Domotica (de la domus care înseamnă casă în latină și informatică) își propune să transforme casele din simple construcții în sisteme inteligente, cu anumite procese complet automatizate.
Este vorba de o rețea de calculatoare și senzori care pot îndeplini anumite sarcini ca aprinderea și stingerea luminilor în prezența cuiva, reglarea temperaturii cu ajutorul unui termostat inteligent, pornirea și oprirea camerelor de supraveghere dar și apeluri la poliție în caz de efracție.
Aceste sisteme adună informații prin sistemul de senzori și adaptează sarcinile în funcție de datele colectate dar și de cerințele introduse de proprietar. De exemplu, un sistem domotic pentru grădină poate fi programat să pornească nu doar la anumite ore ci și dacă senzorii detectează că solul este foarte uscat, și să se oprească imediat ce detectează mișcare pentru a te stropi dacă ești în grădină.
La fel poate colecta date conectându-se la aparatele electrocasnice inteligente ca frigider, aspirator, mașină de spălat vase sau rufe, friteuza cu aer cald sau cuptor etc. Te anunță dacă mâncarea este gata sau dacă lipsește ceva din frigider direct pe telefonul mobil. Poți integra și alte aparate electronice pe care să le controlezi cu ajutorul panoului de control ca televizorul, laptopul, sistemul audio sau camera video sport cu care vrei să înregistrezi ceva.
Una din cele mai utile aplicații ale acestor sisteme este că senzorii de fum sau de scurgere de gaz te avertizează oriunde ai fi de acest tip de pericole permițându-ți să actionezi cât mai rapid.
Implementarea unor soluții AI (inteligență artificială) în sistemele domotice va permite pe viitor o personalizare mai în detaliu a fiecărei sarcini în funcție nu doar de fiecare locatar, ci și de starea sa de spirit.
Dar marele dezavantaj în acest moment rămâne costul ridicat. În prezent o casă cu adevărat inteligentă ar trebui să încorporeze atât electrocasnice de ultimă generație cu conexiune WiFi, o rețea de senzori și calculatoare pentru grădină, sistemul de încălzire și răcire pentru fiecare zonă a casei, controlul luminozității din fiecare cameră, deschiderea și închiderea automatizată a ușilor și a ferestrelor, dar și integrarea electronicelor ca mobile, TV, ceasuri inteligente și instrumente de plată. Toate aceste lucruri ridică foarte mult costul unui sistem domotic complet. Anumite sisteme pot oferi doar o parte din cele enumerate mai sus și costul se reduce semnificativ.
Iar un alt mare dezavantaj este posibilitatea ca sistemul să fie compromis fie prin lipsa de electricitate pe termen lung (în mod normal aceste sisteme au un generator sau baterie ce îi permite funcționarea un număr limitat de ore în cazul în care se suspendă furnizarea de energie) fie prin defecțiunea sau virusarea calculatoarelor.
Atunci când te hotărăști să instalezi un sistem domotic în casa ta nu uita să întrebi care sunt soluțiile de back-up în caz de defecțiune sau funcționare defectuoasă.