≡ Menu

Factura la energie și costurile de trai: cum să economisim energia în casă

În ultimii ani, factura la energie a devenit o povară din ce în ce mai grea pentru gospodăriile din întreaga lume. Acest lucru se datorează mai multor factori, inclusiv creșterii prețurilor la energie, ineficienței energetice a locuințelor și creșterii temperaturilor medii globale.

Și în România, factura la energie a crescut semnificativ. Conform datelor ANRE, prețul mediu al energiei electrice pentru consumatorii casnici a crescut cu peste 50% în ultimii doi ani. În 2022, prețul mediu a fost de 2,62 lei/kWh, față de 1,72 lei/kWh în 2020. Acest lucru s-a reflectat în creșterea facturilor la energie pentru gospodării. În 2022, factura medie la energie pentru consumatorii casnici din România a fost de 1.200 lei/an, față de 800 lei/an în 2020. Iar această creștere nu va stagna, dimpotrivă, se preconizează că prețul la energia electrică va fi din ce în ce mai mare. Prin urmare, care ar fi strategiile de a economisi energia în casă?

Să începem cu aparatele electrocasnice. Tot datele ANRE ne vin în ajutăr pentru a vedea care sunt cei mai mari consumatori de energie dintr-o casă din România sunt:

 • Centrala termică, care poate consuma până la 30% din energia electrică totală a unei gospodării.
 • Frigiderul, care poate consuma până la 25% din energia electrică totală a unei gospodării.
 • Congelatorul, care poate consuma până la 15% din energia electrică totală a unei gospodării.
 • Mașina de spălat rufe, care poate consuma până la 10% din energia electrică totală a unei gospodării.
 • Mașina de spălat vase, care poate consuma până la 5% din energia electrică totală a unei gospodării.

Alte electrocasnice și aparataje care pot consuma energie în cantități semnificative sunt:

 • Aparatul de aer condiționat
 • Plita cu inducție sau plita vitroceramică
 • Cuptorul cu microunde
 • Friteuza electrică

Pentru a reduce consumul de energie electrică este recomandat să punem în aplicare măcar câteva dintre sfaturile de mai jos:

 1. Alegeți electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic, cu clasă energetică A sau A+. Luați în calcul noile clasificări energetice ce au intrat în vigoare în Europa.
 2. Ajustați temperatura termostatului la o valoare rezonabilă pentru centrala termică, dar și pentru aerul condiționat vara.
 3. Dezghețați congelatorul în mod regulat dacă nu aveți tehnologie no frost.
 4. Nu supraîncărcați mașinile de spălat rufe și de spălat vase, respectați capacitatea indicată de producători.
 5. Folosiți programele de economisire de energie atât în cazul aparatelor electrocasnice, dar și orarul în care energia este mai ieftin în funcție de furnizorul pe care îl aveți.
 6. Închideți aparatele atunci când nu le folosiți, inclusiv prelungitoarele. Orice led aprins consumă energie chiar dacă aparatul nu funcționează.

De asemenea, un alt mod de a economisi energie este utilizarea unui dezumidificator electric. Dezumidificatoarele ajută la reducerea umidității din aer, ceea ce poate duce la o reducere a temperaturii ambientale. Acest lucru se datorează faptului că umiditatea ridicată poate face ca aerul să se simtă mai cald.

Un studiu realizat de Universitatea din Colorado a constatat că utilizarea unui dezumidificator electric poate reduce temperatura ambientală cu până la 3 grade Celsius. Acest lucru poate duce la o reducere a consumului de energie de până la 20%.

Și, dacă factura crește prea mult vara cu un aparat de aer condiționat, luați în calcul folosirea unui aer condiționat mobil. Fiind portabil, îl puteți folosi punctual la reducerea temperaturii doar în camera în care stați, fără a fi nevoie de a răci toată casa.

Ultimele noutăți

Înghețată rapidă de ciocolată cu avocado și caju
May 29th, 2024
No Comments

O rețetă atât de simplu de făcut că te și

Proiecte de vară pentru casă și grădină: cum să profiți de vremea bună
May 28th, 2024
No Comments

Vara este perioada perfectă pentru a realiza diverse lucrări în

Layover în București: Descoperă farmecul capitalei României
May 27th, 2024
No Comments

Ai un zbor internațional de la București și după aceea

Păstrează-ți pielea strălucitoare pe timpul verii
Apr 29th, 2024
No Comments

Pe măsură ce se apropie vara și soarele își face

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.