≡ Menu

Cum să îţi schimbi cariera

Ţi-ai pierdut locul de muncă? Îţi doreşti o schimbare de carieră? Pentru majoritatea dintre noi există măcăr o dată în viaţă o oportunitate sau o necesitate de a face o schimbare majoră în ceea ce priveşte locul de muncă. Schimbările pot fi de nevoie (în cazul în care îţi pierzi locul de muncă) sau pur şi simplu din dorinţa de a te dezvolta sau a face ceva care îţi place.

Iată câteva idei despre cum să abordezi o posibilă schimbare de carieră.

Califică-te! Mergi la cursuri!

Dacă porneşti de la calificarea pe care o ai deja, fie că ai terminat o şcoală de formare, fie din experienţa dobândită la locul de muncă, gândeşte dacă îţi doreşti o schimbare de carieră sau îţi doreşti să te specializezi şi mai mult în ceea ce faci. O specializare ţi-ar putea asigura un post mai bun, o avansare la locul de muncă, sau o oportunitate de a căuta ceva similar dar în altă companie. Poţi alege să faci un master sau un curs superior de calificare în domeniul tău. Poţi vorbi cu angajatorul pentru a vedea dacă există posibilitatea suportării unei părţi din cheltuielile de curs.

De asemenea, poţi lua în calcul o calificare nouă care să aibă cât de cât legătură cu cea veche pe care o ai deja ceea ce ţi-ar crea un avantaj de a nu începe de la zero. Dacă ai deja o ofertă de muncă nouă şi interesantă, dar îţi lipseşte calificarea în domeniu, interesează-te dacă se poate obţine această calificare printr-un curs.

Dacă eşti student care îşi caută ceva de lucru pe perioada facultăţii, există cursuri de calificare de 30 până la 90 de zile care te ajută să te angajezi repede şi să câştigi bani până la absolvire. Tot la cursuri de calificare profesională poţi apela şi dacă vrei o schimbare de carieră pentru că marea avantaj al acestor cursuri este perioada relativ redusă. Poţi alege cursuri din domeniul turismului (recepţioner, administrator de pensiune), construcţii sau alimentaţie publică (ospătar, bucătar etc). Asigură-te la înscriere că sunt cursuri recunoscute de Minsterul Muncii pentru că altfel nu vei putea obţine postul dorit. Printre actele solicitate la angajare, ţi se va cere certificatul sau diploma cursului de calificare mai ales acolo unde legea prevede asta – de exemplu în cazul postului de bucătar.

Nu uita de cursurile online

Există o mare diversitate de cursuri online, unele gratuite, de tipul MOOC (mass open online course, adică curs online destinat participării nelimitate și a accesului deschis prin intermediul internetului). Sunt cursuri interactive, cu materiale adaptate învăţării pe internet – video, audio, chestionare, şi sunt oferite de marile universităţi din toată lumea dar şi de platforme special concepute pentru asta. Însă marele dezavantaj este că pentru a accesa aceste cursuri trebuie să ştii engleză – chiar dacă au început să apară cursuri cu subtitrări în română, numărul lor este încă foarte mic, iar examenele şi referatele se cer în limba în care se face cursul. Iată mai jos o listă cu cele mai importante astfel de platforme MOOC:

  • Coursera: cursuri din majoritatea domeniilor, în parteneriat cu peste 30 de universităţi din toată lumea. (engleză)
  • EDX: ca şi Coursera, EDX oferă cursuri din multe domenii de la literatură la medicină, în parteneriat cu Harvard şi alte universităţi de prestigiu. (engleză)
  • Miriadax : cursuri online în parteneriat cu universităţile din iberoamericane (spaniolă).

Platformele MOOC de mai sus oferă şi posibilitatea de a studia online o facultate, dar acest tip de învăţământ la distanţă nu se oferă gratuit. Şi în România există posibilitatea studierii la distanţă, oferită de universităţile mari din ţară dar doar pentru anumite specializări.

Fă practică şi voluntariat

Dacă vrei să te specializezi în ceva concret şi nu ai bani să faci un curs de calificare, poţi să te oferi ca voluntar sau să faci practică în firmele care acceptă acest lucru. Aşa vei putea învăţa meserie la locul faptei iar firma te poate angaja după terminarea perioadei de practică dacă vede în tine un viitor talent.

Ultimele noutăți

Mașinile electrice versus mașinile hibride
Jan 17th, 2023
No Comments

Se vorbește din ce în ce mai mult despre mașini

Cum să devii un expert în căutarea pe Google
Dec 26th, 2022
No Comments

Toți folosim motorul de căutare Google pentru orice, dar nu

Cumpărăturile online: mai economice decât cele din magazin?
Dec 22nd, 2022
No Comments

În epoca internetului și a telefoanelor mobile avem totul disponibil

Casele inteligente, noua tendință în construcții
Dec 20th, 2022
No Comments

Domotica (de la domus care înseamnă casă în latină și

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.