≡ Menu

Funcţionează produsele naturale de curăţenie?

Ne preocupă din ce în ce mai mult să reducem contaminarea de orice fel, inclusiv în casele noastre prin folosirea produselor naturale. Pe de altă parte, din cauza pandemiei de COVID-19 am realizat importanţa de a curăţa şi dezinfecta riguros tot ce ne încojoară.

Am mai scris de soluţii de curăţenie pe care le poţi folosi în casa ta ca oţetul, lămâia sau bicarbonatul. Dar funcţionează cu adevărat produsele bio şi cele naturale de curăţenie? Se poate înlocui dezinfectantul de mâini clasic pe bază de alcool cu altceva?

Atunci când alegi produse de curăţenie trebuie să ai în vedere mai multe aspecte:

  • suprafeţele pe care doreşti să le cureţi pentru că nu toate produsele pot fi aplicate pe orice suprafaţă.
  • cât este de murdară suprafaţa pe care trebuie să o cureţi.
  • modul de aplicare pentru fiecare produs în parte : dacă ai nevoie de mănuşi, de mască etc.
  • preţul produsului pe fiecare aplicare.

Există noi tendinţe pe piaţă de a oferi produse vrac sau în cantităţi mai mari pentru a obţine un preţ mai bun la fiecare aplicare. Produsele naturale de curăţenie au început să fie prezente din ce în ce mai mult atât în magazinele convenţionale cât şi în cele dedicate pieţei bio. Care sunt avantajele şi dezavantajele lor?

Avantajele acestor produse de curăţenie sunt în special cele relaţionate cu reducerea contaminării:

  • nu produc vapori şi mirosuri toxice
  • nu poluează apa (reziduurile produselor de curăţenie ajung în canalizare şi implicit în circuitul apei)
  • nu afectează pielea
  • sunt hipoalergenice

Primul mare dezavantaj este preţul care de obicei pe aplicare este mult mai mare în majoritatea cazurilor faţă de produsele convenţionale. Fiindcă vorbim de o piaţă în plină dezvoltare, un alt aspect important este citirea cu atenţie a etichetei pentru că există multe produse de curăţenie care fie nu sunt bio sau naturale dar folosesc în denumirea mărcii cuvinte care atrag ca ECO, fie conţin substanţe ieftine pe care le ai acasă ca zeamă de lămâie sau bicarbonat pe care le vând la un preţ ridicat.

Eficienţa produselor naturale depinde mult de ce suprafaţe sunt de curăţat şi cât de des se aplică. Nu vor avea aceeaşi eficienţă ca produsele conveţionale dacă sunt aplicate direct pe suprafeţe foarte murdare sau cu depuneri vechi. Se recomandă spălarea cu apă caldă şi săpun a suprafeţelor foarte murdare, iar apoi aplicarea produsului natural. De obicei, în funcţie de produs, se poate lăsa să acţioneze un anumit interval de timp pentru a ajunge la eficienţa maximă.

La fel şi în cazul dezinfectării unei suprafeţe, oţetul sau zeama de lămâie nu dezinfectează la fel de bine ca soluţiile pe bază de alcool. Dar există produse naturale pe bază de timol sau carvacrol care sunt compuşi fenolici ce se pot extrage din plante ca cimbru sau oregano şi care acţionează ca un biocid.

Ce este foarte important este verificarea produselor şi a autorizării acestora de către autorităţile competente pentru dezinfectare şi curăţenie, mai ales dacă sunt destinate unor spaţii comerciale ca birouri sau restaurante. Autorizarea lor are ca scop tocmai verificarea eficienţei mai ales când este vorba de a dezinfecta suprafeţele.

Ultimele noutăți

Păstrează-ți pielea strălucitoare pe timpul verii
Apr 29th, 2024
No Comments

Pe măsură ce se apropie vara și soarele își face

Gyros la tavă: o reţetă surprinzătoare pentru masa de Paşte
Apr 25th, 2024
No Comments

Mai sunt câteva zile până la Paşte şi este momentul

Adrenalină şi natură: aventuri pe bicicletă de Paşte
Apr 23rd, 2024
No Comments

Cu minivacanța de 1 Mai şi de Paşte apropiindu-se cu

Reciclarea hârtiei şi a cartonului
Apr 19th, 2024
No Comments

Reciclarea hârtiei și a cartonului este o parte crucială a

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.