Da, vara este cald, ştim cu toţii, dar parcă este din ce în ce mai cald de la an la an. Iar în ultimii ani au apărut episoade de caniculă din ce în ce mai dese şi mai intense. Cum ne protejăm, aşadar, de aceste temperaturi extreme? Iată mai jos câteva sfaturi şi recomandări pentru cei care suferă când temperaturile urcă prea mult.
Ce să purtăm?
Este recomandabil să purtăm haine lejere, din materiale cât mai naturale ca bumbacul, inul sau cânepa. De asemenea, hainele trebuie să fie largi pentru a permite trecerea aerului şi de culoare deschisă pentru a nu atrage prea mult căldura. De exemplu, pentru doamne se recomandă rochii vaporoase sau pantaloni largi cu tricouri lejere. Sau rochii tip cămaşă dar şi pălării de soare. Cei care au probleme cu lumina puternică, evident trebuie să apeleze la ochelari de soare, mai ales la condus. Încălţămintea adecvată pentru vară este cât mai lejeră, transpirabilă şi comodă. Trebuie luat în calcul şi cât de mult mergeţi pe jos pentru a avea pantofii adecvaţi. În cazul sandalelor şi al şlapilor, nu uitaţi de protecţia solară pentru că arsurile pot fi importante dacă staţi multe ore pe drum.
Cum să ne hidratăm?
Apă, apă din belşug, dar este mai bine să nu fie extrem de rece şi nici cu gheaţă. O sursă excelentă de hidratare este apa minerală pentru că pierdem multe sărurile şi minerale când transpirăm, iar apa minerală de bună calitate ne ajută să le repunem. Chiar dacă pare o idee bună să bem o bere rece sau un suc cu gheaţă, excesul acestor băuturi poate duce la deshidratare dacă trecem de o anumită cantitate de alcool sau de zahăr. Cafeaua este şi ea pe lista băuturilor de evitat când este extrem de cald afară, dar ceaiurile fără zahăr sunt excelente pentru a te hidrata.
Ce să mâncăm?
Ideal este să consumăm cât mai multe legume proaspete, fructe şi proteină uşoară (peşte, carne albă). Putem alege supe, salate, legume şi carne la grătar, de exemplu. Sunt de evitat mâncărurile greu de digerat, prăjelile şi deserturile bogate în grăsimi. Din cauza căldurii, vom avea un apetit scăzut dar este recomandat să mâncăm ceva uşor pentru a nu ajunge în punctul în care să ne accelerăm epuizarea fizică.
Alte recomandări
Fie că suntem acasă sau în vacanţă, este recomandat să evităm expunerea directă la soare (mers pe jos, stat la plajă, sporturi în aer liber) în timpul orelor de maximă temperatură (între 12 şi 17). Dacă în timpul acestor ore nu ne putem odihni în interior, putem merge la un muzeu, la un restaurant, într-un parc sau să alegem locurile cu umbră. Mersul la plajă, plimbările şi orice sport vrem să facem în aer liber le vom lăsa pentru orele de dimineaţă devreme sau după ora 17.
Aerul condiţionat este binevenit dar diferenţele mari de temperatură ne pot afecta aşa că se recomandă trecerea treptată de la temperaturile mari de afară la cele din interior.
Somnul poate fi afectat din cauza temperaturilor dacă nu există aer condiţionat în cameră. Se poate pune un ventilator sau se face un duş rece pentru a reduce temperatura corpului.