≡ Menu

Cum să refoloseşti când construieşti

Paleţii din lemn au devenit un simbol în ultimii ani în materie de reutilizare şi exprimare a creativităţii, dar şi alte elemente, uneori banale şi fără prea mari perspective la prima vedere, pot fi refolosite cu succes în proiectele noastre viitoare. Mai mult, pot fi – şi trebuite gândite – încă de la început pentru a fi refolosite atunci când le utilizăm în proiecte temporare. Să vedem, aşadar, ce şi cum putem refolosi, astfel încât să facem economie atunci când demolăm/construim.

Proiecte temporare

Pentru a economisi şi a recupera materialele utilizate în proiectele noastre de construcţie temporare trebuie să gândim încă de la început la modul în care le utilizăm astfel încât să le putem recupera fără a le distruge.

Lemn

Când utilizăm lemn pentru diverse proiecte, ideal este să folosim holzşuruburi în locul cuielor. Chiar dacă uneori găurile pot fi mai mari (se pot umple ulterior), structurile se demontează mai uşor fără a rupe lemnul şi recuperând inclusiv holzşuruburi-le.

De asemenea, atunci când se poate, evităm lipirea panourilor de lemn şi utilizăm pe cât se poate, în funcţie de proiect, holzşuruburi şi capse.

Metal

La fel ca şi în cazul lemnului, când folosim metal pentru proiecte temporare, trebuie să evităm măsuri extreme ca sudura şi atunci când situaţia o permite să fixăm, de exemplu, tabla pe ţeava de inox cu piuliţe şi şuruburi sau popnituri.

Cărămidă şi ceramică

Atunci când folosim cărămida sau plăcile ceramice în proiecte temporare putem încerca să le fixăm cu materiale care să ne permită folosirea lor ulterioară ca adezivii pe bază de silicon.

Geamuri

Geamurile din construcţiile temporare se pot fixa în structurile de lemn cu holzşuruburi şi izola cu vată de sticlă, pentru a putea recupera atât şi geamurile cât şi elementele de fixare.

Demolarea şi refolosirea

Prima şi principala grijă atunci când demolăm este recuperarea elementelor rezultate din demolare în vederea refolosirii lor, începând de fiecare dată, de sus în jos şi dinspre exterior înspre interior, pentru a recupera fiecare parte a construcţiei.

Dar să vedem ce putem recupera şi folosi.

Ţigle, tablă galvanizată şi alte elemente de acoperire

De cele mai multe ori se pot recupera aproape în totalitate elementele folosite pentru acoperirea unei construcţii atunci când sunt într-o stare bună şi condiţiile sunt optime. Uneori, cum este cazul construcţiilor istorice, e chiar obligatoriu să refolosim la maxim materialele originale. Putem recupera aşadar şi depozita, ţigla dar şi alte tipuri de acoperişuri metalice, mai puţin cele pe bază de carton gudronat care le putem refolosi doar pentru eventuale hidroizolaţii.

Tâmplărie

Uşile, geamurile şi alte elemente de tâmplărie, trebuie şi se pot refolosi. Tot ce trebuie să facem e să le scoatem în aşa fel încât să nu le distrugem. Solicitaţi serviciile unui tâmplar care le poate demonta pe bucăţi şi remonta ulterior.

Cărămida şi piatra

Chiar recuperarea cărămizilor şi a pietrei rezultate din demolare cresc timpul necesar unei astfel de operaţiuni, din punct de vedere al economiei obţinute merită toţi banii. Scoateţi cărămizile bucată cu bucată şi curăţaţi-le de resturile de mortar. Stivuiţi-le pe dimensiuni, nu aruncaţi nici jumătăţile, sferturile sau trei sferturile de cărămizi, se vor dovedi necesare pentru ţeserea zidurilor viitoare.

Tencuieli, beton, moloz

Resturile de tencuieli, beton şi molozul în general nu pare a avea cine ştie ce valoare atunci când demolăm o construcţie însă când avem nevoie de umplutură se vor dovedi de aur. Umpluturile pregătesc suprafaţa pentru turnarea betoanelor şi a şapelor şi reduc costurile prin scăderea cantităţii de beton necesare.

Resturi de metal şi lemn

Chiar şi resturile de metal, lemn sau bucăţile de mobilă (ex. panouri de pal melaminat), se pot dovedi utile atunci când construim. Metalul poate folosi ca armătură iar lemnul îl putem folosi la realizarea confrajelor.

Ultimele noutăți

Fotografii profesionale pentru cariera ta
Mar 26th, 2024
No Comments

Imaginea profesională este esențială în construirea unei cariere de succes,

Alimentația la copii și prevenirea rahitismului
Mar 25th, 2024
No Comments

Rahitismul este o afecțiune osoasă caracterizată de o demineralizare și

Cum să-ți organizezi actele în casă ca să nu le pierzi niciodată
Mar 24th, 2024
No Comments

Organizarea documentelor importante poate fi o sarcină descurajantă, dar este

Deschiderea unui magazin online: Ghid complet
Mar 22nd, 2024
No Comments

Visul de a-ți crea propriul magazin online poate fi o

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.