Cu puţină imaginaţie şi ceva îndemânare, poţi refolosi multe din lucurile vechi sau rupte din casă dându-le o altă destinaţie. Asta ajută mult o gospodărie din punct de vedere financiar, ca să nu mai vorbim că ajută şi mediul înconjurător. Înainte de a da fuga la magazin să cumperi un cuier nou, de exemplu, întreabă-te dacă nu poţi folosi ceva din casă pe care oricum te gândeşti să îl arunci.
Iată câteva idei interesante de refolosire a lucurilor vechi.
- Ce să faci cu un cauciuc vechi? O masă de cafea. 🙂 Asta dacă nu ai curte unde îl poţi folosi ca leagăn pentru copii, jardinieră sau băncuţe.
- Roţile de bicicletă prind bine în casă. Le poţi transforma în suport pentru tigăi şi oale în bucătărie, într-un ceas sau în rame pentru fotografii. Datorită spiţelor vei putea agăţa uşor diverse lucruri fie ca să organizezi casa mai bine, fie pentru a o decora.
Nu te speria dacă sunt ruginite, le poţi vopsi uşor cu un spray. E chiar recomandat dacă vrei să le foloseşti în bucătărie.
- Cât despre haine, ştim cu toţii că avem câte un sertar unde tot punem lucruri care nu ne mai vin, care nu se mai poartă, dar pe care le ţinem aşa, că poate vom avea nevoie. Pentru cei talentaţi în ale croitoriei şi cu o maşină de cusut acasă, multe din haine pot fi recondiţionate şi transformate. De exemplu, se pot adăuga extensii de dantelă pe lateralele unui tricou pentru a-l lărgi şi a-i schimba stilul. Dacă nu ai curaj să te arunci în proiecte atât de avansate, poţi transforma tricourile şi maiourile vechi în sacoşe de cumpăraturi, iar şosetele în păpuşi pentru cei mici.
- Fiecare casă are ceva farfurii şi pahare sparte sau ciobite. Strânge cioburile într-o cutie şi când ai destule treci la treabă. Poţi decora rame de oglinzi, ghivece sau vaze de flori, le poţi lipi pe potecile din grădină dacă ai aşa ceva sau direct pe perete ca decor. La fel poţi folosi şi cioburile de sticlă colorată. Iar dacă ai sticle cu forme interesante, le poţi converti în lămpi.
- Dacă ai nevoie de un cuier foloseşte scule vechi, bucăţi de ţevi sau chiar tacâmuri de care nu mai ai nevoie. Iar dacă te împiedici de piese de lego desperecheate, nu uita că le poţi folosi ca suport de chei.
- O scară veche se poate transforma cu uşurinţă într-un raft de cărţi sau într-o etajeră. O poţi vopsi sau lăsa aşa cum e.
- O idee minunată dacă vrei un acvariu e să foloseşti un monitor sau televizor vechi. Nu numai că vei avea un acvariu ca în filme, dar vei şi economisi bani.
- Din cărţi şi reviste vechi care chiar nu mai pot fi folosite la nimic se pot face rafturi sau chiar un birou ca cel din poza de mai jos. Sau o lampă.
- Dacă ai o rachetă de tenis care şi-a trăit anii şi nu se mai poate folosi, iată câteva idei de cum o poţi transforma într-un obiect decorativ.
- S-a cam dus epoca CD-urilor, dar tot mai avem prin casă câte unul sau câte o carcasă. Ne prind bine dacă vrem să ne facem globuri de Crăciun. Iar carcasele se pot folosi pentru depozitare.
- Şi să nu uităm de mobila veche. Cam orice se poate recondiţiona şi refolosi, dar este nevoie de îndemânare, scule şi multă răbdare. Te poţi apuca de un proiect mai ambiţios cum e cel de mai jos de a transforma o comodă într-o bancă. Sau să tai o masă în două şi să transformi în birou. Sau un scaun într-un raft.