Mulţi oameni se pregătesc ani în şir pentru a face pasul de la ţară la oraş, însă lipsa confortului îi ţine în continuare pe loc. Însă, după ce internetul a ajuns practic peste tot, nici celelalte utilităţi nu sunt departe, mai ales că le poţi obţine în mod independent, aproape oriunde în ţară. Iar pandemia a accentuat, mai mult ca niciodată, dorinţa de a-ţi redobândi libertatea, în mijlocul naturii.
Obişnuiţi cu reţelele centralizate de gaze, curent, apă şi electricitate, uităm să mai căutăm soluţii independente. Însă, după ce hidrofoarele cu vase de expansiune ne-au oferit soluţia rapidă şi elegantă de a scoate apă din pământ, iar panourile fotovoltaice, de a o încălzi, a mai rămas doar un ultim pas, al evacuării apelor reziduale, în lipsa canalizării, pentru a dobândi confortul total, oriunde. Pentru că nimic nu ne aminteşte mai mult că suntem la ţară, lipsiţi de igiena şi confortul cu care suntem obişuiţi, decât closetul din fundul curţii.
Însă, tehnlogia modernă, folosind o tehnică arhaică, naturală şi implicit ecologică, este la îndemână şi pe zi ce trece mai accesibilă. E vorba de staţiile de epurare a apei care folosesc bacterii din natură pentru a descompune şi prelucra apele reziduale. În urma acestui proces, apa poate fi deversată direct în pământ sau, chiar mai bine, utilizată pentru a uda copacii sau gazonul, adăugându-i astfel o dublă valoare. Un instalator priceput poate realiza singur un asttfel de dispozitiv, folosind un recipient de 1000-1500 de litri din plastic sau fibră de sticlă, separat în două şi ventilat cu un motor printr-un sistem de ţevi ppr, pentru epurarea apei şi altul pentru colectarea apelor prelucrate. Soluţia celor care nu sunt specializaţi este să cumpere un astfel de dispozitiv, care se îngroapă în pământ lângă casă, pentru a-l proteja de şocuri şi îngheţ. Ideal este să iei în calcul consumul de apă în funcţie de câte persoane locuiesc în casă. De obicei există staţii de epurare pentru familii mici (de 3-5 persoane) iar apoi creşte volumul în funcţie de ce ai nevoie.
Practic, în afară de dezavantajul investiţiei iniţiale, restul sunt avantaje. Costul pentru electricitatea necesitată de motorul de ventilare şi a pompei submersibile pentru folosirea apelor reciclate, e relativ scăzut iar întreţinerea staţiei este facilă.
Confortul unei băi şi bucătării de oraş în mijlocul câmpului, independenţa faţă de sistemul de canalizare centralizat, care îţi permite să locuieşti aproape unde vrei (la un preţ mai bun decât într-o zonă racordată la utilităţi), recuperearea şi reutilizarea sustenabilă a apelor uzate, fără mustrări de conştiinţă că ai consumat prea multă apă. Şi, nu în ultimul rând, o soluţie elegantă şi corectă faţă de mediul încojurător, pentru că în cele din urmă te-ai mutat în mijlocul naturii pentru a te bucura de ea.
Nu recomandăm un producător sau altul pentru a achiziţiona o astfel de staţie, care, aşa cum spuneam se poate şi construi de către un instalator priceput, scopul articolului de faţă e doar o simplă analiză dacă o astfel de investişie merită. Şi răspunsul nostru, aşa cum ai dedus deja, e că da.