Când vine vorba de reamenajarea casei, baia rămâne de cele mai multe ori pe ultimul loc. Dar nu trebuie să fie neapărat aşa. În primul rând trebuie să faci o inspecţie a instalaţiilor sanitare şi să decizi dacă poţi refolosi tot ce ai deja în baie, ce poţi să schimbi şi ce poţi să modifici.
Dacă instalaţiile sanitare sunt în bune condiţii, ideile de mai jos te vor ajuta cu siguranţă să îţi reamenajezi baia cu bani puţini. Mai ales că, de obicei, baia este spaţiul cel mai redus într-o locuinţă ceea ce înseamnă că se poate lucra mai repede decât în camerele mai mari ale casei.
Dacă este necesar să schimbi chiuveta sau vasul de toaletă, cu un ghid bine structurat dedicat instalaţiilor sanitare te poţi descurca singur.
1.Schimbă robineţii
De cele mai multe ori, cu o minimă schimbare, baia pare alta. Chiar dacă nu schimbi nici chiuveta, nici cada sau placa de duş, alege robineţi interesanţi pentru a da un alt aer băii tale. Poţi alege ceva retro dacă baia este decorată cu culori calde sau ceva mai modern, dacă alegi culori reci. Asigură-te înainte de a-i cumpăra că se potrivesc cu instalaţiile sanitare pe care le ai deja.
2.Decorează faianţa
Noile soluţii de decorare ale faianţei ne permit schimbări rapide şi cu buget redus. Există stikere de aplicat pe faianţă, rezistente la umezeală cu care poţi crea o imagine pe un singur perete sau un model pe toate plăcile. De asemenea, există un tip de vopsea specială pentru gresie cu care poţi reface întreaga baie. Nu este o vopsea foarte ieftină, dar schimbarea faianţei presupune o cheltuială mult mai mare (mâna de lucru, şantierul, faianţa nouă, etc).
De asemenea, poţi reface rosturile faianţei schimbând culoarea.
3. Zugrăveşte pereţii
Nimic mai simplu decât un bidon de lavabil cu care îţi poţi reîmprospăta tavanul şi pereţii care nu sunt acoperiţi cu faianţă. Îţi poţi comanda culoarea de care ai nevoie şi poţi vopsi singur având în vedere că este un spaţiu mic.
4. Reglează luminile
Nu trebuie să fii orbit când intri în baie. Lumina este importantă în jurul oglinzii, unde poate fi mai puternică, iar în restul băii poate fi mai difuză. Alege soluţii led care îţi garantează un consum redus de electricitate şi poţi alege o lampă care se potriveşte stilului băii tale. Ideal este să ai două întrerupătoare: unul pentru lumina de lângă chiuveta şi oglindă, iar cealalată pentru lumina principală.
5.Decorează mobila de baie
Ai un dulap în baie care este bun şi durabil, dar vechi şi ai vrea ceva diferit. Dacă nu ai buget pentru schimbarea lui, iată cum îl poţi redecora. Îi poţi schimba sau adăuga mânere interesante, îi poţi vopsi uşile sau aplica un autocolant interesant. Iar dacă nu ai o oglindă suficient de mare, poţi aplica chiar oglindă pe uşa principală a dulapului.
6.Alege un punct central
Cel mai simplu aspect în redecorarea unei băi este să alegi un punct central care să “îţi ia ochii” când intri. Poate fi o oglindă mare care să domine baie. Poate fi o perdea de duş cu un model şi culori îndrăzneţe care să confere o pată de culoare, poate fi o plantă de interior care să rupă din monotonia băii sau o fereastră mai înaltă pe care să o decorezi cu au autocolant opac.