≡ Menu

Cum să-ţi conservi ierburile aromatice

Nu arunca niciodată ierburile aromatice şi, mai ales, nu le lăsa să se ofilească prea mult. În general verdeţurile rezistă câteva zile (mai multe în cazul rozmarinului), în frigider, în pungi închise sau cu tuplinile scufundate într-un vas cu apă.  Însă, dacă ai prea multe sau pur şi simplu nu ai la ce să le foloseşti acum, poţi să le conservi pentru mai târziu. Cel mai bine e să le conservi în ulei, de preferabil de măsline, pe care să îl foloseşti împreună cu ierburile în reţete. Sau, după caz, în oţet.

ulei aromat

Ce ierburi să conservi

Poţi să conservi aproape orice fel de ierburi în ulei însă, cu adevărat important, e să conservi ierburi care merită, care dau o plus valoare uleiului pe care îl aromează, care au o valoare ridicată şi/sau se găsesc mai greu în sezonul rece. De exemplu, nu are niciun rost să conservi pătrunjelul în acest fel. Pătrunjelul se conservă cel mai bine spălat, zvântat bine, tocat şi congelat. Însă poţi conserva şi aroma uleiul cu rozmarin, busuioc, salvie, etc. Să vedem cum se face.

Ulei aromat

Probabil ai văzut în restaurantele sau magazinele italiene sticle de ulei în care plutesc ardei iuţi, rămurele de rozmarin şi/sau căţei de usturoi. Exact asta ar trebui să faci şi tu. În acest caz nu e vorba atât de conservarea ierburilor cât de aromarea uleiului de măsline în perspectiva folosirii lui ulterioare.

Cum se face

Simplu! Se spală ierburile, se zvântă bine pentru a nu avea apă, se pun în sticle şi se toarnă ulei de măsline peste ele astfel încât să le acopere. Nu exageraţi cu cantitatea de ierburi deoarece o să rezulte un ulei excesiv de intens, cu gust mai degrabă neplăcut decât plăcut. Aromarea se va face simţită după 2 săptămâni. Se păstrează în sticle închise, departe de razele soarelui.

Combinaţii

 • Ulei aromat italian: Pentru 500 ml de ulei de măsline la care se adaugă 1-2 ardei iuţi uscaţi, o crenguţă de rozmarin şi 3-4 căţei de usturoi. Dacă nu vă place unul dintre cele trei ingrediente puteţi să renunţaţi la unul din ele. Se foloseşte la salate, sosuri de paste, pe pizza, pentru cartofi la cuptor.
 • Ulei aromat cu coajă de lămâie: 500 ml ulei de floarea soarelui, coaja (doar partea galbenă) de la 2 lămâi. Se foloseşte pentru paste şi salate.
 • Ulei cu ierburi de Provence: 500 ml de ulei de măsline şi câte o crenguţă de rozmarin, cimbru, oregano, măghiran. Se foloseşte la fripturi, cartofi copţi, tocăniţe.
 • Ulei cu dafin şi usturoi: 500 ml ulei de floarea soarelui, 4-5 căţei de usturoi, 10-12 boabe de piper întregi. Se foloseşte pentru tochitură, cartofi la cuptor sau pilafuri.
 • Ulei aromat cu oregano: 500 ml ulei de măsline, 5-6 măsline întregi zdrobite, 1 crenguţă de oregano. Se foloseşte în special pentru preparate greceşti. Cum este salata grecească.
 • Ulei cu salvie: 500 ml ulei de măsline, 1 crenguţă de salvie, 2-3 căţei de usturoi. Se foloseşte pentru cărnuri de vită sau pui. Vezi saltimbocca de vită sau pui.
 • Ulei cu cimbru: 500 ml ulei de floarea soarelui, o crenguţă de cimbru, 3-4 căţei de usturoi, 10-12 boabe de piper. Se foloseşte la fripturi şi tocăniţe.

Oţet aromat

Unele ierburi se pretează mai bine la aromarea oţeturilor decât uleiurilor datorită modului în care vor fi utilizate ulterior. Spre deosebire de uleiuri, cantitatea ierburilor este mult mai mare. Practic se umple pe trei sferturi vasul cu ierburi (întregi sau tăiate mare) şi se completează cu oţet alb.

 • Oţet cu leuştean: tulpini proaspete de leuştean şi oţet alb.
 • Oţet cu tarhon: e legătură mare de tarhon spălat şi zvântat şi oţet alb.
 • Oţet cu ţelină: 1 legătură mare de tulpini de ţelină şi oţet alb.
 • Oţet cu mărar: 1 legătură mare de mărar şi oţet alb.

Oţeturile cu ierburi se folosesc pentru ciorbe, pentru sosuri şi tocăniţe (ciulama). Se foloseşte atât planta din oţet tocată, cât şi oţetul.

cuburi aromate

Cuburi de verdeţuri în ulei

O altă modalitate pentru păstrarea verdeţurilor este congelarea lor în ulei de măsline. Avantajul acestei metode este că menţine culoarea verde, intensă, a verdeţurilor astfel conservate. În acelaşi timp cantitatea de ulei de măsline, folosit pentru a evita deshidratarea ierburilor, este mult redusă.

Cum se face

Se spală şi se zvântă verdeţurile. Se toacă după preferinţă şi se pun în tava pentru cuburi de gheaţă a frigiderului. Dacă nu ai o astfel de tavă poţi folosi orice alte forme mici aflate la îndemână, de exemplu, un cofrag de ouă din plastic, spălat şi uscat. Toarnă ulei (de preferinţă de măsline) peste ierburi până se acoperă. Introdu tava în poziţie perfect orizontală la congelator. În câteva ore să arate ca şi cuburile din imagine. Le poţi scoate din forme şi păstra într-o cutie de iaurt sau margarină în congelator. Le poţi adăuga congelate direct în mâncare, în timpul procesului de gătire.

1 comment… add one
 • Super, chiar am problema conservarii unor condimente, cum ar fi rozmarin sau salvie, si nu le doresc uscate. Voi aplica metoda.

Leave a Comment

Ultimele noutăți

Ce şi când să vinzi din casă
Mar 22nd, 2020
No Comments

Fiecare avem în casă o mulţime de lucruri care ne

Cum să refolosim lenjeriile de pat vechi
Mar 22nd, 2020
No Comments

Dacă îţi schimbi patul cu unul de alte dimensiuni sau

Curăţenia în profunzime – cum dezinfectăm casa
Mar 21st, 2020
No Comments

Noua pandemie de COVID-19 şi stadiul de carantină la domiciliu

Pregătirea sculelor de pescuit pentru un nou sezon
Feb 26th, 2020
No Comments

Mai e puţin până la sosirea primăverii şi pescarii deja