≡ Menu

25 de reţete ieftine pe care le poţi face în aparatul de sandvişuri

Utilitatea oricărei investiţii este dată de cum şi cât de mult o utilizăm pentru a-şi merita banii. Astfel, dacă îţi faci clătite o dată pe an, nu prea merită să investeşti într-o plită specială pentru clătite, nici măcar într-o tigaie specială pentru ele. Ideal, pentru ca o achiziţie să merite a fi făcută e să o utilizăm cât mai mult şi cât mai inteligent. Chiar şi în cazul unui banal sandwich maker. Pentru că un astfel de aparat poţi să faci o multitudine de reţete pentru una sau două persoane. Ia să vedem câteva dintre ele, în acest material cu aer celibatar-studenţesc.

Notă: Reţetele sunt pentru un aparat de făcut sandvişuri dublu (cum e cel din imagine). Timpul de gătire depinde de la aparat la aparat. O să înveţi din mers.

sandwich maker

1. Evident, sandvişuri

Prima şi principala lui utilitate e, aşa cum îi spune şi numele, de a face sandvişuri. Puţin unt, o felie de brâză şi una de şuncă şi sandvişul e gata. Două felii de pâine, două felii de şuncă şi puţin muştar dulce între ele. Două felii de pâine, puţină maioneză şi ton scurs din conservă. Şi aşa mai departe.

2. Pâine păjită

Nu ai un prăjitor de pâine. Nicio problemă. Pune feliile de pâine în aparatul de făcut sandvişuri şi el se va ocupa de ele. Poţi să-ţi dezgheţi chiar feliile de pâine congelată, în timp ce le prăjeşti.

3. Frigănele (pâine cu ou)

Bate două ouă cu puţin lapte, un strop de sare şi o picătură de piper, trece feliile de pâine prin amestec, lasă-le să absoarbă o secundă şi prăjeşte-le în sandwich maker. Serveşte-le ca atare sau alături de alte mâncăruri, pune-le gem deasupra, miere sau ce altceva îţi trece prin cap.

4.Omletă

Cu ajutorul unei furculiţe bate 3 ouă cu puţină sare şi 6 linguri de lapte. Toarnă amestecul în sandwich maker, închide-l şi porneşte-l. În funcţie de intensitate, omleta o să fie gata în câteva minute.

5.Ochiuri nemţeşti (ouă ochi)

Sparge patru ouă, câte unul pentru fiecare triunghi. Adăugă puţină sare şi piper. Pune aparatul la treabă.

6.Ciuperci “pe plită”

Pune pălăria ciupercilor cu puţină sare în sandwich maker.  O să lase puţină apă care se va evapora. După ce apa s-a evaporat adăugă puţin ulei, închide şi mai lasă-le să se frigă puţin. Presară pătrunjel şi serveşte-le.

7.Dovlecei sau vinete cu usturoi

Taie dovleceii sau vinetele felii de jumătate de centimetru lungime. Stropeşte-le cu ulei, presară-le cu sare şi piper. Închide aparatul şi frigele. La final stropeşte-le cu puţin usturoi pisat şi 2 linguri de oţet amestecate cu 1 linguriţă de miere.

8. Frittata sau tortilla

Dacă tot ai văzut cum se fac legumele şi ouăle la sanwich maker atunci cred că a venit timpul să le pui împreună. Frige în aparatul deschis, împreună cu puţin ulei, cubuleţe de legume (ceapă şi ardei, cubuleţe fine de cartofi, cubuleţe de vinete şi ardei, etc.). La final adaugă două ouă bătute împreună cu două linguri de lapte. Închide şi lasă aparatul să-şi facă de cap. Vezi cum se face frittata sau tortilla.

9.Chifteluţe de dovlecel

Dă pe răzătoare un dovlecel. Stoarce-l bine de zeamă în pumn. Amestecă-l cu puţină sare, un gălbenuş de ou, un vârf de cuţit de usturoi pisat, puţină făină şi verdeaţă tocată (pătrunjel şi/sau mărar). Frige triunghiuri de chifteluţe în aparatul uns cu puţin ulei. Sau încearcă o reţetă mai complexă.

10. Caşcaval pané

Trece feliile de caşcaval, groase de 5-7 milimetri, prin făină albă, apoi printr-un ou bătut cu puţină sare şi mai la capăt prin pesmet. Frige-le imediat în sadwich maker.

11. Ficăţei de pui cu ceapă

Curăţaţi o ceapă medie şi tocaţi-o. Frigeţi-o cu puţin ulei în aparat. Adăugaţi ficăţeii de pui tăiaţi cubuleţe. Frigeţi câteva minute. La final adăugaţi un usturoi pisat, o lingură de vin alb sec şi puţin pătrunjel tocat.

12. Fripturi şi chifteluţe

După ce aţi uns cu ulei aparatul, vă puteţi face de cap. Fâşii subţiri de carne de porc (ceafă, cotlet fără os) sau pui (piept), condimentate după gust (de ex.sare, piper, usturoi pisat sau pudră de curry cu puţin ulei şi zemaă de lămâie), felii de ficat de ţinut în lapte jumătate de ceas, şniţele fine. Peşte trecut printr-un amestec de bere cu făină şi un strop de ulei.  Bucăţi de somon stropite cu ulei şi zeamă de lămâie. Aproape orice se poate frige dacă este tăiat suficient de subţire pentru a nu se arde în exterior şi rămâne crud în afară. Inclusiv chifteluţe! Sau hamburgeri!

13.Rosti

Dă prin răzătoarea mare un cartof curăţat. Amestecă-l cu o ceapă mică dată pe răzătoarea mică, puţină sare şi piper. Frige-l în aparatul uns cu puţin ulei.

14.Bulz (mămăligă cu brânză)

Fă o mămăligă mică. Din o ceaşcă de mălai turnată în 2,5 ceşti de apă clocotită amestecată cu 3 linguri de ulei şi un vârf de cuţit de sare. Lasă mămăliga să se răcorească şi fă găluşte de mămăligă în care pui o linguriţă de brânză (burduf, caşcaval ras, etc.). Pune găluştele în aparat şi frige-le. O să se topească în gură.

15.Cârnaţi

Frige cârnaţii întregi sau tăiaţi rondele în aparat. Adaugă-le, după gust, sos de roşii, făcut de tine sau din borcan.

16.Bacon sau slăninuţă

Frige felii de slănină sau bacon. Scurge grăsimea pe felii de pâine (eventual prăjite înainte în sanwich maker). Serveşte feliile de pâine cu cele de bacon sau slaninuţă. Opţional, poţi frige în untura lăsată, o ceapă medie tăiată cubuleţe pe care o serveşti cu ele. Curat ardelenesc! Bonus: ai degresat o bucată de carne? Taie grăsimea cubuleţe şi frige-o în aparat. Inclusiv piele de pui!

17.Încălzeşte mâncarea la conservă

Dacă tot ai fript cârnăciori şi slăninuţă, poţi să le serveşti cu o mâncărică din conservă. Încălzeşte fasolea sau mâncarea de mazăre în sandwich maker.

18. Macaroane cu brânză

Amestecă pastele fierte cu caşcaval ras sau brânză de burduf şi puţin unt. Frige-le în sandwich maker.

19.Pâine dulce prăjită (de post)

Diluează gem (de preferat din fructe roşii) cu câteva linguri de apă. Trece felii de pâine veche prin “siropul” obţinut şi frige-le în sandwich maker.

20.Clătite americane

Fă un amestec de clătite americane conform reţetei de aici. Prăjeşte-le în aparat.

21. Wafe

Amestecă bine 1 ceaşcă (200 ml) de lapte cu un sfert de ceaşcă de ulei de floarea soarelui,  1 ou,  2 linguriţe de bicarbonat, 3 linguri de zahăr şi un vârf de cuţit de sare. La final amestecă totul bine cu o ceaşcă de făină. Frige-le în strat subţire-l în aparat.

22.Budincă de pâine

Taie patru felii de pâine veche în cuburi. Bate 1 ouă cu 4-5 linguri de lapte, 2 linguri de zahăr şi un plic de zahăr vanilat. Toarnă amestecul peste pâine şi las-o să absoară tot lichidul. Pune totul în aparat. Serveşte cu gem.

23.Mere “coapte”

Taie cubuleţe 2 mere mere şi amestecă-le cu zahăr după gust şi 1/4 linguriţă de scorţişoară. Pune merele în aparat şi o să ai o supriză.

24.Prăjitură “la cană” sau brioşe

Încearcă să faci o prăjitură rapidă. Sau chiar brioşe! Poţi găsi reţetele în link.

25.Griş sau orez cu lapte caramelizat

Ţi-a rămas un rest de griş cu lapte sau de orez cu lapte? Norocul tău! Pudrează partea de jos a sandwich maker-ului cu puţin zahăr, toarnă amestecul de griş sau orez cu lapte şi presară peste el zahăr tos (la fel în partea de jos). Închide sandwich maker-ul şi lasă-l să se caramelizeze. Serveşte cu gem sau “mere coapte”.

Bonus

Baclava

Nu ai chef să faci o tavă de baclava. Fă doar câteva porţii la sandwich maker. Decupează foile la dimensiunea aparatului. Aşează straturi de foi de plăcinte, unde cu unt şi presărate cu nuci, migdale, fistic. După ce s-a copt, scoate bucăţile fierbinţi şi toarnă peste ele siropul de zahă aromat. Ai ingredientele aici.

Pateuri

Poţi face în aparat inclusiv pateuri. Formează şi aluat de foetaj triunghiuri (pe măsura aparatului) umplute cu brânză. Coace-le frumos în aparat.

Pizza şi foccacia 

Ţi-a rămas puţin aluat de pâine? Nu-i nimic. Fă o foccacia în aparat. Pune aluatul în aparat, coace-l şi la sfârşit stropeşte-l cât e încă fierbinte cu ulei de măsline şi rozmarin tocat. Sau fă chiar o pizza! Pe modelul pateurilor, poţi face pizza calzone (închisă). Foloseşte aluat, sos de roşii, brânză, şuncă şi puţin oregano uscat.

Şi ne oprim aici, deşi mai avem reţete. Pentru că devine deja ridicol să mai ai alte electrocasnice în bucătărie. Fugim să mai luăm un sandwich maker. Pa!

 

 

Ultimele noutăți

Supă cremă de linte cu spanac și semințe de chia
Feb 25th, 2024
No Comments

O dietă bogată în nutrienţi este esenţială pentru a ne

Calendarul Laboral 2024: zile libere și oportunități de relaxare
Feb 23rd, 2024
No Comments

În România, în 2024, avem 17 zile libere declarate prin

Pomicultura: Cultivarea deliciilor din grădina proprie
Feb 21st, 2024
No Comments

Agricultura, mai ales pomicultura, are un farmec aparte. A cultiva

Cadouri personalizate: Cum să oferi un cadou unic și memorabil
Feb 19th, 2024
No Comments

Alegerea cadoului perfect pentru cei dragi poate fi o provocare.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.