≡ Menu

Copiii şi activitatea fizică

Este foarte important să facem sport şi activităţi în aer liber, iar pentru copiii este chiar mai important pentru că aceste deprinderi trebuie cultivate de la o vârstă fragedă. Dar mulţi dintre copii şi adolescenţi preferă dispozitivele electronice şi îşi petrec mult prea mult timp cu jocuri video sau pe YouTube. Cum poţi să îi motivezi să fie mai activi? Există anumite activităţi care să fie mai potrivite şi mai atractive? Deşi nu există soluţii ideale, se pot aplica anumite strategii pentru a-i face pe copiii să petreacă mai mult timp în aer liber şi să fie mai activi. Iată mai jos 3 recomandări pentru părinţi.

1. Puterea exemplului

În special când copiii sunt mici, ieşitul cu familia în aer liber este esenţial. Drumeţiile sunt cele mai simple şi mai uşor de programat în timpul liber. Se pot face în parcuri, la munte, pe traseele bine semnalizate şi despre care ştiţi ce grad de dificultate au. Ieşitul la iarbă verde unde să jucaţi badminton, fotbal, volei sau alte sporturi uşoare de echipă este o alternativă excelentă. Pentru cei mai avansaţi se recomandă ieşitul frecvent la alergat sau cu bicicleta. Puteţi contoriza numărul de km parcurşi şi viteza pentru a îmbunătăţi performanţele.

O altă variantă este un abonament de familie la o sală de sport unde să mergeţi la diverse activităţi: ore speciale de aerobic, înot, alergat etc.

2. Adaugă un gadget

Tehnologia face parte integrantă din viaţa noastră actuală iar introducerea unui gadget în activitatea fizică poate motiva copilul să fie mai activ. Se poate începe cu o brăţară de sport care să contorizeze paşii şi activitatea fizică zilnică. Aceste brăţări care au şi funcţia de ceas şi sunt controlate cu ajutorul mobilului. Pe lângă activitatea fizică pot contoriza durata şi calitatea somnului, nivelul stresului, pulsul etc.

Pentru adolescenţi se poate alege o cameră sport – cameră specială pentru înregistrările video cu multă mişcare. Există foarte multe modele, în general sunt de mici dimensiuni şi se pot ataşa uşor de corp sau de ghidonul bicicletei, de exemplu. Copiii îşi pot întregistra sesiunile de sport şi edita filmele, ceea ce îi poate motiva să înveţe diverse sporturi ca mersul pe skateboard sau pe snowboard. Pentru cei care au spaţiu exterior – curte sau terasă – se pot instala platforme din lemn pentru a practica anumite sărituri cu skateboard-ul, de exemplu, sau cu patinele cu rotile. Se poate instala o cameră de exterior pentru a filma din unghiuri diferite aceeaşi mişcare.

3. Sportul de echipă

Pentru mai multă constanţă este ideal să se practice un sport de echipă cu un club sportiv sau în cadrul echipei şcolii. Ca parte dintr-o echipă, copilul va participa la antrenamente în mod regulat, la meciuri şi la cantonamente. Pe lângă activitatea fizică propriu-zisă, sportul de echipă dezvoltă atât partea de disciplină cât şi spirtul de echipă cu care va rămâne şi pe viitor. Multe din cluburi organizează zile ale porţilor deschise pentru a putea vizita clubul şi a da probe de acces. Este important ca sportul ales să fie unul care să îi placă nu doar unul impus de părinţi.

Oricare ar fi varianta aleasă este foarte important ca cei mici să facă mişcare şi să fie motivaţi să continue cu activităţile fizice chiar dacă vremea sau timpul nu ne permit întotdeauna.

Ultimele noutăți

Vine vara, bine-mi pare
Jun 26th, 2024
No Comments

Cred că toţi ne amintim cântecelul cu vine vara, bine-mi

3 Reţete delicioase pentru sănătatea intimă
Jun 24th, 2024
No Comments

Sănătatea intimă a femeilor este un aspect esențial al calității

Alergia la nichel: ce este și cum afectează purtatul de bijuterii
Jun 21st, 2024
No Comments

Alergia la nichel este una dintre cele mai frecvente forme

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.