≡ Menu

8 trucuri ca să plăteşti mai puţin la încălzire

Ţi-ai instalat o centrală termică dar, cu toate acestea, ţi se pare că plăteşti prea mult pentru încălzire? Atunci e foarte probabil că ai pierderi de temperatură sau că eficienţa centralei, radiatoarelor sau a izolaţiei lasă de dorit. Acestea sunt cele 8 aspecte pe care trebuie să le ai în vedere pentru a plăti mai puţin la încălzire.

1. Izolează casa

Primul lucru care poate genera pierderi de căldură este izolaţia casei sau mai exact lipsa ei. O izolare corectă a casei, care atenuează contactul direct al zidurilor exterioare cu frigul, reduce factura de încălzire cu aproximativ 60%.

2. Izolează găurile în pereții exteriori

Țevile de canalizare, cele de gaz sau burlanele pentru coș sau hotă pot avea pe lângă ele goluri care permit pătrunderea aerului rece. Chiar dacă au fost astupate inițial, acestea se slăbesc cu timpul și apar pe lângă ele fisuri. Verifică-le regulat și izolează-le folosind spumă izolatoare.

3. Ajustează pragurile ușilor

Dacă poți vedea lumina pe sub ușa de la intrare, atunci cu siguranță pierzi o mare parte din căldura pe care plătești ca să o obții în casa ta. Aerul cald va ieși pe sub ușă, de aceea este esențial să ajustezi pragul astfel încât ușa să se închidă etanș. Poţi folosi şi benzi flexibile care se lipesc în partea inferioară a uşii, pe interior, şi care izolează.

4. Înlocuiește garniturile uzate

Cunoscute și sub denumirea de chedere, garniturile care asigură închiderea etanșă a ușilor și ferestrelor împiedică pierderea aerului cald din interior și pătrunderea celui rece din afară. Dar atunci când sunt uzate, pierderile de căldură pot fi foarte mari. De aceea, înlocuiește-le pe cele care par rupte, slăbite sau tocite.

5. Aeriseşte corect

Avem tendinţa să lăsăm rabatate geamurile de termopan pentru mult timp pentru a aerisi. Un lucru total greşit, deoarece aşa pierdem foarte multă căldură. Cel mai bine este să deschidem geamurile larg, să le lăsăm aşa câteva minute, iar apoi să le ţinem închise. Vom avea o casă aerisită şi mai călduroasă

6. Încălzeşte cu soare

Chiar şi iarna razele soarelui reușesc să aducă un plus de căldură în casa ta. Te vor ajuta să reduci o parte din energia folosită pentru încălzire. În timpul zilei, trage draperiile și ridică jaluzelele sau storurile, în special în partea locuinței îndreptate spre sud, pentru ca razele soarelui să pătrundă în casă. Iar pe timpul nopții, acoperă ferestrele cu jaluzele sau draperii pentru a preveni pierderile de căldură.

7. Foloseşte un cronotermostat programabil

Este dovedit că utilizarea unor cronotermostate poate reduce consumul minicentralelor termice cu 20%. Aceste tipuri de aparate, care se conectează la centrala termică, te ajută să economisești bani și să eviți risipa de căldură. Le poți programa să pornească centrala la o temperatură mai mare doar în intervalul orar în care ești acasă. Când mergi la serviciu, de exemplu, poți seta ca centrala să funcționeze la o temperatură mai mică. Vei economisi în acest fel bani și te vei bucura de confort când te afli acasă. iar cu ajutorul unor termostate wireless lucrurile se simplifică, deoarece se instalează cu uşurinţă fără să depindă de fire.

8. Foloseşte temperatura diferenţiat

De ce să încălzeşti la fel toate camerele dacă unele dintre ele nu sunt folosite la fel? De exemplu, dacă ai un dormitor sau alt tip de cameră nefolosită, poţi reduce din robinetul radiatorului temperatura. Nu închide de tot niciodată, deoarece o cameră total neîncălzită, va avea pereţi reci care vor trasmite o temperatură negativă în restul casei şi îi poate afecta calitatea structurală, însă o temperatură de 12-15 grade e suficientă.

Ultimele noutăți

Fotografii profesionale pentru cariera ta
Mar 26th, 2024
No Comments

Imaginea profesională este esențială în construirea unei cariere de succes,

Alimentația la copii și prevenirea rahitismului
Mar 25th, 2024
No Comments

Rahitismul este o afecțiune osoasă caracterizată de o demineralizare și

Cum să-ți organizezi actele în casă ca să nu le pierzi niciodată
Mar 24th, 2024
No Comments

Organizarea documentelor importante poate fi o sarcină descurajantă, dar este

Deschiderea unui magazin online: Ghid complet
Mar 22nd, 2024
No Comments

Visul de a-ți crea propriul magazin online poate fi o

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.