Venirea verii coincide anul acesta cu revenirea la normalitate prin terminarea stării de urgenţă. Simţim nevoia de mai multă mişcare, de ieşit în natură şi de realuarea activităţilor pe care le aveam înainte, de la mersul pe biciclete la pescuit. În zilele călduroase ce vor urma este bine să avem în vedere şi alimentaţia: să mâncăm cât mai uşor, cât mai proaspăt, cât mai multe legume şi fructe. Iată mai jos câteva idei de salate uşoare, de vară.
Salată cu brânză de capră şi nuci
O salată uşor de preparat, cu un dressing clasic: o vinegretă cu cimbrişor. Aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 cană de frunze de salată (puteţi folosi un amestec de salate, rucola, spanac)
- 1/2 cană de miez de nucă tăiat mare
- 1 ceapă mică roşie, tăiată peştişori mari
- 2 linguri de brânză de capră, sfărâmată
- 1 lingură de oţet de vin
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriţă de zeamă de lămâie
- 1 vârf de linguriţă de cimbrişor uscat
- sare şi piper, după gust
Recomandarea este ca la toate salatele să pregătiţi dressingul într-un borcan cu capac în care băgaţi ingredientele şi agitaţi bine. Dacă iese prea mult, se poate păstra la rece.
Pregătiţi vinegreta amestecând uleiul cu oţetul, cimbrişorul, zeama de lămâie, sare şi piper.
Într-un castron încăpător adăugaţi salata, ceapa şi nucile. Nu uitaţi să spălaţi bine salata verde şi să o scurgeţi de excesul de apă.
Adăugaţi vinegreta şi amestecaţi uşor. Presăraţi brânza deasupra şi serviţi imediat.
Salată de rucula, struguri şi seminţe de floarea soarelui
Pentru cei care au nevoie de salate uşoare pentru cină sau ca garnitură pentru prânz, iată o salată excelentă. Are mai puţin de 100 de calorii pe porţie şi este ideală mai ales pentru cei care îşi doresc un control mai strict al greutăţii. Nu uitaţi că este bine ca atunci când vă doriţi să pierdeţi din kilograme, să faceţi şi mişcare, sport sau orice tip de exerciţii, chiar dacă e vorba doar de nişte benzi elastice. Orice mişcare ajută mult iar dacă nu aveţi echipament în casă, puteţi face o plimbare în pas rapid, urca şi coborî scări etc.
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 4 cană de frunze de rucola
- 1 cană de boabe de strugure roşu
- 2 linguri de seminţe de floarea soarelui, crude
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 vârf de linguriţă de muştar de Dijon
- 1 lingură de oţet de vin roşu
- 1/2 linguriţă de miere
- sare şi piper
Pregătiţi dressingul: amestecaţi uleiul, oţetul, muştarul, mierea şi sare şi piper, după gust. Spălaţi bine frunzele de rucola şi eliminaţi excesul de apă. Prăjiţi într-o tigaie seminţele de floarea soarelui doar foarte puţin, fără să îşi schimbe culoarea. Într-un castron încăpător adăgaţi frunzele de rucola, strugurii (pot fi tăiaţi în jumătăţi pentru a le scoate seminţele dacă sunt boabe foarte mari). Adăugaţi dressingul şi pe deasupra seminţele de floarea soarelui. Serviţi!
Salată grecească de castraveţi
Vara, castraveţii sunt nelipsiţi: în salate, în sucuri, în supe reci. Salata grecească de castraveţi este una super simplă ce combină textura crocantă a castraveţilor cu un dressing cremos pe bază de iaurt.
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 2 castraveţi lungi
- 1 ceapă roşie mică
- 1/4 cană de iaurt grecesc
- o legătură mică de mărar
- 5 fire de pătrunjel
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- 1 vârf de lingură de zahăr sau miere
- 1 căţel mic de usturoi, pisat fin (opţional)
- sare şi piper după gust
Spălaţi castraveţii şi ceapa. Dacă folosiţi castraveţi lungi (Fabio) îi puteţi folosi cu tot cu coajă. Tăiati foarte fin castraveţii şi ceapa în rondele (cel mai bine este să folosiţi o mandolină pentru a obţine rondele subţiri dar egale). Amestecaţi restul ingredientelor într-un castron mic până obţineţi un dressing omogen. Adăgauţi dressingul la servire peste castraveţi şi ceapă. Serviţi imediat.