Doare folosirea unui epilator? Asta e prima întrebare pe care o pune orice persoană care nu a folosit încă epilatorul electric. Răspunsul este că NU, nu doare, dacă ştii să alegi epilatorul potrivit şi să îl foloseşti corect.
V-am pregătit un ghid cu 5 sfaturi importante pentru o epilare eficientă şi fără durere, util mai ales pentru persoanele care se iniţiază în folsirea epilatorului electric.
1. Care este epilatorul potrivit pentru mine?
Există multe modele şi mărci de epilatoare. Sfatul nostru este să alegi un epilator de marcă pentru că achiziţionarea unui epilator este o investiţie, îl vei folosi pe o perioadă lungă. Verifică ce garanţie îţi oferă magazinul şi/sau producătorul.
Trebuie să ai în vedere şi lucruri practice:
- să fie de dimensiuni potrivite pentru a putea fi depozitar uşor şi, mai ales, pentru a-l putea lua cu tine oriunde
- să fie fără fir, cu baterie reîncărcabilă, pentru a-l putea folosi comod în orice parte a casei fără să stai aproape de o priză
- să aibă accesorii care să te ajute : capete adaptate pentru diferite zone ale corpului
- alege un model nou, dar nu chiar ultimul apărut, pentru a obţine cel mai bun raport calitate-preţ
2. Ce metodă este mai eficientă?
Există epilare uscată sau umedă. Vestea bună este că acum poţi cumpăra un epilator care se poate aplica atât pe pielea umedă cât şi pe cea uscată. Din punct de vedere al costurilor, cel mai bine este să alegi un epilator cu ambele funcţii iar după ce probezi epilarea uscată şi cea umedă, să decizi care este cea mai potrivită pentru tine.
Există de asemenea şi metoda IPL (intense pulsed light sau lumina intens pulsată) care este asemănătoare tehnologiei laser de îndepărtarea părului. Este considerată una din cele mai eficiente metode de reducere semi-definitivă a părului corporal după numai câteva tratamente. Deşi această metodă era una exclusiv profesională, existentă doar în saloanele de estetică, acum poţi alege un epilator IPL pentru a-l folosi acasă. Nu uita că înainte trebuie să verifici dacă pigmentul firului de păr este vizibil pentru pulsul luminic al epilatorului – epilatorul IPL nu funcţionează pe păr roşcat, blond deschis şi alb/grizonat şi nici pe piele foarte închisă la culoare.
Eficienţa în îndepărtarea părului depinde de mai mulţi factori:
- frecvenţa cu care te epilezi
- rapiditatea cu care creşte părul corporal
- îndemânarea cu care foloseşti epilatorul
După primele folosiri, te vei obişnui şi vei avea mai multă îndemânare, iar timpul dedicat epilării se va reduce cu fiecare sesiune. De asemenea este important să organizezi cât mai bine sesiunea de epilare pentru a avea totul la îndemână: epilatorul bine încărcat, prosop, lumină puternică, spaţiu pentru a te mişca.
3. Cum pot atenua durerea?
Unele persoane sunt mai sensibile decât altele şi percep durerea mult mai intens. Pe de altă parte, anumite zone ale corpului sunt mai sensibile la durere: axilele şi zona inghinală, de exemplu.
Pentru a atenua durerea din timpul epilării îţi recomandăm:
- folosirea unei creme calmante (există creme cu lidocaină sau alte calmante slabe)
- folosirea lamei de ras cu 2-3 zile înainte de epliare dacă părul este mai mare de 2 cm
- epilarea într-un spaţiu cu temperatură normală pentru a nu suferi de “piele de găină” care creşte senzaţia de durere
- evitarea perioadei menstruale – unele femei acuză durere mai mare în această perioadă din cauza creşterii sensibilităţii
- evitarea cafelei şi a altor băuturi energizante cu 5 ore înainte de a te epila
- intinderea pielii din zonele dureroase – axile şi zona inghinală – pentru a asigura trecerea rapidă a epilatorului
4. Cum să am grijă de piele înainte şi după epilare?
Pe lângă îngrijirea de bază a pielii, îţi recomandăm o exfoliere în profunzime cu 2-3 zile înainte de a te epila. Exfolierea ajută la desprinderea firelor de păr din piele pentru a le îndepărta pe toate. De asemenea, este recomandat să faci o baie caldă cu o oră înainte de a te epila pentru a înmuia bine pielea.
Pentru persoanele cu piele foarte sensibilă, nu vă epilaţi chiar în ziua unui eveniment important pentru că s-ar putea ca roşeaţa pielii să persiste câteva ore bune. Este important ca imediat după epilare să aplicaţi un ulei calmant (de exemplu, cel pe bază de eucalipt) şi să evitaţi expunerea la soare, la praf sau să intraţi în piscină/mare. Atât clorul din piscină cât şi sarea din apa de mare irită pielea proaspăt epilată.
5. Cum se curăţă epilatorul?
Menţinerea curată a epilatorului este importantă pentru funcţionarea lui pe termen lung. Curăţă-l după fiecare folosire. Foloseşte periuţa cu care vine echipat pentru a îndepărta toate firele de păr de pe capul de epilat – care se scoate uşor. Cu puţină vată sau un tampon demachiant umezit cu alcool curăţă-l pentru tot pentru a îndepărta reziduurile.
Verifică instrucţiunile producătorului înainte de a spăla accesoriile cu apă. Dacă modelul pe care îl ai se poate spăla, lasă accesoriile la uscat pe un prosop câteva ore înainte de a strânge epilatorul şi de a-l depozita.