Știm că există iubitorii de pisici și iubitorii de câini 🙂 și fiecare își apără preferința. Dar în acest articol am ales pisicile, aceste feline incredibile, pline de surprize și incredibil de iubitoare chiar dacă, de cele mai multe ori, par ne ignoră. Sunt mult mai independente decât câinii şi, de cele mai multe ori, par că preferă activităţile solitare. Dar, ca animale de companie, pisicile oferă persoanelor cu care îşi împart spaţiul mai mult calm şi mai puţină anxietate.
Dacă nu ai o pisică în viaţa ta, acum este momentul să afli mai multe despre ele, pentru că sunt pline de surprize. Ştiai că:
- Pisicile au un simț olfactiv extrem de dezvoltat, având de 14 ori mai multe receptori olfactivi decât oamenii?
- Mustățile pisicilor, cunoscute și sub numele de vibrise, sunt foarte sensibile și ajută la navigarea în spații întunecate și înguste? Aşa pot intra pe unde ai crede că nu încape nimic.
- Pisicile comunică printr-o varietate de mijloace, inclusiv mieunături, tors, postură corporală și expresii faciale?
- Pisicile sunt cunoscute pentru obiceiul lor de a dormi mult, uneori până la 16 ore pe zi? Asta pentru a le permite să economisească energie pentru perioadele de vânătoare.
- Pisicile sunt capabile să sară de până la șase ori lungimea corpului lor?
Dar, ce rase de pisici sunt cele mai interesante?
- Pisica Siberiană – E o rasă din Rusia, renumită pentru rezistența la alergii și la diferite boli. Pisicile siberiene au un sistem imunitar puternic și o durată de viață lungă, sunt frumoase şi diferite ca tonuri şi culori.
- Pisica Siameză – Foarte cunoscută ca rasă, pisica siameză este una din cele mai afectuase şi frumoase.
- Pisica Maine Coon – O rasă originară din Statele Unite, cunoscută pentru rezistența sa la boli și capacitatea de a se adapta la condiții climatice variate.
- Pisica Albastru de Rusia – cea mai cunsocută rasă de pisici din lume şi excelentă ca animal de companie.
Cum le îngrijim?
Este esenţial, pentru toţi cei care au un animal de companie, să înţeleagă că acesta are nevoie de afecţiune dar şi de îngrijiri corespunzătoare, de la vizita la veterinar la hrană adecvată. În cazul pisicilor, mai ales dacă stă în casă şi nu iese în aer liber, trebuie să luăm în calcul că are nevoie de spaţiu şi de jucării pentru a rămâne activă. Activitatea fizică este importantă şi, cu un loc adecvat, nu va “ataca” perdele sau alte obiecte din casă. De asemenea, pentru pisicile din rasele cu păr mai lung, este recomandat să fie periate regulat.
În ceea ce priveşte hrana, pisicile sunt carnivore, iar dieta lor trebuie să fie bogată în proteine animale. Hrana de calitate, aşadar, fie umedă sau uscată, este cea cu un conţinut mare de carne şi fără să conţină prea multe cereale. Pentru a alege hrana potrivită trebuie citite cu atenţie etichetele. Dacă hrana este prea scumpă sau anumite mărci nu se găsesc în apropiere, se poate găti carne (bucăţi ce rămân de la tranşare, organe etc) pentru că vor mânca cu plăcere.
Hidratarea este un alt aspect important fiindcă pisicile beau mai puţină apă decât câinii. Dar trebuie să aibă acces la apă proaspătă tot timpul.
Şi, ca orice persoană responsabilă, joacă-te cu pisica ta, iubeşte-o şi bucură-te de prezenţa ei zi de zi.