≡ Menu

La ce e bun un ceas inteligent?

Cu siguranță ai auzit vorbindu-se despre ceasurile inteligente (smartwatch, în engleză). Dar la ce este cu adevărat bun un ceas inteligent? Ce face și la ce îl poți folosi? Pentru generația care a trecut de la primele ceasuri electronice (cine își amintește primele ceasuri electronice Casio?) la telefoane inteligente și tablete, este normal să își pună întrebări dacă un smartwatch este cu adevărat ceva de care are nevoie.

Iată mai jos un mini-ghid pentru a afla dacă ai nevoie de un smartwatch.

Ce este un smartwatch?

Un smartwatch este un ceas inteligent, purtat la încheietură, cu câteva din caracteristile și funcționalitatea unui telefon inteligent. În funcție de marcă și de sistemul de operare, ceasul inteligent poate fi folosit, la fel ca telefonul, pentru a instala anumite aplicații ce se pot rula pe ecranul ce poate fi tactil.

În 1984 Seiko lansa primul ceas ce putea comunica cu un computer, iar de aici s-a ajuns la ceasuri inteligente independente (ce au propria cartelă SIM) și care ar putea, în teorie, înlocui telefonul mobil. Nu numai marii producători de telefonoane mobile – Apple, Sony, Huawei, dar și producătorii de ceasuri – Seiko, Casio – lansează noi modele de ceasuri inteligente în fiecare an.

Ce poate face un smartwatch?

Există două mari categorii de ceasuri inteligente:

  • smartwatch pereche : are nevoie de un telefon mobil la care să se conecteze pentru a putea fi folosit la capacitate mare. Practic, ecranul îți poate reda alerte (când primești un SMS sau un e-mail, îl poți folosi pentru a le vedea dar nu poți utiliza ceasul pentru a suna pe cineva). De asemenea, trebuie sincronizat cu telefonul pentru a descărca datele din aplicațiile folosite și istoricul.
  • smartwatch independent: are propria cartelă SIM, poți suna și naviga pe internet. Îl poți sincroniza cu telefonul mobil dacă vrei tu, dar funcționează și fără.

O categorie populară de ceasuri inteligente sunt cele folosite pentru sport, ce au GPS și monitorizează toate datele unei curse de alergare, de exemplu: numărul de km parcurși, elevația, timpul și chiar și ritmul cardiac. Există aplicații pentru diverse sporturi: natație, ciclism etc. La sincronizarea cu telefonul mobil sau cu calculatorul poți avea tot istoricul activității sportive și o analiză a performanțelor tale. Acest tip de ceas dedicat sportivilor are, de obicei, și alte funcționalități cum ar fi: redare de muzică, busolă, barometru.

Există și ceasuri special concepute pentru cei preocupați de sănătate: îți monitorizează somnul, ritmul cardiac și dieta. Sunt și ceasuri special concepute pentru copii cu GPS incorporat pe care părinții îl pot monitoriza, și cu posibilitatea de a trimite mesaje în cas de urgență. Noile ceasuri inteligente pot incorpora multe din funcțiile de mai sus, la care se pot adăuga și navigarea pe internet, plata direct cu ceasul în loc de card sau telefon, alarmă.

Ai nevoie de un smartwatch?

Ai nevoie dacă îl vei folosi cu adevărat. În special dacă faci mult sport și vrei să îți ții o evidență clară a performanțelor. Este mai ușor să alergi cu un ceas la mână decât un telefon mobil agățat pe undeva. Sau dacă muncești într-un domeniu ce nu îți permite să ai telefonul cu tine mereu, dar vrei să știi când primești apeluri și mesaje.

Prețurile ceasurilor inteligente variază foarte mult: poți cumpăra cele mai simple modele începând de la 100 de lei dar poți ajunge la peste 6,000 lei pentru marca Apple. Așa că trebuie să iei în calcul dacă ai cu adevărat nevoie de încă un aparat de care să îți amintești că trebuie încărcat. Dacă porți cam tot timpul telefonul mobil cu tine, un ceas inteligent este redundant, mai ales că multe dintre modele încă sunt dependente de sincronizarea cu telefonul pentru a funcționa la maxima capacitate.

0 comments… add one

Leave a Comment

Ultimele noutăți

5 Idei de cadouri de casă nouă
Apr 26th, 2022
No Comments

Prietenii tăi s-au mutat într-o casă nouă și te întrebi

Cum alegem oglinda potrivită
Apr 24th, 2022
No Comments

Oglinzile sunt obiectele care te pot ajuta să creezi iluzia

Murăturile: beneficii pentru sănătate
Apr 23rd, 2022
No Comments

Nelipsite din cămara românului, murăturile sunt preparate în fiecare toamnă

Cheesecake de vanilie – o rețetă economică și fără coacere
Mar 27th, 2022
No Comments

Duminica este o zi bună să facem o prăjitură în

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.