≡ Menu

Consumăm mai multă electricitate vara?

În zilele de vară avem mult mai multe ore de lumină naturală și, în teorie, consumăm mai puțină electricitate decât în lunile de iarnă când avem nevoie de mai multă căldură și lumină în casă. Dar care sunt marii consumatori din casă în lunile de vară?

În primul rând aerul condiționat pentru cei care îl folosesc. Este un consumator mare de energie și poate crește factura la electricitate mai ales dacă nu are reviziile la zi sau este un aparat cu mai mult de 10 ani vechime. Important este ca aerul condiționat să aibă filtrele bine curățate, să aibă circuitul de freon intact și nivelul de freon conform cerințelor aparatului. De asemenea, este bine ca apartamentul să fie bine izolat, bine aerisit și să ai un program clar de a răci temperatura ca aerul condiționat să meargă cât mai puține ore. Dacă ai posibilitatea de a-l programa ca să funcționeze între anumite ore cu atât mai eficient va fi. Pentru că, în mod normal, aerul condiționat poate reprezenta până la 50% din factura de electricitate pentru cei care îl folosesc ziua și noaptea. O altă posibilitate este să instalezi ventilatoare de tavan care ajută și ele la răcire.

Pe locul doi sunt frigiderele și congelatoarele pe care le deschidem mai des și care trebuie să răcească mai mult pentru că vara consumăm mai multe alimente crude care sunt în sezon, mai multe băuturi reci și avem tendința de a umple mai mult frigiderele. Dacă ai un frigider no frost de o clasă energetică A+++ nu va afecta mult factura ta lunară.

Vara spălăm mai des rufe ceea ce înseamnă că și mașinile de spălat automate vor aduce un plus de consum la factura de energie, dar dacă ai mașină de spălat de clasă energetică superioară te va ajuta mult la menținerea facturii la un nivel normal. În funcție de capacitatea mașinii de spălat îți poți face un program pentru ca mașina să fie la capacitate maximă la fiecare spălare.

Chiar dacă nu crește mult factura la energie, când este cald afară bateriile de la telefoanele mobile și de la calculatoare se descarcă mai repede, așa că le vom încărca mai des. Cu toate că așa cum am spus nu crește neapărat factura de electricitate, poate avea un impact negativ asupra bateriilor. Asigură-te că nu le lași prea mult la încărcat și că nu se supraîncălzesc.

Alți posibili consumatori de energie vara sunt:

  • piscina exterioară cu circuit de recilare a apei
  • dușurile mai dese dacă ai centrală electrică
  • plita de inducție dacă o folosești la gătit și dacă vei găti mai mult acasă

Ultimele noutăți

Supă cremă de linte cu spanac și semințe de chia
Feb 25th, 2024
No Comments

O dietă bogată în nutrienţi este esenţială pentru a ne

Calendarul Laboral 2024: zile libere și oportunități de relaxare
Feb 23rd, 2024
No Comments

În România, în 2024, avem 17 zile libere declarate prin

Pomicultura: Cultivarea deliciilor din grădina proprie
Feb 21st, 2024
No Comments

Agricultura, mai ales pomicultura, are un farmec aparte. A cultiva

Cadouri personalizate: Cum să oferi un cadou unic și memorabil
Feb 19th, 2024
No Comments

Alegerea cadoului perfect pentru cei dragi poate fi o provocare.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.