PaleÅ£ii din lemn au devenit un simbol în ultimii ani în materie de reutilizare ÅŸi exprimare a creativităţii, dar ÅŸi alte elemente, uneori banale ÅŸi fără prea mari perspective la prima vedere, pot fi refolosite cu succes în proiectele noastre viitoare. Mai mult, pot fi – ÅŸi trebuite gândite – încă de la început pentru a fi refolosite atunci când le utilizăm în proiecte temporare. Să vedem, aÅŸadar, ce ÅŸi cum putem refolosi, astfel încât să facem economie atunci când demolăm/construim.
Proiecte temporare
Pentru a economisi şi a recupera materialele utilizate în proiectele noastre de construcţie temporare trebuie să gândim încă de la început la modul în care le utilizăm astfel încât să le putem recupera fără a le distruge.
Lemn
Când utilizăm lemn pentru diverse proiecte, ideal este să folosim holzşuruburi în locul cuielor. Chiar dacă uneori găurile pot fi mai mari (se pot umple ulterior), structurile se demontează mai uşor fără a rupe lemnul şi recuperând inclusiv holzşuruburi-le.
De asemenea, atunci când se poate, evităm lipirea panourilor de lemn şi utilizăm pe cât se poate, în funcţie de proiect, holzşuruburi şi capse.
Metal
La fel ca şi în cazul lemnului, când folosim metal pentru proiecte temporare, trebuie să evităm măsuri extreme ca sudura şi atunci când situaţia o permite să fixăm, de exemplu, tabla pe ţeava de inox cu piuliţe şi şuruburi sau popnituri.
Cărămidă şi ceramică
Atunci când folosim cărămida sau plăcile ceramice în proiecte temporare putem încerca să le fixăm cu materiale care să ne permită folosirea lor ulterioară ca adezivii pe bază de silicon.
Geamuri
Geamurile din construcţiile temporare se pot fixa în structurile de lemn cu holzşuruburi şi izola cu vată de sticlă, pentru a putea recupera atât şi geamurile cât şi elementele de fixare.
Demolarea ÅŸi refolosirea
Prima şi principala grijă atunci când demolăm este recuperarea elementelor rezultate din demolare în vederea refolosirii lor, începând de fiecare dată, de sus în jos şi dinspre exterior înspre interior, pentru a recupera fiecare parte a construcţiei.
Dar să vedem ce putem recupera şi folosi.
Ţigle, tablă galvanizată şi alte elemente de acoperire
De cele mai multe ori se pot recupera aproape în totalitate elementele folosite pentru acoperirea unei construcţii atunci când sunt într-o stare bună şi condiţiile sunt optime. Uneori, cum este cazul construcţiilor istorice, e chiar obligatoriu să refolosim la maxim materialele originale. Putem recupera aşadar şi depozita, ţigla dar şi alte tipuri de acoperişuri metalice, mai puţin cele pe bază de carton gudronat care le putem refolosi doar pentru eventuale hidroizolaţii.
Tâmplărie
Uşile, geamurile şi alte elemente de tâmplărie, trebuie şi se pot refolosi. Tot ce trebuie să facem e să le scoatem în aşa fel încât să nu le distrugem. Solicitaţi serviciile unui tâmplar care le poate demonta pe bucăţi şi remonta ulterior.
Cărămida şi piatra
Chiar recuperarea cărămizilor şi a pietrei rezultate din demolare cresc timpul necesar unei astfel de operaţiuni, din punct de vedere al economiei obţinute merită toţi banii. Scoateţi cărămizile bucată cu bucată şi curăţaţi-le de resturile de mortar. Stivuiţi-le pe dimensiuni, nu aruncaţi nici jumătăţile, sferturile sau trei sferturile de cărămizi, se vor dovedi necesare pentru ţeserea zidurilor viitoare.
Tencuieli, beton, moloz
Resturile de tencuieli, beton şi molozul în general nu pare a avea cine ştie ce valoare atunci când demolăm o construcţie însă când avem nevoie de umplutură se vor dovedi de aur. Umpluturile pregătesc suprafaţa pentru turnarea betoanelor şi a şapelor şi reduc costurile prin scăderea cantităţii de beton necesare.
Resturi de metal ÅŸi lemn
Chiar şi resturile de metal, lemn sau bucăţile de mobilă (ex. panouri de pal melaminat), se pot dovedi utile atunci când construim. Metalul poate folosi ca armătură iar lemnul îl putem folosi la realizarea confrajelor.