≡ Menu

Cum să ai grijă de dinţii tăi

Dinţii sănătoşi sunt foarte importanţi nu doar din punct de vedere estetic. O dantură sănătoasă ajută în procesul de digestie, evită apariţia bolilor ca gingivita şi paradontoza, apariţia cariilor şi a infecţiilor ce pot duce mai apoi la complicaţii. În ceea ce priveşte sănătatea danturii, prevenţia este cea mai importantă.

Spală-te pe dinţi după fiecare masă

Ideal, după fiecare masă sau gustare trebuie să ne spălăm pe dinÅ£i. Resturile de mâncare trebuie îndepărtate rapid pentru a reduce înmulÅ£irea necontrolată a bacteriilor. De asemenea, de câte ori mâncăm gustări cu zahăr, activitatea bacteriană creÅŸte rapid. Dacă ai o periuţă de dinÅ£i normală, este bine să ai în vedere că trebuie schimbată la fiecare trei luni. Nu te îngrijora că îţi rămân prea multe periuÅ£e – le poÅ£i folosi la foarte multe lucruri în casă.

Şi în cazul periuţelor de dinţi electrice capetele trebuie schimbate la fiecare 3-4 luni.

Rutină de spălare a dinţilor:

  • începe dinspre măsele
  • spală dinÅ£ii cu miÅŸcări de sus în jos, uÅŸor circulare, atât pe exterior cât ÅŸi pe interior
  • pentru a nu lăsa dinÅ£i nespălaÅ£i, treci cu periunÅ£a peste un grup de 3 dinÅ£i ÅŸi continuă până i-ai spălat pe toÅ£i
  • spală cu periuÅ£a ÅŸi limba ÅŸi interiorul obrajilor

O igienă completă înseamnă şi folosirea aţei dentare şi/sau a periuţelor interdentare care sunt foarte folositoare pentru îndepărtarea resturilor de mâncare dintre măsele.

Remedii naturale pentru îngrijirea dinţilor

Pe lângă produsele pe care ţi le poate recomanda medicul dentist dacă suferi de vreo afecţiune (gingivită, de exeplu), poţi folosi produse naturale pentru a-ţi menţine dinţii curaţi şi sănătoşi.

Bicarbonatul de sodiu – practic, bicarbonatul de sodiu a fost strămoÅŸul pastei de dinÅ£i ÅŸi chiar ÅŸi acum este ingredient în multe dintre mărcile de pastă de dinÅ£i. Ajută la albirea dinÅ£ilor ÅŸi la reducerea bacteriilor din gură. Pentru că are un gust puternic ÅŸi este greu de aplicat, poÅ£i amesteca o lingură de bicarbonat de sodiu cu apă pentru a pregăti o pastă. Spală dinÅ£ii cu atenÅ£ie pentru a nu răni gingiile – bicarbonatul este mai aspru.

Pentru cei care sunt îngrijoraţi de prezenţa prea multor substanţe toxice în pastele de dinţi comerciale, se poate prepara pastă de dinţi acasă cu următoarele ingrediente:

  • 3 linguri de bicarbonat de sodiu
  • 2 linguri de xilitol (un îndulcitor natural ce are activitate antibacteriană)
  • 3 linguri de ulei de cocos
  • 10 picături de ulei esenÅ£ial pentru miros (scorÅ£iÅŸoară, portocală, mentă)

Se amestecă toate ingredientele foarte bine până se obţine o pastă groasă. Pentru omogenizare cât mai bună, uleiul de cocos trebuie să fie lichid. Se poate păstra într-un borcan închis în dulapul din baie dacă nu este foarte cald. Pe timpul verii se poate păstra la frigider.

Minerale ÅŸi vitamine

Saliva este prima barieră de protecţie pentru dinţi. Dinţii sunt remineralizaţi cu ajutorul salivei, iar pentru ca aceasta să îşi exercite rolul este important ce mâncăm. Alimentele bogate în vitamine liposolubile (vitamina A şi D) şi minerale sunt esenţiale pentru a avea dinţii sănătoşi.

Ultimele noutăți

Băuturi răcoritoare pentru creșterea imunității la sfârșit de vară
Aug 21st, 2024
No Comments

Pe măsură ce vara se apropie de sfârșit și temperaturile

Cum să cumperi rechizite cu buget redus pentru începerea şcolii
Aug 20th, 2024
No Comments

Începutul unui nou an școlar este un moment plin de

Cum ne protejăm de temperaturile extreme de vară?
Jul 24th, 2024
No Comments

Da, vara este cald, ştim cu toţii, dar parcă este

Pantofi comozi, postură bună
Jul 20th, 2024
No Comments

Pantofi: ce tip sunt adecvaţi pentru a evita durerile de

✕
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.