≡ Menu

De ce e important să facem sport

Sportul este foarte important pentru organism. Ajută la reglarea metabolismului, la obţinerea unei greutăţi normale – nu doar ca număr de kilograme ci şi ca procent de masă grasă vs masă musculară. Mişcarea ne ajută la eliminarea stresului, a îmbunătăţirii tonusului general, a atenţiei şi a vitezei de reacţie. Pe scurt, sportul este cel mai bun medicament pentru un corp sănătos pentru că previne multe din afecţiunile de care suferă marea majoritate a populaţiei din marile oraşe.

Evident, ne referim la mişcare şi la sport de întreţinere, nu la cel de performanţă, adică la un minim de 30 de minute pe zi care se pot face uşor dacă ne ajustăm puţin rutina zilnică. Cum ajungem, însă, la sedentarism şi nu reuşim să facem mişcare nici măcar o jumătate de oră? Simplu! Ne găsim scuze: nu am timp, nu am cu ce, nu am echipament, nu am bani de abonamente de sală, nu am energie după o zi de muncă şi multe altele. Dar, dacă mişcarea este cea care ne aduce atât de multe beneficii, trebuie să existe o variantă prin care să ne mişcăm mai mult.

Organizare

Cea mai importantă parte este organizarea. La fel cum îţi organizezi ziua cu ore dedicate serviciului, mersului la cumpărături, în vizite, la medic sau la coafor, la fel trebuie să incluzi şi cele 30 de minute de mişcare în programul tău. Alege partea a zilei în care ştii că poţi să “strecori” partea de sport în funcţie de bioritmul tău: unele pesoane preferă să se trezească cu 30 de minute mai devreme iar altele aleg să facă sport seara. Ideea este să nu renunţi în primul rând la mişcare atunci când programul se dă peste cap cu o şedinţă neanunţată, ci să priveşti cele 30 de minute ca o activitate la fel de importantă ca mâncatul sau mersul la serviciu.

Ce exerciţii poţi face

Apoi decide ce îţi face plăcere: alergat, aerobic, tenis, înot, mers pe bicicletă. Sau ceva mai inedit ca yoga, dans sau squash. Orice te ridică de la birou şi de pe canapea. Ideal este să combini exerciţiile fizice moderate – pe care să le faci zilnic – cu cele intense pe care să le faci de 2-3 ori pe săptămână. Fiecare persoană este diferită şi are rezistenţă diferită la efort, iar diferenţele sunt şi mai acute în funcţie de sex, vârstă, afecţiuni şi grad de sedentarism.

Dar, ca regulă generală, exerciţiile fizice moderate – ca mersul rapid, alergatul uşor, înot în ritm normal – sunt cele în care după 10 minute se măreşte ritmul cardiac, apare transpiraţia, poţi vorbi chiar şi cu efortul pe care îl faci dar nu poţi cânta. Iar exerciţiile intense – ridicat greutăţi, alergat în sprint, căţărat, săpat – sunt cele în care respiraţia este sacadată, ritmul cardiac este foarte rapid chiar la doar câteva minute de la începere, şi în care nu poţi vorbi din cauza efortului pentru că îţi pierzi suflul.

Dacă te motivează mai mult să faci sport cu alte persoane, poţi alege să mergi la cursuri la o sală sau să ieşi cu prietenii la alergat. Am mai scris despre noul trend de a împărţi cheltuielile între prieteni şi despre cum poţi cumpăra materiale speciale pentru sport împreună cu familia sau prietenii pe care să le folosiţi pe rând, cu un orar prestabilit. În acest fel poţi avea acces la o bandă de alergare care te ajută mult în zilele ploioase sau în sezonul rece când este mai greu de alergat afară.

Dacă preferi să faci exerciţii acasă ca să economiseşti timp şi bani, poţi alege tutoriale YouTube cu exerciţii de tip HIIT (high intensity interval training) care sunt foarte eficiente ca antrenament intens de 2-3 ori pe săptămână dar şi tutoriale cu exerciţii de întreţinere.

În zilele foarte aglomerate în care chiar nu îţi rămân 30 de minute, asigură-te că te mişti mult şi activ: urci scări, parchezi mai departe ca să mergi mai mult pe jos în pas rapid, faci curăţenie în toată casa sau te ocupi de grădinărit.

Nu uita să te hidratezi bine, să faci încălzire înainte de a face exerciţiile şi să nu exagerezi cu exerciţii care nu sunt potrivite pentru gradul tău de flexibilitate pentru a nu te răni.

Ultimele noutăți

Vine vara, bine-mi pare
Jun 26th, 2024
No Comments

Cred că toţi ne amintim cântecelul cu vine vara, bine-mi

3 Reţete delicioase pentru sănătatea intimă
Jun 24th, 2024
No Comments

Sănătatea intimă a femeilor este un aspect esențial al calității

Alergia la nichel: ce este și cum afectează purtatul de bijuterii
Jun 21st, 2024
No Comments

Alergia la nichel este una dintre cele mai frecvente forme

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.