≡ Menu

Tăieţei de casă

Probabil că astăzi pastele proaspete par un lux, rezervat doar celor care-şi permit să plătească mai mult decât pe o pungă de macaroane din comerţ. Şi e adevărat că o pastă proaspăt făcută e o delicatesă, la care sosul aderă şi le pune în valoare mult mai bine decât pe cele uscate, cumpărate din supermarket. Dar e departe de a fi o extravaganţă atât de mare.

Pentru că bunicile şi mamele noastre -care nu aveau la dispoziţie un aparat ca cel inventat de cei de la electrocasnice Philips – făceau aproape săptămână de săptămână tăieţei de casă, în special pentru supele din carne de pasăre. Pentru că ai nevoie doar de o mână de făină, două ouă şi un pic de muncă pentru a obţine paste prospete la tine acasă. În rest e joacă de copil. Serios. O să fie greu să-i ţii pe copii departe de masa de lucru.

Dar, să vedem cu ce “se mănâncă tăieţeii de casă”.

Ingrediente:

  • 2 ouă mari, la temperatura camerei
  • 200 grame de făină albă
  • făină de lucru

Preparare:

  1. Puneţi făina într-o grămăjoară pe masă şi faceţi o gaură în mijlocul ei.
  2. Adăugaţi în gaura obţinută cele două ouă, bătute uşor, pentru a vă asigura că albuşul şi gălbenuşul se vor integra egal.
  3. Amestecaţi încet făina cu ouăle până când ouăle sunt complet încorporate.
  4. Frământaţi bine pentru a obţine un aluat elastic dar dens, mai dens decât cel de pâine şi care nu se lipeşte de degete. Dacă aluatul e prea uscat şi nemaleabil, adăugaţi şi încorporaţi o lingură de apă.
  5. Când aluatul e bine încorporat, acoperiţi-l cu o folie de plastic sau puneţi-l într-un vas şi acoperiţi-l cu un şervet de bucătărie.
  6. Lăsaţi aluatul pentru 20-30 de minute să se odihnească pentru a permite glutenului (proteina din grâu) să se activeze, îi va da o elasticitate sporită.
  7. Împărţiţi aluatul în două, pentru a-l manevra cu uşurinţă. Cât timp lucraţi o jumătate, păstraţi cealaltă jumătate acoperită pentru a preveni deshidratarea.
  8. Presăraţi masa de lucru cu făină şi treceţi şi sucitorul prin făină.
  9. Plasaţi aluatul pe masa de lucru şi începeţi să-l întindeţi cu sucitorul pe care-l rulaţi de 2-3 ori , după care întoarceţi foaia la 90 de grade şi repetaţi operaţiunea. Scopul e să obţineţi o foaie de aluat de o grosime egală şi de o formă dreptunghiulară.
  10. Când foaia a ajuns la o lăţime de aproximativ de 20 de centimetri, pudraţi-o bine cu făină pentru a preveni lipirea şi împăturiţi-o într-un sul.
  11. Tăiaţi cu cuţitul din rulou, tăieţei la dimensiunea dorită, jumătate de centimetru pentru tagliatelle sau 2-3 milimetri pentru tăieţei.
  12. Amestecaţi tăieţeii obţinuţi cu făină pentru a vă asigura că nu se lipesc.
  13. Fierbeţi pastele în apă cu sare, 3-4 minute înainte de a le amestea cu sosul sau adăuga în supă.
  14. Pastele se pot usca uşor într-un loc întunecat şi răcoros sau păstra în frigider o săptămână, crude, înainte de folosire.

Ultimele noutăți

Vine vara, bine-mi pare
Jun 26th, 2024
No Comments

Cred că toţi ne amintim cântecelul cu vine vara, bine-mi

3 Reţete delicioase pentru sănătatea intimă
Jun 24th, 2024
No Comments

Sănătatea intimă a femeilor este un aspect esențial al calității

Alergia la nichel: ce este și cum afectează purtatul de bijuterii
Jun 21st, 2024
No Comments

Alergia la nichel este una dintre cele mai frecvente forme

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.