Tot timpul este ceva de făcut sau de reparat în casă. Pentru proiectele mici de decor sau de mobilier poţi să încerci să îţi pui în practică îndemânarea şi să le faci singur. Vei obţine multă satisfacţie când vei putea sta să îţi bei cafeaua pe o bancă de lemn făcută de tine. Iată mai jos patru proiecte interesante şi uşor de realizat pentru casa ta. Am ales proiecte pe bază de lemn aşa că este important de specificat că lemnul trebuie bine tratat şi îngrijit pentru a rezista la intemperii şi dăunători. Ideal este să îl tratezi contra insectelor şi contra umidităţii. De asemenea, întreţinerea pe termen lung este importantă pentru a nu se deteriora: revopsire la 2-3 ani, lăcuit în fiecare an.
1. Suport pentru flori
Pentru balcon, terasă sau grădină poţi face din lemn un suport pentru flori. Principalul obiectiv este să fie stabil sau să aibă un punct de susţinere important – prins într-un zid sau într-un perete. Dimensiunile le poţi adapta la spaţiul de care dispui.
Poţi face un suport ca cel din fotografia de mai jos cu poliţe şi cu un raft cu grilaj unde poţi pune florile în ghiveci (grilajul va permite pământului să cadă pentru a curăţa totul mai uşor). Sau poţi porni de la un raft vechi, sau de la un dulap vechi căruia îi poţi scoate uşile.
2. Dulap de depozitare pentru terasă
Una din problemele frecvente pe terasă sau balcon este depozitarea diverselor scule sau alte tipuri de obiecte. Pentru o mai bună organizare, poţi face un dulap din lemn pe dimensiunile dorite. Important este să ai în vedere ce vei pune în el. Dacă este un dulap de scule şi ai de pus obiecte mari – maşină de tuns iarba, rotopercutor, furtun lung de udat grădina etc – calculează bine înălţimea. Dacă îţi doreşti un dulap pentru balcon de păstrat ustensile mici de grădinărit, mănuşi, ghivece goale etc – îl poţi face suspendat pe perete. Când alegi balamalele pentru uşi ia în calcul greutatea uşilor. Pentru uşi grele (lemn masiv) va trebui să pui mai multe balamale sau să alegi unele mai groase pentru a nu permite uşilor “să se lase”.
3. Balansoar
Un balansoar aduce grădinii un aspect de confort. Îl poţi face din lemn de palet, bine şlefuit şi vopsit. Alege culori pastelate pentru că sunt mai calde şi se întreţin mai uşor, mai ales dacă balansoarul va fi expus la soare. Aspectul cel mai important este ancorarea lui care trebuie să susţină cel puţin o sută de kilograme. Dacă nu ai cum să îl ancorezi în siguranţă, poţi face bancă în loc de balansoar.
4. Perete pentru plante căţărătoare
În cazul în care stai la casă şi ai un puţ forat din care scoţi apă, ştii că toată instalaţia necesară – hidrofor, vas de expasiune etc – necesită mult spaţiu şi de multe ori face zgomot. Pentru a ascunde şi a amortiza instalaţia de apă, poţi face un perete de lemn pentru plante căţărătoare. Plantele nu numai că vor fi decorative dar vor şi ajuta la insonorizare.