≡ Menu

Pomicultura: Cultivarea deliciilor din grădina proprie

Agricultura, mai ales pomicultura, are un farmec aparte. A cultiva pomi fructiferi în propria curte nu este doar o sursă de satisfacție personală, ci și o modalitate de a te bucura de fructe proaspete și gustoase, cultivate natural.

Ce pomi fructiferi să alegi pentru curtea ta?

Alegerea pomilor fructiferi potriviți pentru curtea ta depinde de mai mulți factori:

 • Spațiul disponibil: Gândește-te la dimensiunea curții tale și la cât spațiu ai disponibil pentru a planta pomi. Există și soiuri pitice sau columnari, ideale pentru spații mici. De asemenea, există şi anumiţi pomi ce se pot cultiva în ghivece mari.
 • Clima: Alege pomi fructiferi care sunt adaptați la clima zonei în care locuiești şi ia în calcul dacă vrei şi variante mai exotice să le poţi feri de ger şi intemperii.
 • Preferințele personale: Ce fructe îți plac cel mai mult? Alege pomi fructiferi care produc fructele tale preferate.

Iată câteva recomandări de pomi fructiferi pentru curtea ta:

 • Măr: Un pom fructifer popular și ușor de îngrijit. Există o varietate de soiuri, cu fructe de diferite culori și gusturi. Dacă ai suficient spaţiu, poţi planta mai multe soiuri pentru a lungi sezonul de recoltă.
 • Păr: Un pom fructifer delicios și bogat în vitamine. Este important să alegi soiuri rezistente la bolile părului, precum “Făget” sau “Curcubeu”.
 • Cais: Un pom fructifer cu fructe dulci și parfumate. Preferă zonele însorite și calde.
 • Piersic: Un pom fructifer cu fructe delicioase și parfumate. Are nevoie de mult soare și de o udare moderată.
 • Cireş: excelent atât pentru că este un pom frumos dar şi pentru fructele delicioase.

Îngrijirea pomilor fructiferi:

Pentru a te bucura de fructe gustoase și de pomi sănătoși, este important să le oferi o îngrijire adecvată. Ia în calcul şi cantitatea de muncă de care este nevoie pentru a duce la bun sfârşit toate cerinţele.

 • Plantarea: Alege un loc însorit și bine drenat pentru a planta pomii fructiferi.
 • Udarea: Udă pomii regulat, mai ales în timpul perioadei de vegetație. Dacă poţi, instalează un sistem de irigaţii pentru a controla cantitatea de apă pe care o primeşte fiecare pom.
 • Tăierea: Tăierea anuală a pomilor este necesară pentru a le menține forma și pentru a le stimula creșterea.
 • Fertilizarea: Fertilizează pomii fructiferi periodic cu un îngrășământ potrivit. Poţi folosi sistemul de irigaţie pentru a le proporţiona fertilizarea necesară.
 • Combaterea dăunătorilor și a bolilor: Monitorizează pomii fructiferi pentru a identifica și a combate dăunătorii și bolile. Dacă sunt plantaţi în apropierea altor plante susceptibile de boli, verifică perioadic şi aceste plante. Apropierea de viţa de vie este unul din factorii ce pot accelera răspândirea dăunătorilor având în vedere că bolile viţei de vie pot fi virulente.

Agricultura și pomicultura – satisfacție și beneficii:

Cultivarea pomilor fructiferi în propria curte este o activitate plină de satisfacții. Te bucuri de satisfacția de a cultiva propriile fructe, de a le consuma proaspete și de a te bucura de gustul lor natural.

Pe lângă satisfacția personală, pomicultura are și beneficii practice. Fructele cultivate în propria curte sunt mai proaspete și mai sănătoase decât cele din supermarket. De asemenea, te poți bucura de o varietate mai mare de soiuri, care nu se găsesc de obicei în magazine.

Concluzie:

Agricultura și pomicultura sunt o modalitate excelentă de a te conecta cu natura, de a te bucura de satisfacția de a cultiva propriile alimente și de a te bucura de fructe proaspete și gustoase. Alege pomii fructiferi potriviți pentru curtea ta și oferă-le o îngrijire adecvată pentru a te bucura de deliciile cultivate cu dragoste de tine.

Ultimele noutăți

Vine vara, bine-mi pare
Jun 26th, 2024
No Comments

Cred că toţi ne amintim cântecelul cu vine vara, bine-mi

3 Reţete delicioase pentru sănătatea intimă
Jun 24th, 2024
No Comments

Sănătatea intimă a femeilor este un aspect esențial al calității

Alergia la nichel: ce este și cum afectează purtatul de bijuterii
Jun 21st, 2024
No Comments

Alergia la nichel este una dintre cele mai frecvente forme

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.