≡ Menu

Lecturi de vacanță pentru copii

A trecut epoca în care aveam liste inteminabile cu lecturi obligatorii pentru vacanță, dar cititul este una din activitățile pe care trebuie să le cultivăm pentru ca cei mici să asimileze lectura ca pe un lucru plăcut. Pe lângă tablete și alte dispozitive electronice, lectura poate fi un mod excelent de a petrece zielele de vară.

Alege stilul potrivit

Principala recomandare este să găsești stilul potrivit pentru copiii tăi. Află ce le place, învață să te adaptezi la stilul lor, nu să îi forțezi să citească ceva doar pentru că ție ți-a plăcut. Generațiile noastre au crescut cu Cireșarii și La Medeleni, cu Ioan Slavici și cu Sadoveanu, dar acum cărțile de aventuri sunt diferite și copiii au de unde să aleagă. Există cărți interactive pentru cei mai mici, cărți cu final deschis, cărți după filme și seriale pe care adolescenții le adoră, cărți de benzi desenate cu supereroi și lista poate continua. Important este să își cultive obiceiul de a citi și cel mai bine este să înceapă cu ceva care să le placă.

Puterea exemplului

O altă recomandare importantă este să îți urmeze exemplu. Fie că alegi un autor de bază, fie că alegi un anumit gen, ideal este să vorbești cu copiii tăi despre ce citesc. Și mai ales să te vadă și pe tine citind. Puteți alege o rutină: o anumită perioadă a zilei când vă așezați toți la citit, cu un ceai rece. Ideal este să perceapă lectura ca pe altă activitate pe care o pot face în timpul liber fie singuri, fie împreună cu părinții.

Asigură-te că luați cu voi cărți de citit când plecați în vacanțe. Așa vor percepe lectura ca pe ceva plăcut, asociat cu vacanța.

Lecturi potrivite vârstei

Atunci când le recomanzi copiilor ce să citească, asigură-te că lectura este potrivită pentru vârsta lor și pentru nivelul lor de cunoștințe și vocabular. Există autori ca Isaac Asimov care au scris și cărți potrivite pentru adolescenți, dar și autori care scriu special pentru o anumită categorie de vârstă. Dacă mergi la librărie cu ei, caută raftul dedicat vârstei lor și alegeți de acolo.

Dacă ai posibilitatea, fă un abonament la bibliotecă. Nu vei cheltui prea mult pe cărți iar copiii pot descoperi rutina și disciplina de a citi și de a avea grijă de cărțile împrumutate.

De asemenea, pot face schimb de cărți cu colegii de clasă, cu prietenii și cu vecinii. Mai ales dacă există o anumită saga care le place și care are multe volume. Rolul tău va fi unul de îndrumător, de a le recomanda ce să citească, de a citi împreună cu ei anumite texte pe care le puteți discuta ulterior.

Ultimele noutăți

Ce merită să cumperi de Black Friday
Oct 28th, 2022
No Comments

Este epoca reducerilor iar ziua de Black Friday s-a transformat

Cum reduci acarienii de praf din casă
Oct 26th, 2022
No Comments

Una din cele mai frecvente surse de alergii, acarienii de

Costume de Halloween ușor de făcut
Oct 24th, 2022
No Comments

Ai uitat de Halloween sau ai avut prea multă treabă?

Copiii și educația financiară
Oct 21st, 2022
No Comments

La ce vârstă este bine să le vorbim copiilor despre

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.