Un smartphone nu mai e o extravaganţă ci o necesitate. Dispozitivele noastre mobile sunt pe zi ce trece mai necesare nu doar pentru a efectua convorbiri telefonice ci mai ales pentru multitudinea lor de funcţii suplimentare. Însă, în acelaşi timp, sunt din ce mai complexe şi, uneori, mai costisitoare. Iar cum costul unui produs se amortizează în timp, cu cât mai mult îl folosim cu atât mai rentabilă va fi investiţia făcută în el. Învaţă cum să-l protejezi şi să-l foloseşti pentru o perioada cât mai lungă de timp.
1.Cumpără-i o carcasă
Ştiu, sună banal, dar o carcasă şi un ecran protector sunt prima investiţie, aproape obligatorie, pentru a proteja telefonul. Probabil telefonul o să pară mai gros şi mai greu, dar vă spun din proprie experienţă (l-am scăpat în zeci de poziţii şi chiar l-am prins la portiera maşinii!) că o să-i salveze viaţa. Caută o carcasă cu colţuri întărite, şi un ecran protector care să-i acopere bine colţurile, în cazul unei căzături accidentale.
2. Găseşte-i un loc sigur unde să-l păstrezi atunci când nu-l foloseşti
Pe un raft sau birou, departe de copii şi animale, sau chiar într-un sertar dacă situaţia o cere. Dincolo de faptul că va fi protejat de “intruşi”, îl vei păstra într-un loc prestabilit – de unde nu poate cădea accidental – şi, în plus, nu va trebui să-l cauţi disperat de fiecare dată când vrei să pleci.
3. Păstrează-ţi telefonul uscat
Puţinele telefoane rezistente la apă – dar care au şi performanţe – sunt de regulă cele mai scumpe de pe piaţă însă, pentru majoritatea, regula de aur e “telefoanele şi apa nu se combină”. Evită aşadar să le duci prea aproape de apă, fie că e vorba de o cadă sau de plajă dar, mai ales, nu le ţine pe masă atunci când ieşi în oraş. Majoritatea accidentelor care implică lichide au loc pe mesele barurilor, unde lichidelor li se adaugă zahărul… Dacă totuşi ai scăpat telefonul în apă, urmează sfaturile de aici pentru a diminua sau înlătura daunele produse.
4. Păstrează-ţi telefonul aproape
Evită să-ţi laşi telefonul nesupravegheat. Obişnuieşte să-ţi păstrezi telefonul tot timpul aproape, pentru a fi sigur nu doar că nu pierzi un apel sau mesaj ci, mai ales pentru că nu încape pe mâna altora, mai bine sau mai rău intenţionaţi…
5. Curăţă telefonul regulat
Tocmai pentru că luăm telefonul cu noi peste tot, de la baie la restaurant, şi din pat în grădină, igiena smartphone-ului nostru e la fel de importantă pentru el cât şi pentru noi. Curăţă-l regulat cu alcool sau şerveţele speciale pentru curăţat ochelarii sau ecranul calculatorului. Nu folosi lichid în exces. Nu utiliza apă, şerveţele pentru bebeluşi sau alte creme cosmetice.
6. Ai grijă de baterie
Bateria telefonului e vitală. Învaţă să o protejezi zi de zi. Nu lăsa niciodată bateria să ajungă la zero dar, în acelaşi timp, nu lăsa telefonul la nesfârşit în priză. Ciclurile de încărcare scurte şi dese sunt de preferat. Nu vorbi la telefon când acesta este la încărcat deoarece îi va afecta performanaţele bateriei pe termen lung, acesta este motivul pentru care cablul telefonului este scurt, pentru a descuraja astfel de practici. Aminteşte-ţi că telefoanele fucnţionează cel mai bine când au bateria în jur de 50%. Să ai bateria full e minunat dar reduce capacitatea bateriei pe termen lung.
7. Păstrează telefonul la o temperatură scăzută
Procesoarele telefoanelor se comportă mult mai bine la temperatură scăzută decât ridicată, pentru că marele duşman al bateriilor litiu-ion este căldura. Nu lăsa telefonul în soare, în maşină, la plajă sau pe birou. Dacă ai mai multe dispozitive (laptopuri sau PC-uri, tablete, etc), nu ţine telefonul lipit de ele, separă-le pentru binele tuturor. Există şi momente în care telefonul se supraîncălzeşte din cauza aplicaţiilor sau a funcţionării defectuoase. Vezi aici principalele cauze şi cum să eviţi astfel de neplăceri.
8. Protejează-ţi telefonul cu un PIN
Foloseşte un cod pin pentru a-ţi proteja telefonul dacă acesta “cade” pe mâini străine. Fie că este furat sau pur şi simplu lăsat nesupravegheat, asigură-te că datele tale salvate în telefon sunt în siguranţă.
9. Foloseşte un GPS tracking
În ciuda grijii pe care le-o acordăm, uneori telefoanele se pierd sau se fură. Instalează-ţi pe telefon o aplicaţie de urmărire a telefonului în cazul în care nu-l mai găseşti. În cazul telefoanelor cu Android, care sunt conectate cu un cont de gmail, din adresa de email ataşată telefonului poţi să urmăreşti unde se află aparatul, dacă contul nu a fost dezactivat.
10. Fă-ţi back-up constant
Când telefoanele dispar penntru totdeauna, indiferent de cauze, marea dramă, dincolo de pierderea efectivă a aparatului, e pierderea datelor stocate pe el, contacte, fotografii, etc. Fă-ţi back-up constant, salvează contactele cu contul de icloud pentru iOS sau cu cel de gmail pentru Android, încarcă fotografiile automant în contul de Google Photos.