≡ Menu

Cum să transformăm casa într-un mediu sigur pentru copiii mici

Din nefericire, accidentele casnice rămân un pericol pentru cei mici chiar şi în secolul XXI când suntem mult mai obişnuiţi să ne pregătim casa pentru a le oferi un mediu sigur. De aceea, am pregătit ghidul de mai jos cu ce trebuie securizat într-un apartament sau casă, de la bucătărie la baie, de la dormitoare la hol. Iar pentru că sunt multe zone la care trebuie să ne gândim şi multe lucruri de cumpărat, am evidenţiat obiectele în care este foarte important să investeşti şi cele pe care ţi le poţi face singur.

Chiar dacă părinţii sau bunicii vor sta cu copilul în permanenţă sau dacă va avea o bonă, sistemele de siguranţă sunt necesare. Pentru că atunci când copiii încep să meargă de-a buşilea, încep şi să descopere mediul în care trăiesc iar curiozitatea lor este mult prea intensă, iar gradul de oboseală a adulţilor din jur nu este pe măsura ei. Mai mult decât atât, copilul va înţelege mai repede ideea de limite dacă anumite obiecte sunt blocate sau departe de îndemâna sa.

Zonele de risc în casă

Înainte de a menţiona zonele de risc, să începem cu posibilele pericole la care poate fi expus un copil mic într-o casă: lovituri, căderi, arsuri, tăieturi, sufocare prin înghiţirea unor obiecte mici, asfixiere, electrocutare, intoxicare / otrăvire prin ingerarea de produse chimice. Zonele mari de risc, aşadar, sunt scările (dacă există), bucătăria şi baia, camerele cu multă mobilă cu colţuri ascuţite, prizele şi caburile de alimentare.

Securizarea casei – pas cu pas

Pentru că îţi va lua ceva timp să securizezi toate zonele din casă, este bine să începi de jos în sus, pentru că bebeluşul va merge mai întâi de-a buşilea şi va ajunge încet-încet mai sus.

Prima zonă de securizat va fi podeaua: să nu fie alunecoasă (iar bebeluşul să aibă şosete antiderapante) şi curată (trebuie măturată/aspirată des pentru eliminarea prafului, a murdăriei dar şi a obiectelor mici pe care copiii le pot înghiţi). Soluţiile de curăţat podeaua să fie cât mai naturale pentru a nu le produce alergii sau intoxicaţii. Covoarele ajută la amortizarea căderilor, dar trebuie să fie bine fixate şi bine aspirate.

Dacă ai scări, investeşte într-un sistem bun de blocare, care să fie stabil şi bine montat, în ambele capete ale scării. Este important ca poarta să fie uşor de folosit de către adulţi (sistemul de închidere) şi să fie mereu închisă. Foarte important este să îi înveţi pe cei mici cum să coboare scările pentru a evita accidentele.

Prizele şi cablurile de alimentare sunt următoarele pe listă. Prizele trebuie blocate pentru a evita introducerea de obiecte în ele şi implicit pericolul de electrocutare. Poţi folosi adaptoare de prize special concepute pentru protecţia copiilor sau le poţi face tu din capacele de la pachetele de şerveţele umede (vezi foto).

Sursă foto: Pinterest.com

Cablurile de alimentare trebuie bine prinse de perete sau podea, ideal să nu fie foarte vizibile, şi evident trebuie să fie foarte bine izolate. În special cablurile de alimentare de la televizor trebuie ascunse şi bine prinse de perete. Investeşte într-un tablou electric cu siguranţe automate: te ajută să îţi protejezi şi copilul şi casa : dacă se întâmplă totuşi ca ceva să fie introdus în priză, siguranţa cade automat, întrerupând alimentarea cu electricitate. În schimb, întrerupătoarele electrice nu reprezintă un risc pentru cei mici, îi poţi lăsa să aprindă şi să stingă lumina singuri, dar trebuie să te asiguri că nu au mâinile ude.

Mobila trebuie bine ancorată de pereţi, în special dulapurile înalte, cu multe rafturi. Colţurile şi muchiile mobilei se pot acoperi cu bandă de protecţie din cauciuc sau burete, sau poţi face tu dintr-o placă de burete sau dintr-o baghetă de înot pentru piscină. Tot din acelaşi material poţi face şi blocaje de uşi pentru a evita ca bebeluşul să îşi prindă degetele (vezi foto de mai jos). Cărţile foarte voluminoase pe care le poate trage din raftul de la bibliotecă trebuie poziţionate în rafturile superioare, lasă-i la îndemână cărţile lui, cărţile de colorat, reviste.

Sursă: Pinterest.com

Sertarele şi uşile de la mobilier trebuie blocate, nu doar pentru a proteja ce e înăuntru ci şi pentru a evita ca bebeluşul să se caţere pe mobilă. Le poţi bloca cu sisteme speciale pe care le poţi cumpăra, sau poţi folosi inelele de plastic de la jucăriile pe care copilul nu le mai foloseşte (vezi foto de mai jos). Pentru a evita frustarea celui mic că nu poate avea acces la sertare şi dulapuri, mai ales că o să te vadă pe tine cum scoţi lucruri de acolo, îi poţi lăsa un mic dulap la care să aibă acces şi în care să ţii doar lucruri cu care se poate juca. Un exemplu: îi poţi lăsa acces la un dulap din bucătărie în care ţii doar castroanele şi lingurile din plastic. Asigură-te că nu are cum să ajungă la : farfurii şi pahare, cuţite şi furculiţe, medicamente, soluţii de curăţat, produse de îngrijire, ingrediente din bucătărie, pungi de plastic.

Frigiderul trebuie şi el blocat, mai ales dacă este unul mare. De asemenea, evită să lipeşti pe uşile de la frigider obiecte mici ce pot fi înghiţite ca magneţii de frigider. Poţi folosi uşile de la frigider ca tablă magnetică pe care cel mic să se joace cu litere magnetice (special concepute pentru vârsta lui).

Aragazul sau plita trebuie să aibă protecţie, în special pentru când găteşti. Copilul poate trage de pe aragaz oala cu mâncare fierbinte sau poate încerca să atingă focul sau plita. Dacă ai aragaz cu cuptor incorporat sau dacă ai cuptorul la nivelul de jos al bucătăriei, blochează uşa.

Ferestrele au de obicei sisteme de închidere, dar dacă ai ferestre fără astfel de sisteme, trebuie să instalezi unul neapărat. Copilul nu trebuie să aibă acces la fereastră şi să o poată deschide.

Perdelele şi jaluzelele trebuie poziţionate în aşa fel încât să eviţi pericolul de sufocare. Şnururile lungi trebuie ancorate bine destul de sus ca cel mic să nu ajungă la ele, iar perdelele bine prinse pentru a nu fi smulse.

Vasul WC trebuie să aibă un capac pe care să îl blochezi lăsat astfel încât cel mic să nu poată cădea în vas sau să nu poată arunca jucării şi alte lucruri. Dacă ajunge la chiuvetă şi poate da singur drumul la apă, asigură-te că temperatura apei calde nu este foarte ridicată pentru a evita riscul de a se arde.

Pe scurt

În ce să investeştiCe poţi face singur
Tablou electric
cu siguranţe automate
Apărătoare de prize
Sistem de securitate pentru scăriÎncuietori pentru dulapuri
Protecţie aragaz sau plită Protecţii pentru colţuri şi muchii

Ultimele noutăți

Fotografii profesionale pentru cariera ta
Mar 26th, 2024
No Comments

Imaginea profesională este esențială în construirea unei cariere de succes,

Alimentația la copii și prevenirea rahitismului
Mar 25th, 2024
No Comments

Rahitismul este o afecțiune osoasă caracterizată de o demineralizare și

Cum să-ți organizezi actele în casă ca să nu le pierzi niciodată
Mar 24th, 2024
No Comments

Organizarea documentelor importante poate fi o sarcină descurajantă, dar este

Deschiderea unui magazin online: Ghid complet
Mar 22nd, 2024
No Comments

Visul de a-ți crea propriul magazin online poate fi o

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.