≡ Menu

Ce nu au voie să mănânce pisicile?

Animalele de companie cele mai întâlnite peste tot în lume sunt pisicile. Există foarte multe rase de pisici, fiecare cu particularitățile ei, dar dieta pisicilor, indiferent de rasă, este una carnivoră. Aceste feline sunt excepționali vânători dar când stau în case sau apartamente, pisicile depind în totalitate de stăpâni pentru a primi hrana necesară.

Există două tipuri de hrană specială petru pisici: cea umedă și cea uscată. Recomandarea generală este să dăm de mâncare pisicilor de două ori pe zi, dar evident există cazuri speciale sau diete restrictive în funcție de vârstă, sex, boli cronice, intervenții chirurgicale etc. Atunci când cumpărați hrana este important să fie hrana umedă pentru pisici, nu pentru câini pentru că au un alt tip de dietă.

De obicei, atunci când stăm la masă, avem tendința de a le oferi animalelor noastre bucăți din alimentele pe care le mâncăm noi, dar există anumite alimente care sunt extrem de toxice pentru pisici și pe care trebuie să le evitați cu orice preț:

1. Lactatele

Pisicile sunt intolerante la lactoză iar consumul regulat de lactate le poate produce disconfort digestiv iar cu timpul să dea în complicații greu de gestionat. Imaginea pisicii care bea liniștită dintr-un castron plin de lapte ni s-a întipărit în minte, dar pisicile sunt carnivore.

2. Ciocolata

Teobromina, un alcaloid xantinic prezent în boabele de cacao, de cafea și în frunzele de ceai, este foarte toxică pentru pisici. Chiar și în doxe mici poate provoca aritmie, insuficiență renală, spasme musculare sau febră. Prin urmare trebuie evitate cu orice preț următoarele alimente: ciocolată și tot ce conține ciocolată ca biscuiți, prăjituri; băuturi cu cafeină sau pe bază de ceai, biscuiți și alte dulciuri care conțin cafea sau ceai.

3. Ceapa și usturoiul

Ceapa (verde sau uscată) și usturoiul pot produce anemie prin distrugerea globulelor roșii din sângele pisicilor. Atât crude cât și gătite, aceste alimente trebuie evitate. O singură doză nu este toxică dar expunerea pe termen lung la ceapă și usturoi poate duce la anemii grave, greu de recuperat.

4. Alcoolul

O doză mică de alcool poate provoca daune cerebrale la pisici. Prin urmare, este bine să nu lăsăm alcool pe masă sau unde pisicile pot ajunge pentru că pot fi atrase de culoare sau miros mai ales dacă este vorba de cocktailuri.

5. Strugurii

Strugurii dar și stafidele pot produce diaree, letargie și dureri abdominale la pisici. Nu lăsați fructele pe masă atunci când plecați de acasă.

Recomandarea medicilor veterinari este să consulați regulat în cabinet cum puteți îmbunătăți dieta pisicilor. Nu uitați că sunt feline, prin urmare sunt carnivore dar asta nu înseamnă că pot mânca orice tip de carne și în orice cantitate. De asemenea este important să nu mînânce multă grăsime și să nu aibă acces la oase care se pot sfârâma cu ușurință, cum sunt cele de pui, pentru că le pot provoca răni sau obstrucții.

Ultimele noutăți

Fotografii profesionale pentru cariera ta
Mar 26th, 2024
No Comments

Imaginea profesională este esențială în construirea unei cariere de succes,

Alimentația la copii și prevenirea rahitismului
Mar 25th, 2024
No Comments

Rahitismul este o afecțiune osoasă caracterizată de o demineralizare și

Cum să-ți organizezi actele în casă ca să nu le pierzi niciodată
Mar 24th, 2024
No Comments

Organizarea documentelor importante poate fi o sarcină descurajantă, dar este

Deschiderea unui magazin online: Ghid complet
Mar 22nd, 2024
No Comments

Visul de a-ți crea propriul magazin online poate fi o

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.