Un top curios, alcătuit de cei de la ScienceABC, pune împreună cele mai valoroase lichide din lume, în funcţie de preţul în dolari pe litru. Pe listă sunt lichide ca mercurul, fapt ce nu ne surprinde prea mult, dar găsim şi altele la care nu ne-am fi gândit că sunt atât de valoroase. Iată mai jos topul celor mai valoroase 10 lichide din lume în ordine ascedentă.
10. Sângele uman ($400/litru)
S-ar putea să vă întrebaţi de ce sângele uman este atât de scump în condiţiile în care donarea se face voluntar în cele mai multe ţări (iar în România se oferă un ticket de masă şi o zi liberă de la serviciu). Costul ridicat se datorează în principal procedurilor de procesare şi stocare, dar şi de ambalare şi transport mai apoi. Asta face ca sângele să fie unul din cele mai scumpe 10 lichide din lume.
9. Acidul gama-hidroxibutiric – GHB ($660/litru)
Acidul gama-hidroxibutiric (cunoscut ca GHB, după denumirea în engleză) este folosit în mod normal în soluţiile anestezice pentru intervenţiile chirurgicale. Alte utilizări ale sale includ: tratamentul cataplexiei, insomniei sau a narcolepsiei. Dar are şi o utilizare ilegală şi foarte periculoasă, fiind cunoscut ca “drogul violului”. Este dificil de depistat şi poate duce la pierderea cunoştinţei chiar şi consumat în doze reduse.
8. Cerneala neagră pentru imprimante ($720/litru)
La achiziţionarea unei imprimante poţi găsi variante foarte bune la preţ sau cu un raport calitate-preţ avantajos. De cele mai multe ori trebuie să ai în vedere că reîncărcarea cartuşelor este esenţială pentru a ţine costurile sub control pentru că există mărci care nu îţi permit reîncărcarea ci doar achiziţionarea de cartuşe noi. Motivul pentru care preţul este atât de ridicat este că cele mai multe companii mari investesc sume importante în dezvoltarea de cerneluri noi şi sostenibile.
7. Mercurul ($900/litru)
Ştim cu toţii că găsim mercur în termometre dar cantitea utilizată este infimă. Este un metal deosebit pentru că temperatura ambientală are forma lichidă. Preţul ridicat al mercurului se datorează dificultăţii de a-l extrage şi prelucra, precum şi a cererii venite din industria chimică şi cea metalurgică.
6. Insulina ($3.900 – 26.000/litru)
Insulina este un hormon pe care îl secretă celulele beta ale pancreasului. Acest hormon este implicat în metabolismul macronutrienţilor şi ajută la transportarea glucozei din sânge către celulele din corp care au nevoie de energie. Dacă nivelul de insulină secretat scade pot apărea boli metabolice, dintre care cea mai cunoscută este diabetul. În aceste situaţii, corpul are nevoie de o sursă externă de insulină care se injectează. Tratamentul este scump iar preţul insulinei fluctuează destul de mult de la an la an şi de la ţară la ţară. Cert este că insulina este pe lista celor mai valoroase lichide în prezent cu mari creşteri de preţuri în ultimii ani.
5. Parfumul Chanel no 5 ($6.900/litru)
Unul dintre cele mai longevive parfumuri, cu miros inconfundabil, Chanel no 5 a fost creat în 1922. Rămâne vârf de lance în industria de profil chiar dacă marca Chanel acum are multe alte produse pe care le comercializează.
4. Sângele de crab din specia Limulus amebocyte lysate ($15.850/litru)
Este vorba de o anumită specie de crab – Limulus amebocyte lysate – sau “horseshoe crab” în engleză. Sângele acestui crab este lipsit de hemoglobină aşa că transportul oxigenului se realizează prin hemocianină. Prezenţa cuprului în hemocianină face ca sângele acestui crab să fie de culoare albastră. Sângele crabilor se extrage în unităţi specializate, crabii find mai apoi eliberaţi, şi se foloseşte pentru a determina dacă anumite substanţe medicale sunt afectate de prezenţa endotoxinelor. Preţul acestui tip de sânge este ridicat iar riscul ca animalele să moară sau să se reducă rata de înmulţire este mare. Astfel încât, în ultimii ani s-a început cercetarea pentru crearea unor alternative sintetice.
3. Dietilamida acidului lisergic – LSD ($32.500/litru)
LSD este unul din cele mai cunoscute droguri recreaţionale din lume. Cu un efect psihedelic, LSD-ul este asociat adesea cu meditaţia, proiecte artistice sau psihonautica. Este un drog sintetizat din acidul lisergic dintr-o ciupercă specifică secarei, iar foma sa lichidă este cea mai scumpă şi datorită condiţiilor stricte de depozitare de care are nevoie. A fost introdus în anumite medicamente pentru afecţiuni psihiatrice şi părea o substanţă promiţătoare pentru lumea medicală, dar abuzul acestei substanţe ca drog recreaţional a dus la interzicerea ei în toate domeniile, ceea ce nu împiedică comercializarea sa pe piaţa neagră la un preţ uriaş.
2. Veninul cobrei regale ($40.400/litru)
Cobra regală este unul din cei mai veninoşi şerpi iar muşcătura sa poate omorî un om. Cu toate acestea, există oameni care îşi riscă viaţa şi recoltează veninul cobrei regale, unul dintre cele mai valoroase lichide din lume. Acest lucru se datorează faptului că veninul ei conţine o substanţă unică – ohanina – ce se foloseşte în sintetizarea unui analgezic de 20 de ori mai puternic decât morfina dar, aparent, fără efecte adverse.
1. Veninul de scorpion ($10.302.700/litru)
Da, veninul de scorpion este cel mai scump lichid din lume! La peste 10 milioane de dolari pe litru nu mai încape nicio îndoială. Dar chiar dacă ai avea la dispoziţie suma asta, nu ai putea să cumperi un litru chiar aşa uşor. Veninul scorpionilor este greu de recoltat, iar fiecare exemplar are rezerve mici. Dar folosirea lui în medicină pare foarte promiţătoare. A fost folosit cu succes în tratarea anumitor tumori pe creier datorită faptului că substanţele din veninul scorpionilor pot bloca semnalele pe care le transmit celulele canceroase. Iar alte boli, acum incurabile, ca Lupus, îşi aşteaptă rândul pentru studii clinice.