≡ Menu

5 recomandări pentru a alege produsele cosmetice potrivite

Îngrijirea corporală a devenit parte din rutina zilnică chiar dacă nu toate persoanele au acelaşi nivel de preocupare pentru hidratarea pielii sau pentru machiajul facial. Alegerea unui produs cosmetic de calitate şi cu un bun raport calitate-preţ devine din ce în ce mai dificilă. Cum alegem aşadar un produs cosmetic potrivit? Ne ghidăm după reclame? După sfaturile prietenilor? După preţul de raft? Iată mai jos 5 recomandări care să vă ajute în alegerea produselor corecte.

1. Tipul de piele / păr

Ce este potrivit pentru mine nu e şi pentru altcineva. Iată de ce de multe ori o recomandare din partea unui prieten nu funcţionează şi la mine. Primul pas în a alege produsele cosmetice potrivite este să afli ce tip de piele ai şi ce tip de păr. Doar aşa poţi alege un produs care ţi se potriveşte. În magazinele specializate în vânzarea de cosmetice există personal calificat care te poate ajuta şi îţi poate recomanda produse. Dacă obişnuieşti să mergi la cosmetică, întreabă tipul tău de piele. Dacă mergi la coafor, la fel. Întreabă coafeza ce tip de păr ai (asta dacă nu ştii deja). Apoi alege produsul potrivit: şampon pentru păr uscat, de exemplu.

Câteva caracteristici pentru fiecare tip de piele:

  • Piele normală: pori mici, nu foarte vizibili, puţine imperfecţiuni, fără sensibilitate mare.
  • Piele grasă: pori mari, exces de sebum (piele lucioasă), puncte negre, acnee.
  • Piele uscată: piele aspră, pori foarte mici, aproape invizibili, pete roşii.
  • Piele combinată: piele grasă în zona nasului, bărbiei şi a frunţii cu piele normală sau uscată pe restul feţei.

Un alt aspect important este sensibilitatea pielii tale. Persoanele cu piele sensibilă trebuie să aleagă produse hipoalergenice, cu cât mai multe ingrediente naturale şi cât mai puţine substanţe dăunătoare (parabeni, coloranţi etc.). De obicei produsele cu astfel de specificaţii se găsesc şi în farmacii, dar şi în magazinele naturiste unde poţi găsi şampon bio, de exemplu, sau săpunuri pe bază de glicerină, fără parfumuri adăugate.

2. Produse în funcţie de anotimp

Cum la noi în ţară diferenţele de temperatură şi umiditate sunt foarte mari între vară şi iarnă, trebuie să ai în vedere dacă produsul pe care îl foloseşti vara pentru hidratare te ajută şi iarnă. Iarna tendinţa pielii este să se usuce mai repede, are nevoie de mai multă hidratare. Din cauza frigului şi a vântului, buzele se usucă şi se crapă cu mai mare uşurinţă. Aşa că iarna vei avea nevoie de un balsam de buze, iar vara de o cremă bună cu protector solar.

Unele din produsele cosmetice pe care le foloseşti doar ocazional se pot prepara în casă din ingrediente naturale ca uleiul de măsline sau de argan, miere sau ceară de albine, unt de cocos sau unt de cacao.

3. Produs unic sau multifuncţional?

De multe ori ajungem să cumpărăm prea multe produse cosmetice şi ne depăşim bugetul pentru că alegem produse prea nişate. Dar există şi produse multifuncţionale care ne ajută să economisim. Iată câteva exemple:

  • gel de duş şi de păr: un produs ce poate fi folosit ca gel de duş şi ca şampon.
  • cremă super hidratantă: de obicei în ambalaj mai mare decât o cremă de faţă, poate servi pentru hidratarea pielii corpului, a mâinilor, a călcâielor, a buzelor. Pentru a nu cumpăra 4 creme diferite.
  • tratament pentru păr: combină balsamul cu masca de păr, mai ales pentru persoanele care au nevoie de tratamente speciale după vopsire sau pentru păr degradat.

Produsele multifuncţionale te ajută şi când mergi în vacanţă pentru a lua cu tine cât mai puţine lucruri.

4. Ingrediente active

Este important să ştii care sunt ingredientele active de care pielea ta are nevoie şi să le cauţi pe eticheta produselor pe care vrei să le cumperi. Cele mai importante ingrediente active sunt vitaminele A, B, C şi E dar ele nu apar aşa pe etichete. Iată mai jos o listă cu beneficiile lor şi cum apar pe etichete:

  • Vitamina A: ajută la hidratare, la tratarea acneei, petelor roşii şi a dermatitelor. Apare pe etichete ca acid retinoic sau retinol.
  • Vitaminele B, în special B5: hidratează, ajută la tratarea acneei, a mâncărimilor pielii, eczemei. Apar pe etichete ca niacină, nicotinamidă, acid pantotenic, pantenol.
  • Vitamina C: fermitatea tenului, ajută la reducerea ridurilor şi ameliorează pielea degradată de soare. Apare ca acid ascorbic.
  • Vitamina E: ajută la prevenirea ridurilor. Apare ca alfa-tocoferol.

Dacă ai folosit produse cosmetice care ţi-au provocat reacţii nedorite ca uscarea pielii, roşeaţă, mâncărimi evită-le şi încearcă să afli ce component îşi provoacă aceste reacţii pentru a nu cumpăra produse care îl conţin.

5. Mostre şi opinii de la consumatori

Înainte de a cumpăra un produs cosmetic pe care nu l-ai mai folosit, încearcă o mostră. Aşa vei putea vedea dacă ţi se potriveşte şi dacă funcţionează. De obicei, magazinele specializate oferă mostre iar dacă nu există la raft, întreabă personalul din magazin.

De asemenea, poţi citi opiniile consumatorilor pe site-urile care vând aceste produse pentru a vedea dacă provoacă anumite reacţii sau dacă funcţionează cu adevărat.

Ca o regulă generală, produsele vândute în saloanele cosmetice şi în magazinele specializate sunt mai scumpe decât mărcile vândute în supermarketuri sau în magazinele naturiste.

Ultimele noutăți

Fotografii profesionale pentru cariera ta
Mar 26th, 2024
No Comments

Imaginea profesională este esențială în construirea unei cariere de succes,

Alimentația la copii și prevenirea rahitismului
Mar 25th, 2024
No Comments

Rahitismul este o afecțiune osoasă caracterizată de o demineralizare și

Cum să-ți organizezi actele în casă ca să nu le pierzi niciodată
Mar 24th, 2024
No Comments

Organizarea documentelor importante poate fi o sarcină descurajantă, dar este

Deschiderea unui magazin online: Ghid complet
Mar 22nd, 2024
No Comments

Visul de a-ți crea propriul magazin online poate fi o

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.