≡ Menu

Pregătirile pentru Crăciun în 5 paşi simpli

Se apropie Sărbătorile de iarnă şi începe perioada aglomerată în care nu mai ştii pe ce să pui mâna mai întâi: cumpărături, cadouri, mâncare, curăţenie… Dar nu trebuie să fie atât de stresant dacă te pregăteşti din timp. Pregătirile sunt cu atât mai importante dacă vrei să nu intri prea tare în contul de economii. Iată mai jos 5 paşi de luat în calcul pentru a pregăti din timp Crăciunul.

1. Masa de Crăciun

Fiecare familie are tradiţiile ei, dar în general de Crăciun se organizează o masă festivă la care participă toată familia. Aşa că cea mai importantă parte organizatorică este luarea unor decizii importante cu o lună, două înainte:

  • cine va fi gazda şi implicit care este casa în care se organizează masa de Crăciun
  • cine sunt invitaţii (adulţi, copii)
  • care va fi meniul în linii mari (mai ales dacă există restricţii alimentare ca alergii )
  • responsabilităţile fiecăruia: cine găteşte ce, cine se ocupă de băuturi etc

De îndată ce s-au stabilit detaliile de mai sus, se poate trece la partea organizatorică pe care este bine să fie trecută în calendar: data la care se fac cumpărăturile (anumite articole se pot cumpăra cu mult timp înainte pentru a evita aglomerarea), data la care se pot găti o parte din felurile ce se vor servi la masă (există anumite feluri ce se pot găti înainte şi care au nevoie de mult timp ca preparatele din carne de porc, de exemplu). Şi nu uita de decorul mesei: înceacă să refoloseşti cât mai mult din ce ai din anii trecuţi (globuri, lumânări). Dacă începi din timp, poţi face decoraţii din conuri şi crenguţe de brad, hârtie colorată, beteală.

2. Cadourile

Poate cea mai stresantă parte este cea a cadourilor pe care de obicei o lăsăm pe ultima sută de metri şi ajungem să uităm că, de fapt, Crăciunul este o sărbătoare în care trebuie să ne bucurăm de familie, de prieteni şi de zilele de odihnă. Aşa că pregăteşte-te din timp. Fă o listă cu cei cărora vrei să le oferi cadouri de Crăciun şi gândeşte-te ce le-ar plăcea să primească. Poţi cumpăra din timp anumite cadouri pentru cei dragi şi poţi să îţi controla bugetul cu cumpărături cu cardul (există carduri ce îţi permit 2-3 rate lunare). Dar şi mai bine, pentru a controla cât cheltui este să încerci să oferi celor din jur cadouri făcute de tine. Şi aici intervine partea de organizare: dacă începi din timp să faci lista, poţi prepara tu cadourile. Câteva idei: săpun sau parfum făcute în casă, lumânări decorative, bijuterii pictate manual, conserve interesante sau lichioruri de fructe. Totul depinde de îndemânarea ta şi de cât timp ai la dispoziţie. Dacă nu ai timp şi nici îndemânare, poţi apela la magazinele de artizanat, la micii producători, aşa încât să poţi oferi ceva deosebit.

3. Calendarul cu activităţi

Un alt aspect pe care să îl iei în considerare este calendarul zilelor libere pentru a putea face tot ce ţi-ai propus dar să nu uiţi că vei avea nevoie şi de odihnă. Dacă vrei să mergi la un concert sau spectacol, cumpără biletele din timp. Dacă ai mai multe vizite de făcut, programează-le în aşa fel încât să îţi rămână timp şi pentru tine.

4. Curăţenia

Am mai scris articole despre menţinerea casei curate astfel încât la o curăţenie generală să nu ai foarte mult de lucru. Alocă minim două săptămâni pentru a putea face curăţenie pe segmente: o zi pentru perdele, o zi pentru covoare şi tot aşa. Nu încerca să faci totul într-o singură zi pentru a nu te aglomera prea mult.

5. Cumpărăturile

Pe lângă cadouri, cumpărăturile sunt cele pe care de obicei le lăsăm la urmă. Ajugem să stăm la cozi şi ori nu găsim ce ne dorim ori ajungem să cumpărăm prea mult. Cu un plan bine făcut, mai ales dacă ai stabilit deja meniul, poţi merge la cumpărături din timp. Băuturile se pot cumpăra cu 2-3 săptămâni înainte. Produsele uscate sau conservele pot fi cumpărate de asemenea cu ceva timp înainte. Pentru produsele proaspete orientează-te din timp de unde le vei cumpăra cu o listă clasă şi cu cantităţi bine stabilite. În anumite magazine mai mici, de cartier, poţi inclusiv să faci o anumită comandă pentru a fi sigur că găseşti produsele de care ai nevoie. Planul te ajută şi să nu cheltuieşti prea mult fie cumpărând din impuls produse de care nu ai nevoie dar le vezi la promoţie, fie cumpărând cantităţi prea mari pentru că nu ţi-e clar câţi invitaţi vei avea.

Ultimele noutăți

Fotografii profesionale pentru cariera ta
Mar 26th, 2024
No Comments

Imaginea profesională este esențială în construirea unei cariere de succes,

Alimentația la copii și prevenirea rahitismului
Mar 25th, 2024
No Comments

Rahitismul este o afecțiune osoasă caracterizată de o demineralizare și

Cum să-ți organizezi actele în casă ca să nu le pierzi niciodată
Mar 24th, 2024
No Comments

Organizarea documentelor importante poate fi o sarcină descurajantă, dar este

Deschiderea unui magazin online: Ghid complet
Mar 22nd, 2024
No Comments

Visul de a-ți crea propriul magazin online poate fi o

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.