Carnea de vită – bogată în proteine şi săracă în grăsimi – aretotodată şi multă fibră ceea ce o face să fie mai tare decât restul cărnurilor, mai dificil de gătit şi mai greu de mestecat. Sigur, muşchiul şi chiar antricotul de vită sunt părţi mai fragede ale cărnii de vită dar reprezintă o proporţie mică din totalul animalului ceea ce duce la o disproporţie de preţuri: muşchiul foarte scump, alte părţi, cum sunt pulpa, mult mai ieftine. De aceea, dacă învăţăm să gătim părţile mai ieftine dar mai greu de preparat o să ne bucurăm de toate calităţile cărnii de vită la un preţ mic.
Secretul e un proces de fierbere-prăjire a cărnii de vită în tigaie, împrumutat din reţete precum cea de gulaş, în care bucăţile de carne sunt trecute alternativ prin ambele procese, astfel încât să se gătească în profunzime şi să se rumenească la suprafaţă.
Ingrediente:
Preparare:
- Într-o tigaie (sau cratiţă care are capac) se pune la încins uleiul la foc iute.
- Se adaugă carnea şi se frige mişcând repede tigaia pentru a evita lipirea.
- Adăugaţi usturoiul zdrobit cu dosul cuţitului.
- Când carnea a început să se rumenească, adăugaţi apă cât să o acopere în totalitate.
- Adăugaţi foaia de dafin, acoperiţi şi reduceţi focul la temperatură medie.
- Lăsaţi să fiarbă carnea cu usturoiul şi foaia de dafin până când apa a scăzut aproape de tot. Verficaţi cu o furculiţă carnea care trebuie să înceapă să se frăgezească.
- Adăugaţi un sfert de linguriţă de sare şi continuaţi procesul până când apa a scăzut şi carnea începe să se rumenească din nou în grăsime.
- Adăugaţi condimente după gust, cimbru şi nucşoară, piper, unt şi zeamă de lămâie.
- Serviţi carnea ca atare, cu legume piure, sotate, la grătar sau salate.
Timp de pregătire: 5 minute
Timp de gătire: 45 minute
Porţii: 2