≡ Menu

Cum să frăgezeşti carnea de vită

Carnea de vită – bogată în proteine şi săracă în grăsimi – aretotodată şi multă fibră ceea ce o face să fie mai tare decât restul cărnurilor, mai dificil de gătit şi mai greu de mestecat. Sigur, muşchiul şi chiar antricotul de vită sunt părţi mai fragede ale cărnii de vită dar reprezintă o proporţie mică din totalul animalului ceea ce duce la o disproporţie de preţuri: muşchiul foarte scump, alte părţi, cum sunt pulpa, mult mai ieftine. De aceea, dacă învăţăm să gătim părţile mai ieftine dar mai greu de preparat o să  ne bucurăm de toate calităţile cărnii de vită la un preţ mic.

Secretul e un proces de fierbere-prăjire a cărnii de vită în tigaie, împrumutat din reţete precum cea de gulaş, în care bucăţile de carne sunt trecute alternativ prin ambele procese, astfel încât să se gătească în profunzime şi să se rumenească la suprafaţă.

Mai jos nu  e atât  o reţetă cât o sugestie astfel încât, cu excepţia usturoiului şi a sării, restul ingredientelor sunt opţionale. Deşi menţionez o slăbiciune pentru o foaie de dafin şi puţină zeamă de lămâie.

Ingrediente:

  • 500 grame carne de vită, tăiată cuburi
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 foaie de dafin
  • 1 vârf de cuţit de cimbru
  • 1 vârf de cuţit de nucşoară măcinată
  • 3-4 linguri de ulei
  • 1 lingură mare de unt (opţional)
  • zeamă de lămâie
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Într-o tigaie (sau cratiţă care are capac) se pune la încins uleiul la foc iute.
  2. Se adaugă carnea şi se frige mişcând repede tigaia pentru a evita lipirea.
  3. Adăugaţi usturoiul zdrobit cu dosul cuţitului.
  4. Când carnea a început să se rumenească, adăugaţi apă cât să o acopere în totalitate.
  5. Adăugaţi foaia de dafin, acoperiţi şi reduceţi focul la temperatură medie.
  6. Lăsaţi să fiarbă carnea cu usturoiul şi foaia de dafin până când apa a scăzut aproape de tot. Verficaţi cu o furculiţă carnea care trebuie să înceapă să se frăgezească.
  7. Adăugaţi un sfert de linguriţă de sare şi continuaţi procesul până când apa a scăzut şi carnea începe să se rumenească din nou în grăsime.
  8. Adăugaţi condimente după gust, cimbru şi nucşoară, piper, unt şi zeamă de lămâie.
  9. Serviţi carnea ca atare, cu legume piure, sotate, la grătar sau salate.

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 45 minute

Porţii: 2

Loading...
0 comments… add one

Leave a Comment

Ultimele noutăți

5 sfaturi pentru o organizare mai bună în casă
Apr 19th, 2019
No Comments

Sigur ai auzit de Marie Kondo şi de emisiunea ei

5 plante pe care le poţi creşte la tine acasă
Apr 15th, 2019
No Comments

Indiferent unde locuieşti – la sat într-o casă cu curte

Când şi cum sărbătorim Ziua Tatălui
Mar 24th, 2019
No Comments

Din 2010, Ziua Tatălui se sărbătoreşte şi în România. Conform

Chirie sau ipotecă?
Mar 20th, 2019
No Comments

Înainte de a lua o decizie cu privire la locuinţa

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.