≡ Menu

Cum să-ţi faci singur plastilina

Vă mai amintiţi mirosul înecăcios, de ulei de in, al plastilinei din copilăria noastră? Dar culorile lor pastelate în teorie dar aproape pământii în realitate? Şi totuşi adoram să ne jucăm cu ea. La fel cum şi copiii noştri o fac acum cu variante mai moderne, mai bune dar şi mai scumpe. Dar cum ar fi să-ţi faci singur plastilina acasă, împreună cu copiii, cu produse pe care le ai la îndemână în bucătărie? Pentru că e simplu şi e distractiv iar copiii adoră să frământe alături de adulţi. În plus se realizează din ingrediente naturale şi, evident, ieftine.

plastilina

Există două reţete, fiecare cu variaţiunile ei, de realizare a plastilinei, una la cald şi cealaltă la rece, din relativ aceleaşi ingrediente.

Plastilină la cald

Această e una dintre cele mai răspândite reţete de plastilină. Are avantajul de fi foarte rezistentă.  Măsurătorile sunt simple, căni, linguri şi linguriţe. Folosiţi aceaşi cană pentru toate ingredientele. Prima dată măsuraţi ingredientele uscate.

Ingrediente:

  • 1 cană de făină albă
  • 1/2 cană de sare
  • 1 cană de apă rece
  • 2 linguriţe sare de lămâie
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui (sau alt ulei neutru)
  • colorant alimentar

Preparare:

  1. Amestecaţi ingredientele uscate (făină, sare şi sare de lămâie) într-o cratiţă.
  2. Adăugaţi ingredientele lichide (apă şi ulei) în timp ce amestecaţi cu un tel.
  3. Puneţi cratiţa pe foc mediu.
  4. Amestecaţi constant cu telul până aluatul se leagă consistent (câteva minute).
  5. Lăsaţi să se răcorească.
  6. Împărţiţi aluatul în câte culori doriţi să realizaţi.
  7. Amestecaţi fiecare parte de aluat cu câteva picături de colorant (diluaţi în câteva picături de apă dacă folosiţi colorant praf). Frământaţi până la omogenizare.

Sfat: Încercaţi să folosiţi aceeaşi marcă de colorant pentru toate culorile şi un număr egal pentru fiecare bucată de “aluat” pentru a obţine aceleaşi tonuri.

Plastilină la rece

Marele neajuns al plastilinei preparate la cald este că nu le lasă copiilor posibilitatea de a ne ajuta din cauza riscului de a se arde. În plus, durează mai mult decât varianta la rece. Şi nimeni nu iubeşte asta! Mai ales când vrea să se joace. Aşa că puteţi încerca varianta de mai jos, mai rapidă.

Ingrediente:

  • 4 căni de făină albă
  • 1 cană şi jumătate de sare
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 cană de apă
  • colorant alimentar

Preparare:

  1. Amestecaţi apa şi uleiul într-un vas cu ajutorul unui tel.
  2. Împărţiţi lichidul în cantităţi egale în câte culori doriţi să realizaţi.
  3. Adăugaţi câteva picături de colorant în fiecare.
  4. Amestecaţi sarea şi făină în alt vas. Măsuraţi câte linguri sunt pentru a le putea împărţi ulterior.
  5. Împărţiţi ingredientele uscate în fiecare vas cu lichid colorat.
  6. Frământaţi până obţineţi un aluat moale şi elastic.

Sfat: Indiferent de modul de realizare, plastilina se păstrază în vase închise (ex. cutii de unt sau margarină vechi, borcane cu capac, etc.) pentru a preveni deshidratarea lor. Dacă totuşi se întâmplă ca plastilina să-şi piardă elasticitatea, frământaţi cu câteva picături de apă şi un strop de ulei.

Culori: 

  • de bază: albastru, roşu, galben.
  • combinate : verde (galben şi albastru), mov (albastru şi roşu), maron (roşu, puţin negru şi un strop de galben), roz (puţin roşu), etc.

Din filmul următor vă puteţi face o idee cât de simplu se face plastilina la rece.

0 comments… add one

Adaugă un comentariu

Ultimele noutăți

La ce (altceva) folosim maşina de pâine
Dec 19th, 2016
No Comments

Invenţie de data relativ recentă, maşina de pâine se bucură

Lucruri gratis
Dec 4th, 2016
1 Comment

Prima regulă pentru a economisi este să nu cheltui mai

Salam de biscuiţi
Dec 1st, 2016
No Comments

O reţetă marca cevabun.ro – salam de biscuiţi. Simplu de

Cum să refoloseşti ambalajele de bomboane
Nov 27th, 2016
No Comments

O cutie de bomboane… Copii sau adulţi, ne bucurăm de

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.