Un sfârşit de săptămână, o zi liberă, o mini-vacanţă. Nu toţi avem buget de călătorit în ţări exotice, aşa că ce putem face pentru a ne distra şi a ne amiti cu plăcere de aceste zile? Şi nu vorbim aici de stat pe canapea şi văzut seriale la TV ci de activităţi pe care le poţi face împreună cu prietenii, iubita/iubitul sau cu familia. Iată 10 idei pe care le poţi pune în aplicare chiar de săptămâna asta.
1.O ieşire în parc
Nimic mai simplu. Vă luaţi bicicletele sau le închiriaţi, rolele sau paletele de badminton şi ieşiţi într-un parc. Important este să vă îmbracaţi comod şi să aveţi încălţăminte adecvată. Luaţi de acasă apă sau măcar sticle pe care le puteţi umple în parc – în majoritatea parcurilor găsiţi fântâni cu apă potabilă. În funcţie de cât vreţi să staţi, puteţi lua gustări uşor de dus într-un rucsac mic: mere, nuci, biscuiţi.
Puteţi lua cu voi cărţi pentru citit, puteţi face fotografii, puteţi analiza plantele din parc – există chiar o aplicaţie care identifică plantele pe baza unei poze pe care o faceţi.
2.Excursie cu cortul
Excelentă opţiune pentru un grup de prieteni. O ieşire cu cortul bine pregătită se poate face în orice anotimp, mai ales dacă vorbim doar de o noapte petrecută în natură. Puteţi împrumuta un cort dacă nu aveţi. Atenţie la planificare în funcţie de vremea de afară: haine potrivite, pregătiri pentru ploaie, mâncare şi apă. O drumeţie scurtă pe lângă locul de campare este excelentă. Dacă sunteţi cu copii, exploraţi plantele şi insectele pe care le întâlniţi. Puteţi culege frunze, pietre, conuri de brad pentru activităţi şi jocuri.
3.Jocuri de masă
De la un mini-campionat de table la unul de Monopoly, o după amiază de jocuri cu prietenii este o altă idee de a te distra în weekend. Jocuri la modă pentru adulţi: Bătălia Cuplurilor, Sex Game, TimeLine, Trivia, Cuvinte Încrucişate. Dacă sunteţi în familie, alegeţi un joc potrivit pentru vârsta copiilor pe care îl puteţi juca toţi împreună ca Monopoly, Catan, Dixit etc. Jocurile se pot închiria – există site-uri dedicate acestui timp de serviciu, se pot împrumuta sau cumpăra la mâna a doua de pe internet.
4.Vizite la muzee
O vizită la un muzeu poate fi o excelentă ocazie de a afla ceva nou. Caută muzeele, casele memoriale sau expoziţiile din oraşul tău. De obicei ziarele locale publică o agendă a evenimentelor iar site-urile şi revistele dedicate timpului liber menţionează expoziţiile sau spectacolele stradale. Intrările la muzeele din România nu sunt foarte scumpe, mai ales la expoziţiile permanente. Mai mult, există muzee care au zile speciale când intrarea este gratuită şi oferă reduceri pentru studenţi, pensionari, elevi. Noaptea muzeelor este, de asemenea, un moment în care puteţi intra în muzee gratis.
5.Zi de gătit
Să îmbinăm utilul cu plăcutul :). O zi de gătit împreună cu prietenii. Alegeţi o reţetă care să vă placă tuturor. Cumpăraţi ingredientele. Gătiţi împreună şi bucuraţi-vă de rezultat. Dacă bucătăria e prea mică şi nu încăpeţi toţi, alegeţi un meniu tematic (seară mexicană, de exemplu) în care câte doi prieteni prepară câte un fel: primii o supă, următorii o gustare caldă, alţii doi un desert şi tot aşa. Şi, dacă vă permitea vremea, ieşiţi la picnic pentru a proba ce-aţi gătit.
6. Voluntariat
Dăruieşte timpul tău celor care au mai multă nevoie de ajutor. Te poţi înscrie ca voluntar în diverse asociaţii şi organizaţii non-guvernamentale, sau pur şi simplu să fii voluntar la un anumit eveniment punctual: un maraton, un eveniment de la şcoala copilului tău etc. Iar dacă tu ai nevoie de ajutor, cheamă prietenii la o zi de clacă: tu pui mâncarea şi ei te ajută cu cei ai de făcut: mutat mobila, zugrăvit, grădinărit.
Există şi multe proiecte de agricultură ecologică în toată ţara care apelează la voluntari pentru culesul de fructe şi legume. Petreci o zi în natură, faci şi mişcare şi te întorci acasă cu un coş de fructe şi legume proaspete.
7.Escape Room
Plouă şi e frig? N-ai unde să mergi. Sună-ţi prietenii şi mergeţi la un escape room. Preţul scade cu cât sunt mai multe persoane (evident, există un număr maxim de persoane care pot intra în cameră în funcţie de design-ul acesteia). Ai 60 de minute să dezlegi misterul şi să reuşeşti să ieşi. Lucrul în echipă îţi poate asigura succesul.