≡ Menu

Să sterilizăm sau să nu sterilizăm animalele de companie?

În România nu s-a făcut oficial niciun recensământ al animalelor de companie deşi există nişte estimări bazate în special pe datele furnizate de medicii veterinari. Se estimează că sunt peste 11.000.000 de animale de companie din care 4 milioane de câini şi 4,5 milioane de pisici. Atunci când adoptăm sau cumpărăm un animal de companie, pe lângă toate îngrijirile şi condiţiile pe care i le oferim, trebuie să luăm în calcul dacă îl vom steriliza sau nu. Dar cum să luăm această decizie? Care sunt avantajele şi dezavantajele sterilizării?

Avantaje:

  • Reducerea populaţiei
  • Reducerea riscului de îmbolnăvire
  • Reducerea riscului de fugă / rănire datorită ritualului de împerechere

Principalul avantaj când vorbim de sterlizarea piscilor şi a câinilor, atât în cazul femelelor cât şi a masculilor, este reducerea numărului de pui nedoriţi. Un număr foarte mare de câini şi pisici ajung la eutanasiere pentru că sunt luaţi de pe stradă şi duşi în adăposturile de animale de unde mulţi nu ajung în adopţie. Acest fenoment este, din păcate, unul foarte des întâlnit peste tot în lume. În cazul pisicilor, de exemplu, o pisică poate făta de până la 3 ori pe an şi poate face între 2 şi 6 pui, în medie. Dacă toţi puii supravieţuiesc şi se înmulţesc se ajunge uşor la o populaţie de peste 300 de pisici în doar doi ani. De aceea, se recomandă sterlizarea pisicilor şi câinilor la împlinirea primelor 6 luni. Evident, în cazul în care condiţiile ne permit – spaţiu generos, rasă pură etc – nu se va steriliza animalul de companie.

Un alt avantaj al sterilizării este reducerea riscului de boli, în special cele ale aparatului reproducător atât la femele cât şi la masculi. În primul rând se reduce răspândirea de boli prin contactul sexual, dar şi bolile grave care duc la decesul animalului cum sunt tumorile cancerigene asociate cu aparatul reproducător.

De asmenea, comportamentul animalelor de companie sterilizate se poate schimba în bine: animalele sunt mai calme, nu mai înceacă să fugă de acasă, nu îşi mai marchează atât de mult teritoriul, nu se mai rănesc în lupta cu alţi competitori în ritualurile de împerechere.

Dezavantaje:

Principalul dezavantaj este luarea în greutate din cauza schimbărilor hormonale. De aceea, este foarte importantă hrana piscilor şi a câinilor. Un medic veterinar vă poate sfătui care este cea mai potrivită şi în ce cantitate trebuie dată. Bineînţeles, pe lângă o dietă echilibrată şi potrivită, este important ca animalul de companie să iasă la plimbare în mod regulat şi să fie activ.

Există şi posibile complicaţii ale operaţiei de sterlizare mai ales la femele dacă aceasta este efectuată mai târziu – după primul an. Îngrijirile post-operatorii cer mai mult timp şi resurse pentru a nu se dezvolta infecţii sau răni. Cel mai bine este să se analizeze fiecare caz în parte împreună cu medicul veterinar care poate aduce mai multă claritate şi ajutor în luarea unei decizii.

Comments on this entry are closed.

  • Multumesc mult pentru recomandari si pentru link!

  • Foarte bine explicat, multumesc pentru postare!

Ultimele noutăți

Vine vara, bine-mi pare
Jun 26th, 2024
No Comments

Cred că toţi ne amintim cântecelul cu vine vara, bine-mi

3 Reţete delicioase pentru sănătatea intimă
Jun 24th, 2024
No Comments

Sănătatea intimă a femeilor este un aspect esențial al calității

Alergia la nichel: ce este și cum afectează purtatul de bijuterii
Jun 21st, 2024
No Comments

Alergia la nichel este una dintre cele mai frecvente forme

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.