≡ Menu

Cum să foloseşti smartphone-ul ca pe un GPS gratuit

Anul acesta GPS-ul – Global Positioning System, sistemul de ghidare coordonat prin satelit – împlineşte 25 de ani. Lansate la preţuri astronomice pe care şi le puteau permite doar profesioniştii, GPS-urile s-au ieftinit treptat, au fost încorporate în smartphone-uri şi chiar au fost înlocuite de sistemele de hărţi care folosesc internetul pentru a ne coordona. Astfel, avem două posibilităţi, fie cumpărăm un GPS (independent sau ca aplicaţie într-un smartphone) fie folosim internetul pentru a ne orienta. Problema apare însă când plecăm afară din ţară,  adică exact când avem mai mare nevoie de direcţionări, iar internetul în roaming este în continuare foarte scump. În aceste momente ideal este să folosim aplicaţiile mobile de orientare însă fără a consuma internet. Soluţia e să descărcăm de acasă (sau de la hotel dacă avem wifi), aplicaţiile şi hărţile de care avem nevoie. Şi vă voi arăta care sunt cele mai convenabile şi cum să le folosiţi.

google.maps harti offline

Maps.me

Aplicaţia mea favorită este maps.me care funcţionează ca un GPS gratuit. Tot ce trebuie să faci este să descarci aplicaţia şi, după, harta ţării sau ţărilor pe care vrei să le vizitezi. Marele avantaj al acestei aplicaţii care foloseşte platforma hărţilor google este că oferă indicaţii de orientare atât cu maşina cât şi pe jos. În plus nu consumă multe resurse. Unicul şi marele său dezavantaj este că nu oferă hărţile tuturor ţărilor aşa că verificaţi înainte de a pleca de acasă pentru a nu avea surprize.

Offline maps

Offline maps face cam acelaşi lucru ca şi maps.me doar că foloseşte pentru orientare hărţile celor de la Open Street şi o face bine. Marele dezavantaj al acestei aplicaţii este faptul că este o mare consumatoare de curent astfel încât dacă sunteţi pe jos nu vă recomand să o folosiţi însă este ideală atunci când mergem cu maşina şi telefonul este conectat la o sursă de curent.

Here

Declarată de germanii de la publicaţia Auto Bild drept aplicaţia anului 2015, Here este un excelent instrument de navigaţie în care nu vă solicită să vă folosiţi internetul. Descărcaţi aplicaţia şi hărţile de acasă sau de la hotel şi o să vă puteţi orienta fără grijă că o să vă pierdeţi.

Waze

Un GPS social, care vă permite să interacţionaţi cu restul participanţilor la trafic, waze este atât de inteligent încât a fost cumpărat de Google. Ceea ce oferă waze este un update constant al elementelor de pe traseu (accidente, porţiuni închise, radare, etc.) trimise de către ceilalţi utilizatori. Când însă doriţi să nu consumaţi internetul, alegeţi traseul de acasă sau de la hotel folosind internetul de acolo pentru a vă încărca hărţile după care opriţi datele şi folosiţi-l ca pe un GPS.

Google Maps

Nu toată lumea ştie dar hărţile de la Google Maps se pot folosi şi în mod offline (fără acces la internet). Pentru a folosi hărţile Google offline trebuie să le descărcaţi în prealabil. De exemplu, dacă vizitaţi Berlinul, dechideţi aplicaţia şi căutaţi Berlin. După, în partea de jos a aplicaţiei, faceţi click pe numele oraşului şi o să vă apară mai multe opţiuni printre care şi descărcarea hărţii. Dezavantajul Google Maps este că nu funcţionează ca un GPS propriu zis şi are o valabilitate de doar câteva săptămâni (harta trebuie reîncărcată după cu actualizările de rigoare), însă este o hartă eficientă şi de încredere.

După ce aţi descărcat aplicaţiile şi hărţile de mai jos opriţi datele pentru a fi siguri că nu îşi fac update-uri şi, evident, porniţi “location” din setările telefonului.

0 comments… add one

Leave a Comment

Ultimele noutăți

Cum să te muţi la ţară
Feb 20th, 2020
No Comments

Multora dintre noi, cei care am avut o legătură cât

Ceasuri de perete – idei pentru casa ta
Feb 17th, 2020
1 Comment

Un ceas de perete este util în orice casă şi

Cum să creşti ciuperci acasă
Jan 25th, 2020
1 Comment

Producerea ciupercilor acasă e relativ simplă, distractivă şi plină de

Cum e mai ieftin să călătoreşti: prin agenţie sau pe cont propriu?
Jan 24th, 2020
No Comments

Mulţi dintre cititorii noştri ne-au întrebat care variantă este mai