea multe suplimente și proteine sintetice.

Ultimele noutăți

Fotografii profesionale pentru cariera ta
Mar 26th, 2024
No Comments

Imaginea profesională este esențială în construirea unei cariere de succes,

Alimentația la copii și prevenirea rahitismului
Mar 25th, 2024
No Comments

Rahitismul este o afecțiune osoasă caracterizată de o demineralizare și

Cum să-ți organizezi actele în casă ca să nu le pierzi niciodată
Mar 24th, 2024
No Comments

Organizarea documentelor importante poate fi o sarcină descurajantă, dar este

Deschiderea unui magazin online: Ghid complet
Mar 22nd, 2024
No Comments

Visul de a-ți crea propriul magazin online poate fi o

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.