≡ Menu

Ce trebuie să ştii despre finanţe

Educaţia financiară este la fel de necesară ca cea generală. Trăim într-o epocă în care totul se schimbă cu mare rapiditate şi avem acces la din ce în ce mai multe instrumente financiare. Totuşi educaţia financiară este o mare lipsă din programa multor sisteme de educaţie, în special în universităţile care nu au profil economic, ceea ce duce la generaţii de adulţi care nu ştiu conceptele de bază din lumea financiară. Iar această lipsă poate duce la decizii nefaste din punct de vedere financiar şi la o îndatorire excesivă. Este important să te informezi bine şi să cunoşti conceptele de bază înainte de a lua o decizie financiară cum ar fi contractarea unui credit sau o investiţie pe care vrei să o faci.

 

Termenii de bază

Este bine să ştii termenii de bază din lumea financiară.  Iată mai jos un mini-dicţionar de termeni de bază pe care trebuie să îi cunoşti.

  • salariul brut vs salariul net
    Salariul brut este salariul pe care îl ai înregistrat în cartea de muncă, în contractul tău cu angajatorul. Acesta este format din salariul net (suma de bani pe care o primești lunar pe cardul bancar sau în mână) și din impozitele plătite direct de angajator către Stat (asigurările de sănătate și de accidente de muncă, impozitul pe salariu și alte rețineri salariale).
  • impozit vs taxă
    Taxa este o sumă pe care o plătești pentru un serviciu oferit de o instituție – de exemplu, taxa pentru eliberarea unui certificat, taxa de timbru. În contrapartidă, impozitul este o plată obligatorie către anumite instituții ale statului fără o prestare de servicii la schimb – de exemplu impozitul pe salariu, impozitul pe clădiri.
  • punctul de pensie
    Este un element utilizat la calcularea pensiei de stat și valoarea lui se stabilește anual în funcție de inflație și de salariul mediu brut. Informează-te cât valorează punctul de pensie în fiecare an și câte puncte ai acumulat. Poți obține aceste informații de la CNPP, Casa Națională de Pensii Publice.
  • TVA
    TVA înseamnă Taxă pe Valoare Adăugată și este, de fapt, un impozit obligatoriu perceptul de stat pentru bunuri și servicii. Există mai multe cote de TVA în funcție de categoria de bunuri și servicii iar toate bonurile fiscale și facturile trebuie să evidențieze separat TVA-ul. Nu uita că dacă alegi să cumperi bunuri fără TVA – implicit, fără factură – acest lucru poate însemna că nu poți avea acces la garanție și service în anumite cazuri.
  • acţiuni vs obligaţiuni
    Pentru a tranzacționa acțiuni și obligațiuni ai nevoie de un fond de investiții. Acțiunile sunt titluri de valoare pentru o parte din capitalul social a unei firme (societăți comerciale), pe când obligațiunile sunt instrumente financiare de imprumut. Cumpărarea de obligațiuni implică un rist mai mic, în teorie, față de cumpărarea de acțiuni.
  • indicii ROBOR şi EURIBOR–  sunt indici de referință pentru rata medie a dobânzii pentru credite. ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) este rata medie stabilită de către B.N.R. pentru creditele în lei, în timp de EURIBOR (European Interbank Offered Rate) este stabilită la nivel internațional pentru creditele în EURO.
  • Criptomonede – monede digitale cu un grad ridicat de securitate folosite atât ca instrumente de plată – în mediile acceptate – cât și ca investiție. Cea mai cunoscută este BitCoin. Înainte de a investi, informează-te ce sunt criptomonedele și ia în calcul că statul român are deja în plan impozitarea veniturilor din tranzacțiile cu criptomonede.

Bugetul

Cel mai sănătos mod de a-ţi gestiona banii este să ţii un buget: veniturile tale din care să scazi cheltuielile pe care le grupezi în funcţie de importanţă pe diverse categorii. Îl poți ține pe un caiet sau în calculator în Excel, de exemplu. Câteva considerații importante:

  • Categoriile de bază sunt cele mai importante: mâncare, utilități (chirie, electricitate, întreținere), transport.
  • Datoriile trebuie incluse în buget neapărat pentru a nu mări gradul de îndatorare cu trecerea lunilor: ipotecă, orice rate de credit.
  • După ce ai terminat cu cheltuielile de bază, poți aloca din ce rămâne pentru cheltuieli diverse (ieșit în oraș, cadouri pentru zile speciale).
  • Nu uita să și economisești. Nu toate lunile sunt la fel și trebuie să te pregătești din timp pentru lunile în care ai cheltuieli mai mari (lunile de concediu, decembrie, de exemplu)

Bugetul te ajută să vezi lună de lună pe ce ai cheluit banii și cum stai cu cheltuielile față de cât câștigi. Așa poți ajusta anumite aspecte financiare din timp.

Şi nu uita că este foarte important ca şi cei mici să înveţe conceptele de bază cât mai devreme, evident pe înţelesul lor. Ca multe alte lucuri şi educaţia financiară se învaţă prima dată acasă.

 

Ultimele noutăți

Băuturi răcoritoare pentru creșterea imunității la sfârșit de vară
Aug 21st, 2024
No Comments

Pe măsură ce vara se apropie de sfârșit și temperaturile

Cum să cumperi rechizite cu buget redus pentru începerea şcolii
Aug 20th, 2024
No Comments

Începutul unui nou an școlar este un moment plin de

Cum ne protejăm de temperaturile extreme de vară?
Jul 24th, 2024
No Comments

Da, vara este cald, ştim cu toţii, dar parcă este

Pantofi comozi, postură bună
Jul 20th, 2024
No Comments

Pantofi: ce tip sunt adecvaţi pentru a evita durerile de

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.