Dacă ţi-ai cumpărat o imprimantă şi o foloseşti doar din când în când, e timpul să ştergi praful de pe ea şi să o pui la treabă. Pe lângă documentele pe care le poţi tipări, o poţi folosi şi la alte proiecte. Iar dacă modelul pe care îl ai îţi permite să foloseşti şi hârtie mai groasă (cartonată, de exemplu), vei şi avea şi mai multe posibilităţi de a crea lucruri interesante. Iată mai jos câteva idei.
Jocuri de masă
Una din cele mai la îndemână variante este să îţi printezi jocuri de masă sau cărţi de joc. Există site-uri care publică tuturiale şi desene pentru anumite jocuri de masă (unul din ele este Boardgamegeek.com ) sau pur şi simplu poţi alege un joc favorit şi crea ceva similar. Iar pentru cei mici există şi posibilitatea de printa pe hârtie mai groasă anumite jocuri sau puzzle care se pot mai apoi construi în 3D. Le găseşti aici.
Şerveţele personalizate
Cu o imprimată inkjet şi hârtie de şerveţel (tissue paper, se poate cumpăra din librării) poţi face şerveţele personalizate pentru ocazii deosebite: sărbători, petreceri de copii, aniversări. Pentru că hârtia de şerveţel este foarte subţire, trebuie prinsă cu o bandă adezivă fină pe hârtie normală de imprimantă ca în fotografia de mai jos. Practic, se foloseşte o coală uşor mai mare de hârtie de şerveţel şi se pliază marginile peste coala de hârtie A4.
După ce ai printat imaginea aleasă – poate fi un model, un desen sau un mesaj – taie marginile pentru a desprinde uşor hârtia de şerveţel, las-o la uscat câteva minute şi apoi împătureşte şerveţelul.
Nu uita să verifici că ai cartuşul plin înainte de a începe să printezi – vezi pe cartuşeria preţuri şi disponibilitate, mai ales dacă ai nevoie de un cartuş original de imprimantă HP, de exemplu.
Abţibilduri
Pentru cei mici este foarte amuzant să lipească abţibilduri pentru proiectele pe care le fac, fie că este vorba de decorat un desen sau un obiect. Alege foi de hârtie autocolantă şi printează desene – poţi folosi un program ca Word sau PowerPoint pentru a aranja mai multe desene pe aceeaşi pagină A4. După ce le printezi, creionează un contur pe care mai apoi îl poţi predecupa cu un cutter. Cei mici vor putea mai apoi dezlibi doar abţibildul de care au nevoie. Tot din această categorie, poţi printa tatuaje temporare pe folie specială de tatuaje care mai apoi se curăţă uşor de pe piele. Atenţie, însă, când cumperi folia să alegi în funcţie de tipul de imprimantă pe care îl ai: inkjet sau laser.
Postere
O idee de poster este să îl faci din mai multe coli A4. Va ieşi mult mai ieftin decât unul făcut la comandă la dimensiuni mari şi mai original. Este un pic de lucru la partea de grafică. Fotografia pe care vrei să o transformi în poster trebuie impărţiţă în bucăţi egale, dreptunghiulare, astfel încât fiecare bucată să fie printată pe o coală A4. La final toate hârtiile A4 se vor uni şi vor forma o singură imagine. Le poţi lipi pe un carton mare cu o uşoară distanţă între ele pentru un efect mai interesant. Dacă ţi se pare prea dificil să împarţi folografie în bucăţi egale, poţi găsi online site-uri care fac asta cu o imagine pe care o încarci tu şi îţi genează un pdf pe care mai apoi îl poţi printa.
Comments on this entry are closed.
Foarte bun articolul, multumesc mult pentru informatie si pentru linkuri.