≡ Menu

Ceai de ghimbir cu mentă şi lămâie

Decembrie e o lună a exceselor: mese copioase în familie, cu prietenii sau cu colegii de serviciu, dulciuri mai multe decât de obicei, oboseală şi stres. Pe lângă toate astea, se adaugă şi vremea rece şi sezonul răcelilor. Este recomandabil, aşadar, să prevenim pe cât putem posibilele episoade de deranj digestiv dar şi de răceală. Una din metodele cele mai simple este acest ceai de ghimbir cu mentă şi lămâie, uşor de preparat acasă, dar şi de luat într-un termos şi de băut pe drum sau la birou.

Rădăcina de ghimbir este excelentă atât ca ingredient în diverse reţete dar şi ca ajutor în digestie. Se poate cumpăra proaspătă de la supermarket sau pudră de la raftul de condimente. Pentru ceai, însă, se recomandă rădăcina proaspătă. Efectul pe care îl dă ghimbirul proaspăt în apa fierbinte este un pic picant dar are şi efect calmant asupra stomacului şi reduce senzaţia de greaţă.

Lămâia, bogată în vitamina C, este indicată în sezonul rece ca stimulent al sistemului imunitar. Ideal este să adaugi feliile de lămâie la sfârşit pentru că, dacă le adaugi cu tot cu coajă, pot da un gust amar ceaiului.

Dacă te-ai săturat de clasicul ceai de mentă pe care de obicei toţi îl bem iarna, adăugarea unor frunze de mentă în ceaiul de ghimbir face minuni.

Iată de ce ai nevoie pentru a pregăti acest ceai, care este de fapt un decoct.

INGREDIENTE

  • 500 ml de apă
  • 1 lămâie
  • 1 lingură plină cu vârf de frunze de mentă
  • o bucată de rădăcină de ghimbir de aproximativ 5 cm

PREPARARE

Se pune apa la fiert într-un ibric mare sau într-o oală. Se spală bine ghimbirul şi se curăţă de coajă. Se taie lămâia în două: o jumătate se lasă deoparte, cealaltă se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe.

Se adaugă în apă ghimbirul, cubuleţele de lămâie şi frunzele de mentă. Se pot folosi frunze proaspete sau uscate. Când apa începe să fiarbă se reduce focul şi se lasă să fiarbă la foc mic 10 minute.

Se strecoară ceaiul şi se pune în 2 căni pentru a-l servi. Se taie rondele jumătatea de lămâie rămasă şi se adaugă una, două rondele în fiecare cană.

Pentru cei care nu pot bea ceaiul neîndulcit, se poate adauga o linguriţă de miere, sirop de agave, zahăr, estevia etc.

Ideal este să bei o cană de ceai de ghimbir pe zi pentru a avea efectul digestiv scontat.

Sărbători frumoase!

Ultimele noutăți

Băuturi răcoritoare pentru creșterea imunității la sfârșit de vară
Aug 21st, 2024
No Comments

Pe măsură ce vara se apropie de sfârșit și temperaturile

Cum să cumperi rechizite cu buget redus pentru începerea şcolii
Aug 20th, 2024
No Comments

Începutul unui nou an școlar este un moment plin de

Cum ne protejăm de temperaturile extreme de vară?
Jul 24th, 2024
No Comments

Da, vara este cald, ştim cu toţii, dar parcă este

Pantofi comozi, postură bună
Jul 20th, 2024
No Comments

Pantofi: ce tip sunt adecvaţi pentru a evita durerile de

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.