Da, există! Se pot înlocui ouăle în reţete cu ceva care e mai ieftin. E foarte la îndemână pentru zilele de post, pentru cei alergici la ouă sau cei care nu pot consuma produse cu colesterol ridicat.
Despre ce este vorba? Despre aquafaba.
Ce este aquafaba?
Pe scurt, aquafaba este apa scursă de pe năutul fiert şi se înseamnă mot-a-mot “apă de fasole”. Are o consistenţă vâscoasă, asemnănătoare albuşului de ou. Dacă se bate, acest lichid se transformă într-o spumă albă, densă şi stabilă, la fel ca cele obţinute din albuşurile de ou. Aşa că se poate folosi pentru a face bezele, variante de prăjitură Pavlova, spume cu fructe, biscuiţi, torturi şi alte delicii.
Cum se obţine?
Aquafaba se obţine prin fierberea năutului. Boabele de năut fiert se pot folosi la diverse reţete, iar apa care rămâne este aquafaba. De asemenea, se poate folosi apa care rămâne din conservele de năut fiert, dar aici trebuie menţionat că unele mărci de conserve pot conţine conservanţi, sare şi/sau zahăr adăugate etc.
Cum funcţionează?
Când se bat albuşurile de ou, proteinele din albuş “agaţă” aer şi formează spumă, pe care o numim bezea. Practic, este vorba de bule de aer într-un lichid. Cam aşa se întâmplă şi cu aquafaba, lichid în care s-au indentificat proteine şi amidon, dar şi saponine.
Cantităţile recomandate sunt de 3 linguri de aquafaba pentru a înlocui 1 ou, 2 linguri pentru albuş şi 1 pentru gălbenuş.
Aşa cum am menţionat mai sus, aquafaba se foloseşte ca înlocuitor de ou în blaturi şi prăjituri, ca înlocuitor de albuş în spume, dar şi în maioneze sau sosuri.
Citeşte mai mult pe cevabun.ro.