În era telefoanelor inteligente, am ajuns să păstrăm în telefon toate datele importante pentru noi, de la contacte la datele bancare, dar şi informaţii personale. Pentru protecţia fizică a telefonului investim în folii de sticlă şi alte tipuri de protecţie pentru ecran, în carcase metalice sau chiar asigurări în caz de defecţiuni sau furt. Dar cum procedăm în cazul în care dorim să ne securizăm informaţiile şi aplicaţiile din telefon?
Experţii ne recomandă 5 reguli de bază pentru a avea telefonul protejat împotriva atacurilor cibernetice.
1. Parolă pentru screen saver
Deşi de multe ori este enervant să tot bagi un cod o parolă sau chiar să foloseşti amprenta sau recunoaşterea facială pentru a-ţi deschide telefonul, este un prim pas în securizarea conţinului său. Aşa că foloseşte ce îţi permite tipul tău de telefon şi asigură-te că ai un prim factor de protecţie.
2. Acces prin dublu factor de identificare
În cazul aplicaţiilor de mobile banking deja există o directivă europeană care obligă băncile să aibă dublu factor de autentificare la folosirea aplicaţiilor lor. Poţi proceda la fel şi cu aplicaţiile în care păstrezi informaţii confidenţiale sau personale: conturile de e-mail sau conturile reţelelor de socializare.
3. Actualizează softul telefonului în mod regulat
Actualizările sistemului de operare sunt importante şi producătorii recomandă descărcarea lor pe măsură ce apar. De multe ori, actualizările includ noi caracteristici pentru protecţia telefonului. În funcţie de tipul de telefon şi sistemul său de operare – IoS, Android sau Windows – actualizarea poate dura de la câteva minute la aproape o oră, dar efortul merită pentru a-ţi şti informaţiile în siguranţă.
4. Păstrează parolele şi alte informaţii personale în fişiere encriptate
Dacă ai nevoie de un fişier în care să ai datele de acces de la diverse conturi, asigură-te că fişierul tău are o parolă sau alt tip de encriptare. Experţii recomandă, de asemenea, să îţi stabileşti o parolă şi pentru Hotspot pentru a acorda acces doar pesoanelor în care ai încredere. Acest lucru este foarte util atunci când împarţi datele cu altcineva într-un loc public.
5. Închide Wifi şi Bluetooth când nu le foloseşti
Telefonul mobil se conectează la toate reţelele de WiFi pe care le întâlneşte dacă setările sale sunt să se conecteze automat. Există reţele nesecurizate în spaţiile publice de unde un hacker poate avea acces la telefonul tău. La fel şi comunicarea prin bluetooth poate presupune anumite riscuri. Cel mai bine este să le dezactivezi în locurile publice şi să foloseşti datele mobile oferite de operatorul tău. Există şi riscuri atunci când foloseşti staţiile de încărcare a bateriei din locurile publice – aeroporturi, de exemplu, pentru că o priză poate fi şi un port de transmitere a informaţiilor dacă este folosită de hackeri.
Pe lângă aceste cinci reguli de bază, există şi alte recomandări pe care le poţi lua în considerare dacă eşti un utilizator avansat:
- Folosirea unui VPN pentru navigare
- Folosirea de aplicaţii de protecţie a apelurilor (de genul Burner)
- Evitarea folosirii metodei de Jailbreaking pentru a-ţi personaliza aplicaţiile pentru că poţi avea breşe de securitate
Comments on this entry are closed.
Multumesc mult pentru sfaturi!
Foarte bun articolul! Multumesc mult pentru sfaturi si recomandari!
Super articolul, multumesc mult pentru sfaturi!