≡ Menu

Cum să frăgezeşti carnea de vită

Carnea de vită – bogată în proteine şi săracă în grăsimi – aretotodată şi multă fibră ceea ce o face să fie mai tare decât restul cărnurilor, mai dificil de gătit şi mai greu de mestecat. Sigur, muşchiul şi chiar antricotul de vită sunt părţi mai fragede ale cărnii de vită dar reprezintă o proporţie mică din totalul animalului ceea ce duce la o disproporţie de preţuri: muşchiul foarte scump, alte părţi, cum sunt pulpa, mult mai ieftine. De aceea, dacă învăţăm să gătim părţile mai ieftine dar mai greu de preparat o să  ne bucurăm de toate calităţile cărnii de vită la un preţ mic.

Secretul e un proces de fierbere-prăjire a cărnii de vită în tigaie, împrumutat din reţete precum cea de gulaş, în care bucăţile de carne sunt trecute alternativ prin ambele procese, astfel încât să se gătească în profunzime şi să se rumenească la suprafaţă.

Mai jos nu  e atât  o reţetă cât o sugestie astfel încât, cu excepţia usturoiului şi a sării, restul ingredientelor sunt opţionale. Deşi menţionez o slăbiciune pentru o foaie de dafin şi puţină zeamă de lămâie.

Ingrediente:

  • 500 grame carne de vită, tăiată cuburi
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 foaie de dafin
  • 1 vârf de cuţit de cimbru
  • 1 vârf de cuţit de nucşoară măcinată
  • 3-4 linguri de ulei
  • 1 lingură mare de unt (opţional)
  • zeamă de lămâie
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Într-o tigaie (sau cratiţă care are capac) se pune la încins uleiul la foc iute.
  2. Se adaugă carnea şi se frige mişcând repede tigaia pentru a evita lipirea.
  3. Adăugaţi usturoiul zdrobit cu dosul cuţitului.
  4. Când carnea a început să se rumenească, adăugaţi apă cât să o acopere în totalitate.
  5. Adăugaţi foaia de dafin, acoperiţi şi reduceţi focul la temperatură medie.
  6. Lăsaţi să fiarbă carnea cu usturoiul şi foaia de dafin până când apa a scăzut aproape de tot. Verficaţi cu o furculiţă carnea care trebuie să înceapă să se frăgezească.
  7. Adăugaţi un sfert de linguriţă de sare şi continuaţi procesul până când apa a scăzut şi carnea începe să se rumenească din nou în grăsime.
  8. Adăugaţi condimente după gust, cimbru şi nucşoară, piper, unt şi zeamă de lămâie.
  9. Serviţi carnea ca atare, cu legume piure, sotate, la grătar sau salate.

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 45 minute

Porţii: 2

Ultimele noutăți

Vine vara, bine-mi pare
Jun 26th, 2024
No Comments

Cred că toţi ne amintim cântecelul cu vine vara, bine-mi

3 Reţete delicioase pentru sănătatea intimă
Jun 24th, 2024
No Comments

Sănătatea intimă a femeilor este un aspect esențial al calității

Alergia la nichel: ce este și cum afectează purtatul de bijuterii
Jun 21st, 2024
No Comments

Alergia la nichel este una dintre cele mai frecvente forme

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.