≡ Menu

Alergia la nichel: ce este și cum afectează purtatul de bijuterii

Alergia la nichel este una dintre cele mai frecvente forme de dermatită de contact alergică, ce afectează aproximativ 10-20% din populația mondială. De ce apare? Aceasta reacție alergică este cauzată de expunerea pielii la nichel, un metal comun găsit în multe obiecte de zi cu zi, inclusiv bijuterii, fermoare, nasturi, butoane și chiar unele dispozitive electronice. Pentru persoanele sensibile la nichel, purtarea de bijuterii care conțin acest metal poate provoca simptome neplăcute, cum ar fi mâncărimi, roșeață, vezicule și inflamație.

Ce este alergia la nichel?

Alergia la nichel apare atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la contactul cu acest metal. În mod normal, sistemul imunitar protejează organismul împotriva bacteriilor, virușilor și altor agenți patogeni cu care intră în contact, dar în cazul alergiei, acesta percepe nichelul ca pe un pericol și declanșează un răspuns inflamator. Reacția poate apărea după câteva ore de la expunere și poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni.

Simptomele alergiei la nichel

Simptomele comune includ:

 • Roșeață și erupții cutanate
 • Mâncărime intensă
 • Vezicule mici, pline de lichid
 • Inflamație și umflături
 • Piele uscată și crăpată, în cazuri severe

Aceste simptome apar, de obicei, în zonele unde pielea a intrat în contact direct cu nichelul, cum ar fi urechile, gâtul, încheieturile și degetele.

Ce bijuterii pot purta persoanele cu alergie la nichel

Pentru persoanele cu alergie la nichel, purtarea de bijuterii poate fi problematică dacă acestea conțin chiar și urme de nichel. Bijuteriile din aur sunt adesea considerate o alternativă sigură, dar este important să înțelegem diferențele dintre diversele tipuri de aur și modul în care acestea pot influența simptomele alergice.

 1. Aur Pur (24K): Aurul pur, sau aurul de 24 de karate, este complet lipsit de nichel. Acesta este cel mai sigur pentru persoanele cu alergie la nichel. Totuși, aurul pur este foarte moale și se zgârie ușor, astfel încât nu este adesea utilizat în bijuterii practice de zi cu zi ca inele, lățișoare sau cercei din aur. Oricare ar fi bijuteria, atenție la certificatul de autentificare: trebuie să specifice clar că este aur de 24K.
 2. Aur de 18K și 14K: Aceste tipuri de aur conțin aliaje de alte metale pentru a le conferi duritate și rezistență. Aurul de 18K conține 75% aur și 25% alte metale, iar aurul de 14K conține 58,3% aur și 41,7% alte metale. Dacă aceste aliaje conțin nichel, persoanele cu alergie pot dezvolta reacții. Astfel la cumpărarea unei bijuterii, trebuie solicitate informaţii suplimentare despre aliaje.
 3. Aur Alb: Aurul alb este adesea placat cu rodiu pentru a-i conferi o strălucire albă și pentru a-l proteja de zgârieturi. Cu toate acestea, aurul alb poate conține nichel în aliajul de bază. Pentru a evita reacțiile alergice, este esențial să alegeți aur alb fără nichel sau placat cu un strat gros de rodiu.
 4. Aur Roz: Aurul roz sau aurul rose este obținut prin amestecarea aurului pur cu cupru și uneori argint. De obicei, nu conține nichel, fiind o opțiune mai sigură pentru persoanele alergice. Există însă bijuterii ca brăţări de aur roz care au însă nichel în inserţiile suplimentare.

Precauții și Recomandări

Pentru cei care suferă de alergie la nichel, câteva măsuri preventive pot reduce riscul de reacții alergice:

 • Verificarea compoziției: Cumpărați bijuterii de la furnizori de încredere și verificați certificatele pentru a vă asigura că nu conțin nichel.
 • Bijuterii hipoalergenice: Optați pentru bijuterii marcate ca fiind hipoalergenice sau special concepute pentru persoane cu alergii.
 • Bijuterii placate: Bijuteriile placate cu metale precum rodiu sau platină pot oferi o barieră între piele și aliajele care conțin nichel.

La observarea oricărui simptom, scoateţi bijuteriile pentru a lăsa pielea să îşi revină.

Ultimele noutăți

Vine vara, bine-mi pare
Jun 26th, 2024
No Comments

Cred că toţi ne amintim cântecelul cu vine vara, bine-mi

3 Reţete delicioase pentru sănătatea intimă
Jun 24th, 2024
No Comments

Sănătatea intimă a femeilor este un aspect esențial al calității

Alergia la nichel: ce este și cum afectează purtatul de bijuterii
Jun 21st, 2024
No Comments

Alergia la nichel este una dintre cele mai frecvente forme

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.