≡ Menu

8 dispozitive care consumă curent fără să ştii

Se spune că nimeni nu poate să fie iubit de toţi, aşa cum e brânza, dar nici să fie urât de toată lumea ca factura de curent. Şi adevărul e că puţine lucruri sunt atât de detestate ca o factură de curent. Dar ştim oare cât de vinovaţi suntem cu adevărat pentru curentul consumat, în special fără voia noastră? Pentru că există o serie de dispozitive eletrice şi electronice care consumă electricitate chiar şi când nu sunt folosite, doar pentru simplu fapt că sunt în priză. Şi, nu, nu e vorba de frigider, şi nici de alte scule electrice, ci de cele mai inofensive aparate din casă. Să le luăm pe rând.

1. Laptopul sau calculatorul

Da. Nevinovatul laptop, uitat în priză, ne consumă curentul chiar şi când nu-l folosim. Pentru că, fiind în priză, se încarcă. Şi consumă nu mai puţin de 96 de waţi într-o zi. Adică cam 45 de kw pe an… Aşa că data viitoare o să mă gândesc dacă merită preţul plătit, pentru a-l lăsa doar să stea…

2. Aparatura cu LED

Şi, nu, nu e vorba de becuri led, care economisesc de fapt curent (consumă cu 75% mai puţin decât cele celelalte) ci de aparate care au încorporate LED-uri, cum e banalul televizor. Un monitor de calculator sau un televizor consumă, chiar şi atunci când nu sunt folosite, electricitate. Şi nu chiar neglijabilă. Pentru că, să recunoştem, majoritatea avem televizorul 365 de zile pe an în priză, acesta consumă până la 48.5 kw pe an. Poate ar trebui să-l scoatem din priză când plecăm din casă.

3.  Încărcătorul mobilului

Un alt consumator uitat în priză, chiar şi când nu îl folosim, e încărcătoul telefonului mobil. Evident, nu consumă o avere dar, probabil, nu te aşteptai să consume 1 kw pe an chiar şi când nu are telefonul conectat. Dacă este conectat la telefonul mobil, dar acesta este încărcat complet, încărcătorul va consuma 4,5 kw, în timp ce atunci când îți încarcă telefonul, acesta va consuma 8 kw pe an.

4.  Telefonul fix

Că tot vorbeam de mobil, să ştii că nici telefonul fix nu e complet nevinovat. Chiar dacă îl folosești foarte rar,  telefonul fix încă se află la loc de cinste în casa ta. Acesta îți poate încărca factura de electricitate cu 7 kw pe an.

5. Imprimantele

Probabil că în vremea email-urilor nu o mai folosești ca odinioară, dar ea se află în majoritatea timpului în priză. Chiar dacă nu ai pus-o în funcțiune, imprimanta consumă anual 15 kw. Dacă nu ai nevoie de ea, ar fi bine să o scoți din priză. Sau să-ţi asumi cheltuiala.

6.  Tv box-ul şi reciverul

Iată un aparat care consumă la fel indiferent dacă e folosit sau nu. Faptul că acest aparat este în stand-by, nu înseamnă că este oprit. Astfel de aparate pe care le primim de fiecare dată când ne abonăm la un operator de cablu, consumă același procent de energie fie că sunt oprite, fie că sunt puse în funcțiune.

7. Sistemele audio

Dacă ai în locuință un sistem audio, ar trebui să știi că și el este un mare consumator de energie, chiar dacă nu este folosit. Aparatura de acest tip consumă aproximativ 24,5 kw pe an atunci când este oprită.

8. Cuptorul cu microunde şi cuptoarele cu ceas

La fel ca şi televizoarele, cuptoarele cu microunde inteligente şi cuptoarele digitale au un display care afișează data și ora. Vei rămâne surprins, dar cuptorul cu microunde consumă mai multă energie afișând acest display, decât atunci când încălzește mâncarea.

Utile şi totodată banale, inofensive dar nu complet nevinovate, aparatele care ne înconjoară consumă curent aproape de fiecare dată când sunt în priză. Probabil puţin dar cu siguranţă inutil.

0 comments… add one

Leave a Comment

Ultimele noutăți

3 plante tropicale pe care le poţi creşte la tine acasă
Sep 4th, 2020
1 Comment

Pentru iubitorii de plante, fie că sunt comestibile sau doar

Cremă calmantă din papaya
Aug 27th, 2020
1 Comment

Când vine vorba de produsele cosmetice, fiecare are preferinţele sale

Vin de caise – cum se face vin din fructe
Aug 23rd, 2020
No Comments

De câte ori vorbim sau ne gândim la vinuri, ne

Sufrageria de afară
Jul 26th, 2020
No Comments

Când vine vara, ne gândim cum să stăm mai mult

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.