Sigur ai auzit de Marie Kondo şi de emisiunea ei TV despre eficienţa de a face curăţenie şi de a scăpa de lucrurile inutile din casă. Dacă nu ai auzit de ea şi nici nu i-ai citit cărţile, nu-i nimic. Îţi spunem noi care sunt cele 5 idei principale de a scăpa de lucrurile inutile şi a avea tot timpul o casă ordonată şi curată. Cum se apropie curăţenia de primăvară, ai un prilej bun de a-ţi face viaţa mai uşoară urmând câteva din sfaturile ei.
Păstrează esenţialul
Ordinea se menţine mult mai uşor cu mai puţine lucruri. Analizează bine de ce ai cu adevărat nevoie: ce foloseşti des, ce nu se poate înlocui cu altceva, ce îţi face cu adevărat plăcere. Lucrurile de care nu ai nevoie sau nu le foloseşti deloc (cărţi pe care le-ai citit, haine care nu îţi mai vin sau nu îţi plac, ustensile de bucătărie de care nu ai nevoie cu adevărat pentru că le poţi înlocui cu un cuţit, etc) dăruieşte-le sau vinde-le. E de ajuns dacă faci o selecţie o dată pe an, te va ajuta enorm, iar cu timpul vei observa că nu mai aduni atâtea lucruri de care nu ai nevoie.
Fiecare lucru la locul lui
Cel mai simplu mod de a păstra casa ordonată şi curată este ca fiecare lucru să aibă un loc stabilit. Aşa strângi mai uşor după ce le-ai folosit şi le găseşti tot timpul când ai nevoie de ele. Stabileşte ce pui în fiecare sertar şi dulap şi spune-le tuturor ce şi unde trebuie pus.
Depozitează în cutii
După ce ai scăpat de toate lucrurile inutile, depozitează ce ai în cutii. Foloseşte cutii de carton sau de plastic, reciclează din cutiile de pantofi sau de aparate casnice. Etichetează cutiile ca să ştii repede ce ai pus în fiecare. Evită să arunci totul într-un sertar la grămadă pentru că îţi va lua mult timp să găseşti ceva la timp. În schimb, organizează lucrurile în categorii şi fiecare categorie într-o cutie.
Poţi decora cutiile dacă le vei depozita la vedere. Ia în calcul acest tip de depozitare la amenajarea livingului dacă vrei să reorganizezi mobila sau să redecorezi.
Atenţie la hârtii
Una din sursele dezordinii dintr-o casă sunt hârtiile: facturi, pliante publicitare, manuale de utilizare, certificate de garanţie, cărţi de vizită, note şi notiţe etc. Iar când vrem să facem ordine, le aruncăm într-un sertar unde le uităm cu anii. Nu le aduna. Aruncă tot ce nu îţi foloseşte iar ce ai nevoie păstrează electronic. Dacă totuşi ai multe hârtii de păstrat pe termen scurt şi mediu, organizează-le într-un biblioraft ca să le poţi găsi rapid.
Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi
O rutină de bază ajută la menţinerea curăţeniei iar toţi din casă trebuie să contribuie. Dacă fiecare lucru are un loc al lui, obişnuieşte-te să îl pui la loc imediat după ce ai terminat. Spune-le şi celor din casă să facă la fel cu lucurile pe care le folosesc. La fel şi în bucătărie – vasele se strâng, se spală, se usucă şi se pun la loc după fiecare masă, ustensilele de gătit şi oalele, sau în baie. După ce devine rutină, casa se va menţine ordonată mult mai uşor.
Şi, nu în ultimul rând, înainte să cumperi lucuri noi, în special obiecte de decor, gândeşte-te bine unde le vei amplasa. Inspiră-te din reviste sau din site-uri de decor interior – ca tettu.ro – şi ia decizia în consecinţă.