≡ Menu

Cum să frăgezeşti carnea de vită

Carnea de vită – bogată în proteine şi săracă în grăsimi – aretotodată şi multă fibră ceea ce o face să fie mai tare decât restul cărnurilor, mai dificil de gătit şi mai greu de mestecat. Sigur, muşchiul şi chiar antricotul de vită sunt părţi mai fragede ale cărnii de vită dar reprezintă o proporţie mică din totalul animalului ceea ce duce la o disproporţie de preţuri: muşchiul foarte scump, alte părţi, cum sunt pulpa, mult mai ieftine. De aceea, dacă învăţăm să gătim părţile mai ieftine dar mai greu de preparat o să  ne bucurăm de toate calităţile cărnii de vită la un preţ mic.

Secretul e un proces de fierbere-prăjire a cărnii de vită în tigaie, împrumutat din reţete precum cea de gulaş, în care bucăţile de carne sunt trecute alternativ prin ambele procese, astfel încât să se gătească în profunzime şi să se rumenească la suprafaţă.

Mai jos nu  e atât  o reţetă cât o sugestie astfel încât, cu excepţia usturoiului şi a sării, restul ingredientelor sunt opţionale. Deşi menţionez o slăbiciune pentru o foaie de dafin şi puţină zeamă de lămâie.

Ingrediente:

  • 500 grame carne de vită, tăiată cuburi
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 foaie de dafin
  • 1 vârf de cuţit de cimbru
  • 1 vârf de cuţit de nucşoară măcinată
  • 3-4 linguri de ulei
  • 1 lingură mare de unt (opţional)
  • zeamă de lămâie
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Într-o tigaie (sau cratiţă care are capac) se pune la încins uleiul la foc iute.
  2. Se adaugă carnea şi se frige mişcând repede tigaia pentru a evita lipirea.
  3. Adăugaţi usturoiul zdrobit cu dosul cuţitului.
  4. Când carnea a început să se rumenească, adăugaţi apă cât să o acopere în totalitate.
  5. Adăugaţi foaia de dafin, acoperiţi şi reduceţi focul la temperatură medie.
  6. Lăsaţi să fiarbă carnea cu usturoiul şi foaia de dafin până când apa a scăzut aproape de tot. Verficaţi cu o furculiţă carnea care trebuie să înceapă să se frăgezească.
  7. Adăugaţi un sfert de linguriţă de sare şi continuaţi procesul până când apa a scăzut şi carnea începe să se rumenească din nou în grăsime.
  8. Adăugaţi condimente după gust, cimbru şi nucşoară, piper, unt şi zeamă de lămâie.
  9. Serviţi carnea ca atare, cu legume piure, sotate, la grătar sau salate.

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 45 minute

Porţii: 2

0 comments… add one

Leave a Comment

Ultimele noutăți

Ce şi când să vinzi din casă
Mar 22nd, 2020
No Comments

Fiecare avem în casă o mulţime de lucruri care ne

Cum să refolosim lenjeriile de pat vechi
Mar 22nd, 2020
No Comments

Dacă îţi schimbi patul cu unul de alte dimensiuni sau

Curăţenia în profunzime – cum dezinfectăm casa
Mar 21st, 2020
No Comments

Noua pandemie de COVID-19 şi stadiul de carantină la domiciliu

Pregătirea sculelor de pescuit pentru un nou sezon
Feb 26th, 2020
No Comments

Mai e puţin până la sosirea primăverii şi pescarii deja